Kalakeitto kokonaisista kaloista
Keiton pohjaliemi
2 l vettä
5–15 pikkukiiskeä tai -ahventa tai muuta pikkukalaa
1–2 ison kalan ruodot evineen ja päineen ilman kiduksia
5 laakerinlehteä
50 g siivutettua tuoretta inkivääriä
1 rkl kokonaisia musta- tai valkopippureita
suolaa
Keitto
800 g kalaa paloiteltuna
1 sipuli
3 perunaa pilkottuna
200 g kuutioitua juuriselleriä
100 g kuutioitua porkkanaa
100 g parsakaalin nuppuja
2 dl kermaa tai kookoskermaa
2 rkl vesitilkkaan sekoitettua perunajauhoa suurusteeksi
Laita kalat ja mausteet isoon kattilaan ja keitä vähintään tunti. Putsaa isoimmat kalapalat irti luista erilleen ja siivilöi liemi toiseen kattilaan. Purista pikkukaloista ja ruodoista kaikki maukkaat nesteet keittoon. Lisää sipuli sekä juurekset ja keitä n. 20 min kunnes ne ovat lähes kypsät. Lisää suuruste, parsakaalin nuput ja kala keittoon ja keitä vielä 5–10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma. Tarjoile.
Kiiski (Gymnocephalus cernuus)
- Piikikäs ja limainen pohjakala.
- Paras ruokakalakoko 50-200 g
- Viihtyy meressä ja järvissämme.
- Nappaa pienikoukkuiseen mato-onkeen tai pilkkiin pohjan tuntumasta.
Käyttö
- Maukas ja vähärasvainen.
- Kookkaimmat voi fileerata kuten ahvenet.
- Paistettavaksi, keittoihin ja kalakukkoon.
- Ei saa syödä raakana – matovaara.
- Mäti on hienojakoista ja herkullista, mutta vatii pakastuksen: 1 vrk - 20°C.
Alihyödynnetty herkullinen arvokala