Laaja valikoima!
Ilmainen toimitus yli 150€ tilauksiin klubilaisille!

Rantamuikut (paistetut salakat)

Perkaa salakat: leikkaa pää pois ja vatsaontelo auki saksilla ja poista sisukset. Huuhtele kalat korkeareunaisessa astiassa runsaassa vedessä pyörittäen. Suomustaminen ei ole tarpeen. Valuta vesi pois ja suolaa kalat. Laita jauhoseos ja peratut kalat pieneen muovipussiin. Pyörittele kalat huolellisesti jauhoissa. Perinteisesti käytetään ruisjauhoa. Vaihtelua kaipaava voi kokeilla rohkeasti erilaisia jauhoja ja karkeampiakin viljatuotteita, joiden avulla saa varioitua rakennetta ja makua.

20–30 salakkaa
3-5 tl suolaa


Leivitykseen
1 dl karkeaa ruisjauhoa
½ dl korppujauhoa

Paistamiseen

reilusti öljyä pannuun
2 rkl voita paiston loppuvaiheessa

Asettele kalat pannulle säteittäin pyrstöpäät kohti keskustaa ja paista keskikuumalla pannulla öljyssä rapeiksi. Halutessasi voit lisätä voita öljyn joukkoon. Rapeat salakat voi syödä rankoineen kaikkineen. Tarjoile esimerkiksi peruna-lanttumuusin, paistettujen kasvisten ja salaatin kera.
 
 

Salakka (Alburnus alburnus)


- Paras ruokakalakoko 10–13 cm.
- Elää meressä, järvissä ja joissa, yleinen avoimessa rantavedessä.
- Helposti ongittavissa pienikoukkuisella ongella pinnasta.
- Käytä pientä madonpalaa tai toukkaa.

Käyttö

- Maukas ja vähärasvainen.
- Ei matovaaraa. Voi syödä raakana!
- Parhaimmillaan kokonaisena paistettuna tai jauhettuna ja pihveiksi tai pulliksi paistettuna.
- Sopii raskaana oleville ja imettäville: (ei syöntirajoituksia).

Alihyödynnetty herkullinen arvokala
Kaikki villikalat on pakastettava ennen raakakäyttöä +1 vrk -20°C.
 
Teksti ja kuvat: Sakke Yrjölä

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.