Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Hauenkalastuksen peruskoulu – Kalankäsittely vinkit aloittelijalle

Hauenkalastus ja omien haavekalojen saaminen on jokaiselle kalastajalle unelmia, joita varten tunteja vietetään vesillä. Jokainen vesillä vietetty tunti ja kalakontakti opettaa sinua käsittelemään kaloja ja välineitäsi paremmin.

Itse luulin tietäväni hauenkalastuksesta ja kalojen käsittelystä jotain, mutta Janin opissa pienet asiat, joita ei ollut tullut aikaisemmin ajateltua nousi todella tärkeiksi asioiksi, jotka helpottivat, nopeuttivat ja tekivät käsittelystä mukavampaa. Katso lopusta Mikadon Suomen maahantuojan Jani Haaviston malliesimerkki Raippaluodosta saadun hauen väsytyksestä, iroittamisesta, mittaamisesta ja vapauttamisesta.


Saaliin käsittely ja vapautus tai ruoaksi ottaminen

Kala on saatu tässä vaiheessa jo haaviin, vesien lämpötilan ollessa korkeita on tärkeää saada kala nopeasti väsytettyä ja haavittua tai vapautettua veneen vieressä. Ennen kalastusta on kaivettu välineet veneessä esille ja helposti saatavaksi.

Pitkäkärkiset irrotuspihdit, katkaisupihdit, kalankäsittelyhanska ja tietysti tarpeeksi suuri haavi. Katso pihti- ja haavivalikoima.

Väsytetty kala on nyt haavissa, kalan voi ottaa käsittelyyn kahdella tavalla:

Niskaote on nopein ja turvallisin tapa napata kala käsiteltäväksi. Kalaa otetaan tukevalla otteella niskasta kiinni kiduskansien puolesta välistä. Painaessa kiduskansia alas, avaa kala lähes automaattisesti suunsa ja kalan irrotus on tällöin huomattavasti helpompaa. Niskaote toimii pienemmille kaloille, mutta suurempien yksilöiden paksusta niskasta on jo hankalampaa saada otetta.

Lip Lock -ote on aluksi haastavampi, mutta onnistuu harjoittelun ja toistojen kautta nopeasti ja turvallisesti. Otteessa hanskakäden sormet liu'utetaan kiduskannen ja kiduksien välistä kohti kalan nokkaa. Kiduskannen päätyttyä nokkaan, pystyy kalan nostamaan helposti ja kala avaa jälleen suunsa koukun irrottamista varten.

Kalojen suun avausta voi auttaa kidanavaajilla, mutta oikein otettu niska- tai lip lock ote avaa kalan suun lähes poikkeuksetta.

Usein koukut ovat vain suupielessä kiinni, mutta pahimmassa tapauksessa koukut ja vieheet löytyvät kiinni syvältä kalan nielusta. Tällöin on mietittävä nopeinta mahdollista tapaa irrottaa kala koukuista: koukkujen katkaisu.

Kunnon katkaisupihdit eli sivuleikkurit, joilla paksummatkin koukut napsahtavat helposti poikki on hyvä varuste kalojen, mutta myös kalastajien vapauttamisessa koukuista. Koukkujen katkaisemineen on hyvä varautua eri kokoisilla 3-haarakoukuilla ja pihdeillä, joiden järjessä on vieherenkaiden avauskynsi.

Jos kala on lähdössä ravintoketjussa eteenpäin ruoaksi ei vieheen irrotus ole välttämätöntä. Kalasta otetaan tukeva ote ja sitä kalautetaan papilla tai muulla kovalla esineellä napakasti silmien väliin kerran tai pari, joskus useammankin kerran.

Kun kala on taintunut, viilletään kalan kiduskansi katki. Kaulaa ei tarvitse katkaista, vain kiduskannen katkaisu riittää poistamaan lihasta veren ja parantamaan kalan laatua. Lämpimään aikaan muista kylmäketju, kalat eivät säily ilman kylmäkalleja tai jäitä kuin hetken ennen lihan pilaantumista.

Nämä vinkit kannattaa pitää mielessä myös esimerkiksi kuhaa uistellessa. Jos isoon kolmella koukulla varustettuun vaappuun iskeekin hauki kiinni, tiedät miten toimia kalan kanssa ja olet valmistautunut suojelemaan itseäsi ja kalaa.

Jos haluat vapauttaa kalan varmista ennen takaisin laskemista, että kala pysyy pystyasennossa eikä käänny vatsa ylöspäin ja jos käytit niskaotetta, avaa kiduskansia hieman nostamalla. Tämä auttaa kalaa hengittämään.

Kalankäsittelyn lyhyt muistilista

  1. Varmista oma ja kalasi turvallinen käsittely. Alle kolme kiloa painavat kalat niskaotteella, siitä suuremmat on helpompi nostaa lip lock -otteella käsiteltäväksi.
  2. Pidä haavi, vapautus- tai tainnutus ja verestysvälineet käsiesi ulottuvilla.
    Tutustu tästä haavivalikoimaan.
  3. Ole nopea, pidä tiukasti kiinni kalasta
  4. Dokumentoi kala nopeasti ja vapautettaessa varmista, että kala lähtee uimaan.
    Ruoaksi otettaessa suorita nopea tainnutus ja verestys kalan lihan laadun parantamiseksi. Varmista kylmäketju. Katso tästä kylmälaukkuvalikoimamme.

Teksti: Juha Salonen, Suomen surkein hauenkalastaja, klikkaa tästä ja lue lisää.

Katso malliesimerkki videolta miten Jani väsyttää, irrottaa koukuista, dokumentoi ja vapauttaa upean Raippaluodon särkikalaimurin. 

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.