Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Jigikalastus

Jigikalastuksen ideana on uittaa jigiä erilaisilla kelaus- ja vapatekniikoilla ja saada kala ärsytettyä iskuun. Jigikalastus tapahtuu pääsääntöisesti läheltä pohjaa. Jigauksessa on tärkää valita oikeat välineet, jotta kalastus olisi mahdollisimman tehokasta ja myös käytännöllistä.
 

Välineet

Vapa: Avokelavapa, jonka pituus 180-195 cm pitkä ja 1/3 toiminen, jotta vavassa on riittävästi jäykkyyttä saada isokin kuha tartutettua.

Kela: Avokela, jonka kokoluokka 1000-1500 ja täysin takaliikkeetön kampi, jotta kalastustuntuma olisi mahdollisimman hyvä, eikä vastaiskussa kala saa yhtään löysää.

Siima: Kuitusiima 0,10-0,14 mm. Mahdollisimman näkyvä esimerkiksi fl.keltainen on hyvä väri, jotta siimasta on helpompi lukea tärpit. Kuitusiiman etuna on venymättömyys, joka parantaa kalastustuntumaa ja kalojen tartutusta. Ohuen siiman etu on pitkät heitot, ja pieni tuulipussi kalastustilanteessa.

• Tapsi: Kuitusiiman jatkeeksi on hyvä laittaa 0,30-0,40 mm:n paksuinen monofiili- tai fluorocarbontapsi. Tällä saavutetaan parempi kulutuksen kesto kivikoissa ja hauen hampaissa. Tapsi rauhoittaa myös hieman jigin uintia.

   

Jigipään oikea valinta

Jigipään oikea valinta on yksi tärkeimmistä asioista jigikalastuksessa. Tässä on suuntaa antava ohje oikean jigipään valintaan.

• Muista ottaa huomioon tuuli ja veden lämpötila sekä virtaukset. Mitä kylmemmässä vedessä kalastat, sitä todennäköisemmin rauhallinen uitto toimii paremmin eli jigipäätä pienennetään ohjesäännöstä ja vastaavasti lämpöisen veden aikana voit kokeilla hieman raskaampaa ja nopeampaa uittoa, jolloin jigipäätä voi hieman vaihtaa painavemmaksi.

• Jos kalastat virtaavassa vedessä, jigipään paino voi olla paljonkin suurempi. Tärkeää on että sinulla on koko ajan hyvä tuntuma pohjaan koko kalastuksen ajan.

 

Muista myös siiman vaikutus jigikalastuksessa:
Alla oleva kaava on tehty 0,12 mm kuitusiimalla, jossa 1,5 m 0,35 mm tapsi.
Jos käytät vahvempaa siimaa, kantopinta-ala ja tuulipussi suurenee, jigipää kantaa vedessä enemmän ja vaikuttaa siten jigin vajoamisnopeuteen.

Syvyys Jigipään paino
1 m 3 g
2 m 5 g
3 m 5-7 g
4 m 7-10 g
5 m 10-12 g
6 m 10-12-15 g
7 m 10-12-15 g
8 m 12-15-17 g
9 m 12-15-17 g
10 m 15-17-20 g

TEKSTI & VIDEO:
Kalle Paavola  

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.