Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 70€ tilauksiin!*

Jigipilkintä - Ruthless Fishing ja Happy Anglerin vinkit!

”Olemme löytäneet järven jäälle, jonka alla tietojen mukaan suuret ahvenet uivat kuhien seurana. Pienen saaren kärjen eteen kairaamme reikiä ja yritämme paikallistaa suurempia kaikuja kannettavalla kaikuluotaimella. Lowrancen luotaimeen piirtyy viiva tarjoamani pilkkijigin alle ja ensimmäisen nykäisyn tarjoamasta ärsykkeestä paksu viiva nousee suoraan kohti jigiä.

Pieni väristys, nosto ja vastaisku. Vavan kärki taipuu alaspäin ja yritän nostaa siimasta kalan jäälle. Lopulta kala sätki jäällä, kauden ennätyskala oli saatu. Tähän hetkeen palaan yhä uudestaan, kun mietin millä vieheellä aloitan uudella reiällä pilkkimään." -Juha Salonen

Jigipilkintä on tasapainopilkintään nähden edullisempi tapa lähteä jahtaamaan ahvenia, kuhia, haukia tai jalokaloja. Eläväiset jigit voi pujottaa varsinaiseen pilkkimiseen suunniteltuun jigipäähän tai käyttää perinteistä jigipäätä. Eroa näillä on uinti, pilkkimiseen suunniteltu pää on kuin uimalevy, jonka avulla jigi saa sivuttaisliikettä uintiinsa.

”Moni haluaisi kokeilla jigipilkintää mutta usein jigipään paino, jigin koko ja koukkukoko aiheuttaa harmaita hiuksia niin tässä Juhan kanssa kirjoittamamme teksti jigipilkinnän aloittamisesta. Jigipilkintä on helppo ja vaivaton kalastusmuoto, jonka niksit oppivat kuka tahansa ensimmäisen kalapäivän aikana. -Joonas Väntti, Ruthless Fishing

Hyvä jigipilkkivapa on kärjestä hieman jäykempi, Happy Anglerin pilkkivapa valikoimastamme löydät sopivat pilkkivavat esimerkiksi. Delfinin, Jasun tai Patriotin valikoimasta.

 

Millaisella jigillä voi pilkkiä?

Periaatteessa kaikki jigit toimivat pilkkimisessä, mutta erityisesti jigipilkintään suunnitellut ovat kapeampi profiilisimpiä ja herkkä uintisempia. Jigin koolla voi vaikuttaa pyydettävän saaliin kokoon ja esimerkiksi suuremmat vertikaalijigit toimivat suuremmille hauelle ja kuhalle erinomaisesti talvikalastuksessa.

”Ruthless Fishingillä olemme kehittäneet erityisesti jigipilkintään suunnitellun Orka Small Fish -mallin jigin ja näihin erikseen myytävät Ruthless Ice Jig Head pilkkijigipäät. Tällä yhdistelmällä saat jigin uimaan vedessä kuin tasapainopilkin”, kertoo Väntti.


Valitse oikea koukkukoko ja pilkkijigipää jigin ja syvyyden mukaan

On tärkeää valita oikean kokoiselle jigille sopiva jigipää ja koukkukoko. Oikealla yhdistelmällä pystyt arvioimaan tarkemmin jigin uppoamisajan sekä pyydettävän syvyyden. Alla listaus Ruthless Fishingin Joonaksen nyrkkisäännöt jigipäästä, jigistä ja uintisyvyydestä.

Minkä kokoinen jigipää valitaan tiettyyn uintisyvyyteen?

  • Ice Jig Head 5 g: 3–5 cm jigit / uittosyvyys; 0,5–2 metriä
  • Ice Jig Head 7 g: 5–7 cm jigit / uittosyvyys: 2-5metriä
  • Ice Jig Head 10 g: 6–10 cm jigit / uittosyvyys: 5–9 metriä
  • Ice Jig Head 15 g: 7–15 cm jigit / uittosyvyys: 5–20 metriä

Näillä ohjeilla sinun on helppo valita omaan kalastuskäyttöön sopivat jigit ja pilkkijigipäät vaikka kyseessä olisi jonkun muun merkin jigit tai pilkkijigipäät.


Jigipilkin uittotekniikka

Jigipilkinnässä toimii sama tekniikka kuin tasapainopilkinnässä. Aloita laskemalla jigi väliveteen, tämä on helppoa, jos käytössä on kaikuluotain. Kirkkaassa vedessä kalat näkevät jigin jo kauempaa, jolloin tämä saa luotaimessa pohjan ”elämään”. Parhaimmassa tapauksessa kalat reagoivat kuten alkukappaleessa, eli nousevat kohti jigipilkkiä iskien siihen kovasti kiinni.

Jos kaloja ei näy voi vetäistä muutaman houkutusvedon ja odottaa hetken, jonka jälkeen jigiä voi laskea pykälää syvemmälle. Tätä toistetaan, kunnes ollaan pohjan tuntumassa. Kalan tullessa vain katselemaan jigiä, voi hiukan värisyttää vapaa ja nostaa samalla, usein tämä voi saada kalan iskemään. Jos kaloja ei näy, voi vaihtaa jigin väriä, kokoa tai pilkkiä ja toistaa sama uudestaan. Lopulta löytyy oikea reikä, vieheen väri ja koko, tällöin loppu on historiaa.

Kireitä siimoja!

Teksti ja kuvat: Joonas Väntti ja Juha Salonen, kalastusbloggari

 

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.