Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Kahden kauppa, haavitseminen

Ennätyskalan saaminen on jokaiselle se pitkäaikainen haave. Se todennäköisin hetki milloin ennätykset voivat haihtua kohti uusia kalareissua on haaviaminen. Lyhyen siiman päässä tempoileva monen kilon hauki voi saada äkkispurtteja, siima voi hiertyä katki tai pahimmassa tapauksessa vapa voi napsahtaa potki. Kysyimme Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran valitsemalta Vuoden 2016 kalastusoppaalta Mika "Haukikoira" Vornaselta vinkit miten nämä viime hetket viedään maaliin asti ilman karkuutuksia.

Aihe jossa on monta osaa ja muuttujaa, haavin käyttö ja kalan haavitus. Artikkelin lopussa olevalla videolla, on vain murto-osa siitä millaisissa episodeissa olen itse ollut mukana, saati sitten meidän kaikkien kalastajien.

Alkusyksyn hauenkalastusta 15 -asteisessa vedessä. Välineinä Savage Gear XLNT3 7’ up to 60gr, Okuma Inspira 30, siima Savage Gear Finezze 0.22, vieheenä Punainen 42 gr SavageGear DeBush, väkäset painetuilla koukuilla.

Alueena erittäin täyteen kasvustoa kasvanut merenlahti, vedenkorkeus miinus kymmenen, eikä juurikaan avonaista vettä mitä kalastaa.

Tämä videokuvaus on käynnistynyt pari minuuttia hauen tartuttamisesta keulassa ja ennen tätä hauki otti lähdöt kohti perää ja moottoria. Kahteen päivään jo kolmas vapamies, joka ei lähtenyt jalansijoiltaan, vaan yritti kurotellen selvitä tilanteesta.

Sain kuitenkin herran ”käskytettyä” liikkeelle ja tulemaan matkustamon puolelle, josta jo päästäänkin videon mukana tunnelmaan ja toivottavasti oppimaan.

 1. Pidän veneeni lattiat aina tyhjänä ylimääräisestä. Näin on tilaa kulkea näissä tilanteissa.
 2. Yhtään vapaa ei jätetä vieh vapaana roikkumaan yli laitojen. Näin on tilaa kulkea näissä tilanteissa.
 3. En koskaan laita haavia veteen ennen haavitusta, koska kuten huomaatte, melko rivakkaan lähtee ja mahdollisuus haavita viehe kalasta on melkoinen.
 4. En käytä kalahaavia kuin perhoshaavia, vaan pidän haavin pussinpohjaa sormissani. Haavia on helpompi käsitellä, koska se on nopeampi, myös tarvittaessa poistaa vedestä.
 5. On erittäin tärkeää, että kommunikointi pelaa, jommankumman on kerrottava, koska kala uitetaan haaviin.
 6. Haavituksen tapahtuessa, kala ei saa tuntea yhtään ylimääräistä vetoa, tai pinnettä, josta se pyrkisi eroon kääntymällä tai syöksymällä.
 7. Itse suosin takaa, alle ja ympärille nostettavaa tapaa. Kokemus on tuonut oppia myös tuohon tapaan, missä kalan ”annetaan” uida haaviin.
 8. Kalan ollessa haavissa, sitä ei pidä kammeta heti veneeseen, ei se mihkään sieltä karkaa.
 9. Isoon haaviin mahtuu kookkaampi kala, kuten myös pienemmät, vaikkapa 60 - 90 cm kuhat ja 40 - 50 cm ahvenet, jne.
 10. Kalan kanssa ei tapella, vaan tilanteen sitä vaatiessa, annetaan sen kävelyttää vapamiestä, ja välillä toisin päin.
 11. Uskokaa pois, vain hipaisu keula- tai perämootttorin potkuriin, tai karheaan veneen köliin riittää katkaisemaan kuitusiiman.
 12. Uskokaa pois, päästämällä vapa kiinni laitaan kalan mennessä veneen alle, tai ali, hyväkin vapa menee poikki. Se on vapa, ei tanko eikä nosturi.
 13. Vaparenkaiden tuoma kitka lisääntyy vavan taipuessa, joten kalan syöksyessä, tai sukeltaessa on vavan suunnan myötäiltävä siiman kulkusuuntaa, eikä päinvastoin.
 14. Vavan ja siiman kulman ei tulisi missään vaiheessa, varsinkaan lähietäisyydellä ylittää 90 -asteen kulmaa, jolloin kelan kitkajarru ei enää anna moitteettomasti siimaa ilman jarrun säätämistä.
 15. Viimeisenä ehkäpä tärkein. Vieheen ja kalan etäisyys vavasta tulisi olla vähintäin metrin, ellei jopa hiukan enemmän, riippuen vavan taipuisuudesta.

Kalaonnea niille jotka sitä tarvitsevat.

Mika "Haukikoira" Vornanen
Haukikoira.fi

Kuva: Mika Vornanen

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.