Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Kalan savustus - Hanki oma savustin ja täytä kesäsi suussa sulavilla kalaherkuilla!

Kalan savustaminen on suosittu tapa laittaa kalaruokaa etenkin kesäkautena, ja syykin siihen on hyvin ilmeinen – savustettu kala on nimittäin erinomaisen herkullista ja mehevää ruokaa, jota harva pystyy vastustamaan. Perinteisesti kalaa on savustettu puusavustimessa, jossa kala kypsyy hartaasti ja kiireettä. Pikainen nykypäivän ratkaisu kalan savustamiseen ovat savustuspussit, joissa kala savustuu tavallisen grillin lämmössä. Myös kalan savustaminen savustuslaatikossa on niin sanottu pikaratkaisu, jossa laatikko nostetaan lämpenemään joko grillin tai nuotion hiilloksen päälle. Suosituin hankinta tänä päivänä on kuitenkin ehdottomasti sähkösavustin, jonka avulla kalan savustaminen käy vaivattomasti. Olipa oma suosikkitapasi savustaa kalaa mikä tahansa, erilaisia savustimia löytyy jokaisen tarpeeseen Happy Angleristä.

Sähkösavustimen käyttö

Sähköllä toimiva savustin on savustukseen se kaikkein käytännöllisin valinta ja lisäksi vieläpä hyvin helppokäyttöinen. On hyvä muistaa, että sähkösavustin soveltuu käyttöön ainoastaan ulkona. Sähkösavustimessa on oma ritilä tai muu paikka savustuslastuille tai -puruille, ja leppä on savustusmateriaalina suosituin. Saatavilla on myös muun muassa tammesta, omenapuusta ja kirsikkapuusta valmistettua purua, joiden avulla savustettavaan kalaan saa loihdittua hieman erilaisen aromin. Tärkeintä on varmistaa, ettei purua ole liian vähän, jotta savun maku kalassa ei jäisi liian miedoksi. Ennen savustukseen ryhtymistä on myös hyvin tärkeää varmistaa, että lastut tai purut ovat kosteita, sillä liian kuivat purut saattavat johtaa savustimen kannen auki pomppaamiseen savustuksen aikana.

Ihanteellinen savustuslämpötila savustimessa on melko matala, yleensä maksimissaan noin 100 asteen tuntumassa. Tämä siksi, että savua ehtisi muodostua mahdollisimman paljon ja myöskin siitä syystä, että kala ei pääsisi kuivumaan savustimessa. Kalan savustusaika riippuu savustettavan kalan koosta - pienet kalat kypsyvät yleensä ottaen noin 20-30 minuutissa, isommat taas 50-60 minuutissa.

Savustettavaksi sopivat kalat

Lohen savustus on suomalaisten keskuudessa suosituinta, mitä tulee kalan savustukseen. Monet ovatkin sitä mieltä, että juuri rasvaiset kalat sopivat parhaiten savustettavaksi. Näin ollen myös kirjolohen savustus, siian savustus sekä muikun savustus ovat suosittua puuhaa. Tänä päivänä on myös heitä, jotka suosivat savustuksessa ensisijaisesti vähemmän rasvaisia kaloja, mistä johtuen muun muassa kuhan ja ahvenen savustus on nostanut viime aikoina suosiotaan. Makuja on monia, joten kannattaa savustaa erilaisia kalalajeja ja selvittää sen avulla, mitkä ovat omia suosikkikaloja savustukseen.

Vinkkejä lohen ja muiden kalojen savustukseen

Kalan savustus on loppujen lopuksi hyvinkin helppo tapa loihtia ruokapöytään maittavaa ruokaa. Muutamilla pienillä vinkeillä kalan savustukseen pääsee sisälle hyvinkin nopeasti ja lopputulos on takuulla herkullinen. Kalan voi savustaa savustimessa niin kokonaisena kuin fileenäkin. Suuren kokonaisen kalan savustuksen voi ottaa työn alle vaikkapa sitten, kun on ensiksi harjoitellut joko pienemmällä kalalla tai fileen palalla. Kalat voi savustaa sellaisenaan perattuina, eikä niitä tarvitse suomustaa. Savustuksessa on tärkeä muistaa, että savustetaan aina pelkästään tuoretta kalaa, sillä savustaminenkaan ei voi enää pelastaa jo parhaat päivänsä nähnyttä vonkaletta.

Herkullisimman lopputuloksen savustettuun kalaan tuo kalan suolaus ennen savustusta joko merisuolalla tai suolaliuoksessa – molemmille suolaustavoille löytyy omat kannattajansa. Jotkut taas haluavat suolata kalan vasta sen savustamisen jälkeen, jolloin kuuma kala upotetaan kuumaan, noin 10-prosenttiseen suolaliuokseen keskimäärin kymmeneksi minuutiksi. Esimerkiksi lohen suolaus ennen savustusta onnistuu siten, että huoneenlämpöisen lohen sekä liha- että nahkapuolelle ripotellaan merisuolaa viimeistään parisen tuntia ennen savustamista. Kalan paksuus on aina hyvä ottaa huomioon suolatessa – pyrstöön riittää vähäisempi suolamäärä kuin kalan etupäähän. Ennen savustimeen laittamista kalan pinnasta pyyhitään pois ylimääräinen suola, joka ei ole sulanut kalaan.

Lohen savustusaika, kuten myös lohifileen savustusaika, riippuu kokonaan kulloinkin savustettavan kalan koosta – fileen palasta kokonaiseen loheen se voi vaihdella noin 25 minuutista alkaen aina 60 minuuttiin. Kokonaiseen loheen verrattuna esimerkiksi kokonaisen keskivertokokoisen siian savustusaika on siis lyhyempi. Lohen savustuslämpötilan on hyvä pysyä alle sadan asteen, ja mikäli haluat käyttää savustuksessa apuna paistomittaria, kypsäksi savustuneen lohen sisälämpötila on noin 65 astetta.

Hanki oma savustin ja täytä kesäsi suussa sulavilla kalaherkuilla!

Oletko kenties kalaruokien ystävä? Jos olet, niin onko mielessäsi ollut hankkia oma savustin, jonka avulla pääsee nauttimaan mehevästä ja lämpöisestä vastasavustetusta kalasta aina, kun kalanhimo iskee? Tai sanoiko entinen savustin kenties sopimuksensa irti päästyään jo käyttöikänsä tien päähän? Savustin on aina järkevä ja edullinen investointi suhteessa sen mukana tuomiin lukuisiin maistuviin makunautintoihin. Hanki oma savustimesi ja varmista, että kesäsi ovat tästä lähtien kruunattu huumaavalla savustetun kalan tuoksulla, joka saa jokaisen perheenjäsenen tai ystävän kiiruhtamaan ruokapöytään.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.