Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Koukun valinta kalastettavan lajin mukaan

Muistatko, kuinka lapsena mato-ongella varoitettiin ongenkoukusta, ettei se vain tartu pusikkoon tai ihoon? Tämän muistavat varmaan monet, mutta nyt pitäisi saada uutta tietoa siitä, minkälaisella koukulla kannattaa mitäkin kalalajia narrata. Koukkuja on valtavat määrät eri kokoisia, näköisiä ja painoisia. Ei siis ole ihan sama, millä millaisella koukulla narraa vaikkapa pienempiä ahvenia, tai vaihtoehtoisesti suuria haukia.

Koukkujen kokonumerointi

Koukuilla on kokotaulukko, joka on yksinkertaistettuna numerointijärjestelmä, jossa pienemmän numeron koukut ovat suuria, ja taas suuremman numeron koukut pienempiä. Aivan kuten valokuvauksessa, mitä suurempi numero, sitä pienempi suljinaukko. Mitä isompaa saalista ollaan kalastamassa, sitä pienemmän numeron koukkua kannattaa etsiä ostoskoriinsa. Esim. silakkaa litkatessa voi käyttää kokoa 6, ja koko 1 on hyvä, kun narrataan vaikkapa isoja ahvenia. Kilpaonginnassa ja kylmissä vesissä kalastettaessa on hyvä käyttää pienempää koon 20 koukkua. Yleinen onginnassa käytetty kokoskaala on 1 - 20, ja on pitkälti maku- ja olosuhdekysymys, minkä kokoista koukkua kukin kalamies suosittelee. Kannattaa silti ottaa onkeensa neuvot joita kokeneemmat tarjoavat ja säätää kokeilujen kautta omat sopivimmat koukkukoot tilanteen mukaan.

Paksulankainen vai ohut?

Koukun paksuudesta puhuttaessa puhutaan langan paksuudesta. Yleensä paksulankaista koukkua käytetään silloin, kun syöttinä käytetään matoa. Tämä siksi, että mato saattaa revetä, mikäli käytetään liian ohutlankaista koukkua. Ohutlankainen koukku käy taas mainiosti, mikäli syöttinä on toukkia. Aina ei kalastuksessa käytetä syöttiä, ja silloin langan paksuuden määrittelee saaliin koko ja kalastusolosuhteet, eli ollaanko pilkillä, litkaamassa vai esim. kilpailutilanteessa. Kilpailutilanteen tuoma hermostuneisuus ja hälinä tekee kaloista arempia, jolloin suositellaan pakattavaksi mukaan mieluummin paksumpi- kuin liian ohutlankaisia koukkuja.

Yksihaarainen vai useampihaarainen?

Useampihaaraiset, yleensä 3-haaraiset koukut ovat suosittuja viehekalastuksessa. Hauella on suuri kita ja siksi koukkujen on oltava suuria ja monihaaraisia, pieninumeroisia siis, jotka kestävät hauen rimpuilun ja vahvan uimisen. Yksihaaraiset koukut ovat omiaan mm. perinteisessä kesäisessä mato-onkimisessa, lusikoissa ja jigauksessa, kun narrataan meritaimenia, ahvenia tai vaikkapa kuhia. Happy Anglerin valikoimasta löydät myös suositut yksihaaraiset vaappukoukut. Paksulankaiset koukut kestävät suuremmankin kalan tempoilut ja kalat on helpompi vapauttaa takaisin uimaan niin halutessaan.

Kemiallinen teroitus?

Koukut voidaan teroittaa joko kemiallisesti tai mekaanisesti. Mielipiteitä jakaa, kumpaa on parempi käyttää. Eroavaisuuksia, mikäli niitä on, ovat kuinka koukut uppoavat kalan lihaan ja kuinka paljon ne vahingoittavat lihaa upotessaan.

Pidä koukuistasi huolta

Tärkein asia koukkujen kanssa lienee kuitenkin se, että pitää niistä hyvää huolta: vaihtaa ruosteiset uusiin, pitää koukkuosan puhtaana, jotta se lävistää kalan helpommin, ja pitää ne tallessa ja sopivassa säilytyspakissa tai astiassa, jotta ne saa kätevästi kalastettaessa käyttöönsä. Kalastusluvat on myös hyvä tarkistaa, ettei tule liian kalliita kalasaaliita.

Kuha on koukku, niin alkaa tulla kalaa!  

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.