Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Takilan käyttö - takilalla saat uistimet oikealle syvyydelle

Takila on uistelijan apuväline, jonka avulla uistin saadaan kulkemaan halutulla syvyydellä. Takilan avulla normaalisti metrin syvyydellä uiva vaappu saadaan uimaan tarvittaessa vaikka 20 metrissä. Kun vedet ovat lämpimiä ja kalat oleskelevat syvemmissä ja viileämmissä vesikerroksissa, on takila oiva apuväline uistelijalle. Takilan avulla voidaan myös kalastaa tarkasti pohjan tuntumassa. Käyttö edellyttää, että veneessä on kaikuluotain, jolloin tiedetään tarkasti kuinka paljon veneen alla on vettä.

Takila on tehokas apuväline lähes kaikkien petokalojen uistelussa. Esimerkiksi hauki oleskelee usein pohjan tuntumassa kesällä ja syksyllä, 5-8 metrin syvyiset vedet pelaavat monilla järvillä. Takilan avulla uistin saadaan kulkemaan tarkasti halutulla syvyydellä. Uintisyvyyden kontrollointi on siis takilalla helpompaa kuin esim. painosyvääjän kanssa.


VIDEO - opas takilan käyttöon:

Takilaa hankittaessa kannattaa pohtia millaisissa paikoissa kalastaa. Jos kalastus tapahtuu matalissa järvissä (alle 10m) pärjää hienosti kevyemmällä takilalla ja noin 4-5 kg kuulalla. Jos kalastus tapahtuu syvemmältä (10-30m), kannattaa takilaksi valita hieman järeämpi peli ja isompi kuula noin 7 kilon kuula. Tärkeä juttu takilaa asennettaessa on, että sen jalusta tulee tukevasti kiinni veneeseen. Hyvä paikka takilalle on veneen peräkulma tai perästä hieman keulaan päin. Pääasia on, että takila on helposti ja nopeasti käytettävissä.

Takilaa ostettaessa pakettiin sisältyy yleensä itse takila, vaijeri, kuulan kiinnike ja siimanvapautin eli laukaisija. Tämän lisäksi tarvitaan kuula. Kuulia on muutamia eri muotoisia, litteät kiekkomallit tai torpedon muotoiset ovat varma valinta. Laukaisija voidaan kiinnittää joko suoraan kuulaan laukaisijalla tai vaijeriin kuulan yläpuolelle välilaukaisin.  

Takilan käyttö:

  • Laske sopiva määrä siima ulos kelalta. Takilassa voidaan käyttää erimittaisia vapautuspituuksia. Hauelle ja kuhalle sopiva pituus on noin 5-10m, mutta hauki ottaa usein jopa parin metrin päässä kuulasta olevaan uistimeen.
  • Kun haluttu siimamäärä on laskettu ulos, kiinnitetään siima laukaisijaan.
  • Aseta vapa vapatelineeseen, vapauta puola ja laita räikkä päälle, näin siima pysyy sopivan kireällä.
  • Laske takila haluamallesi syvyydelle.
  • Lukitse puola ja kelaa löysät siimat pois niin, että takilavapa jää hieman mutkalle.
  • Kalan iskiessä siima irtoaa laukaisijasta ja voit helposti väsyttää kalan veneeseen.

Jos haluat nostaa takilaa ylöspäin, nosta kuula haluamallesi syvyydelle ja kelaa uudelleen ylimääräiset löysät siimat pois niin, että vapa on jälleen mutkalla. Jos haluat laskea takilaa syvemmälle, laita kelasta räikkä päälle ja vapauta puola, sen jälkeen laske takilakuula haluamallesi syvyydelle. Kelaa taas ylimääräiset siimat pois niin, että vapa on hieman mutkalla. Kun vapa on kiristetty mutkalle, on tärpit helpompi havaita vavan kärjestä. Samoin myös kalat laukaisevat siiman laukaisijasta helpommin.

Muista seurata syvyyttä kaikuluotaimesta, jotta takilakuula ei laahaa pohjaa pitkin vaan kulkee sopivasti pohjan tuntumassa. Usein kaloja saadaan myös välivedestä, jonne takilalla on helppo upottaa ottiuistimet!


Tuomas ja Jussi Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team

KuhanVetäsen Trolling Team on Hong Kong -kalastuskaupan yhteistyökumppani.  

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.