Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Kuinka aloittaa kalastusharrastus lapsen kanssa?

Muistatko kun isäsi, äitisi, ukkisi, enosi, veljesi tai joku muu läheinen vei sinut ensimmäisen kerran lapsena ongelle? Minä muistan. Tästä kerrasta on kulunut lähes 30 vuotta aikaa. Näiden vuosien aikana olen oppinut kalastusharrastuksen kautta luonnosta todella paljon.

Nykyisin saan seurata kalaretkilläni esikoiseni vastaavan taipaleen alkua. Haluan jakaa kokemukseni ja toivon, että mahdollisimman moni muukin vanhempi ottaa rohkeat ensiaskeleet ja astuu kalastuksen ihmeelliseen maailmaan. Kalastusharrastus on paljon muutakin kuin vain suurien saaliiden saamista. Lapsen kanssa kalastaessa on hienoa oppia yhdessä jo pienestä pitäen, kuinka hienoa on nauttia luonnosta samalla kun kalastaa. Lapsen kanssa kalastus antaa paljon, kun ottaa huomioon muutaman seikan.
  1. Varaudu kunnon välinein sekä valmiilla varavälineillä.
  2. Valitse kalapaikka, mistä saat saalista
  3. Ota mukaan tarpeeksi reipasta retkihenkeä ja evästä


Pienen lapsen ajatusmaailmassa leppäkertut, muurahaiset ja kaikki muut rannalta löytyvät vievät keskittymisen pois olennaisesta. Tämän takia onkiretkellä itse kalastus voi välillä jäädä toiselle sijalle. Lapsen innostus kalastukseen kasvaa onnistuneiden kokemuksien myötä. Ensimmäinen saalis joka vie kohoa ja nousee käteen on ikimuistoinen saalis. Ensimmäistä saalista yhdessä ja lopulta pieni kalastaja haluaa vapauttaa kalan takaisin elementtiinsä todeten ”hei hei kala”.

 

Välineet ensimmäiselle onkiretkelle
Valikoimastamme löydät suositut Rapalan Angry Birds onget sekä onkilaitteet. Onki on loistava valinta harrastuksen aloittamiseen. Onkilaitteeksi suosittelemme hieman herkempää ja pienempi koukkuisempaa onkilaitetta. Mitä herkempi koho on, sitä vähemmän kala tuntee napatessaan vastusta ja näin myös tärpit sekä saaliin kiinni jääminen helpottuu. Kun lapsella pysyy onki jo kunnolla hallussa, eikä heilu kuin heinä tuulessa, kannattaa hankkia hiilikuituvapa. Hiilikuituiset vavat ovat kevyitä ja pidemmälläkin vavalla lapsi jaksaa onkia väsyttämättä itseään. Harrastuksen aloittamista voi tukea kotona tutkimalla kirjoja ja pelaamalla kalastusaiheisia pelejä.

 

Minne kalaan?
Kalapaikaksi kannattaa valita helppokulkuinen ranta, mistä ei löydy pahempia vaaranpaikkoja. Lapsilla on tapana tehdä ja mennä ennen mahdollisten seurauksien miettimistä. Tästä johtuen korkeat, kiviset ja puiset rannat ovat huonoja vaihtoehtoja. Onkipaikan takana on syytä olla vähintään vavan + siiman verran tyhjää tilaa. Näin ilmassa vallattomasti heiluva onkilaite ei tartu lähimpään puuhun.


Toukokuun alku on erinomainen aika aloittaa ongintaharrastus. Pienet mereen ja järviin laskevat joet kuhisevat kutupuuhissa olevia särkikaloja ja näiden mukana jokeen saapuu suurempia petoja herkuttelemaan. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää, että lapsi oppii käsittelemään onkea oikein. Sillä ei ole väliä, onko onki maassa vai ilmassa, kunhan itse koho, paino ja koukku ovat vedessä. Olen huomannut, että 4-vuotiaalla tämä alkaa onnistua kohtuullisesti ja pienen ajan onkiminen onnistuu omatoimisesti. Hyvällä kalapaikalla pärjää kolmen metrin ongella. Tärkeintä on opettaa ongen käsittely ja rauhoittaa tilanne muulta toheltamiselta.

 

Mitä koukkuun?
Perinteisesti onkiretki aloitetaan kompostia kaivamalla. Kuivimpaan aikaan kastemadot ovat syvällä maanuumenissa ja niitä on vaikea tavoittaa. Ei hätää, Hong Kong – tavaratalojen valikoimasta löytyy kastematopurkkeja. Jos tavarataloakaan ei löydy läheltä, voi koukkuun laittaa esimerkiksi maissia tai taikinaa.


”Onkimisesta minunkin kalastusharrastukseni alkoi. Muistan kun aamulla kiinnitimme polkupyörään vanhan bambuisen onkivavan ja otimme isäni kanssa suunnan Vantaanjoelle. Pienen pojan mieleen painui ne hienot hetket, kun aamu-usva nousi hiljalleen häviten auringon nousun myötä. Välillä tuli saalista ja välillä ei. Tärkeintä oli itse oleminen ja nauttiminen, kiitos Iskä.”


Happy Angler kalastusverkkokauppa haluaa haastaan vanhempia kokeilemaan kalastuksen eri muotoja ja lähtemään ulos perheensä kanssa.


Paras paikka on kalassa!

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.