Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Mitä kalastuksen aloitus maksaa ja miten pääsen alkuun?

Kalastuksen täytyy olla ennen kaikkea hauskaa ja nautinnollista. Siksi on hyvä hieman pohtia välineitä. Siimasotkut kelassa, katkenneet vavat tai karkuutetut kalat eivät ole sitä mitä kalastus on parhaimmillaan. 

Aluksi on hyvä muistuttaa itseään, että kalastuksen aloittaminen ei vaadi kuin mato-ongen ja syötin tai virvelin ja vieheen. Miksi sitten osa harrastajista laittaa tuhansia euroja kalastukseen?

Kyse on kalastuksen mielekkyydestä ja siitä nautinnon tunteesta, jonka sinä saat luonnossa olosta, kalojen etsimisestä, ystävien kanssa ajan viettämisestä sekä upeista päivistä kalastuksen merkeissä. Hyvät välineet tekevät kalastuksesta nautinnollisempaa.

Olit sitten nuori tai vanha tärkeintä on lähteä ulos veden ääreen nauttimaan kalastuksesta.

Välillä kalastustarvikkeita hankkiessa saattaa tuntua siltä, että tännehän uppoaa omaisuus. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin. Toimin itse Svartå fishingillä kalastusoppaana ja yksi tavoitteistamme jokaisella kurssilla on saada ihmiset innostumaan ja jatkamaan kurssin jälkeen kalastusta itsenäisesti. Siksi käymme kursseilla läpi myös välineitä ja miten jokainen pääsee alkuun ilman suuria kustannuksia. 

Kalastuksen kustannus on usein varsinkin monelle nuorelle kynnys tekijä aloittaa harrastus. On siis tärkeää auttaa nuoria ymmärtämään, että kalastuksen ei tarvitse maksaa liikaa.

Kalastusvälineiden ostoon kannattaa uhrata hetki aikaa ennen kuin lähtee ostamaan niitä itselleen tai lapselle. Vaikka puuhailen kalastuksen parissa paljon ja olen kokeillut kaiken hintaluokan välineitä, on yksi setti hintalaatusuhteeltaan ollut ylitse muiden.

Patriot fireball avokelasetti” vavan, kelan ja valmiiksi puolatun siiman yhdistelmälle kertyy hintaa halvimmillaan alle 50 € (norm. 59,99 € - 69,99 €) Happy Anglerin -verkkokaupasta. Tutustu settiin ja hanki omasi.

Fireball on jopa niin edullinen, että se sai minut alkuun karttamaan koko settiä, koska olin varma, että alle 100 € ei saa hyvää valmissettiä. Nykyään se on kuitenkin yksi kalastus kurssiemme perusvalikoimaan kuuluvista seteistä ja ennen kaikkea konkreettinen esimerkki jokaiselle kurssilaiselle, että kalastuksen aloituksen ei tarvitse maksaa tuon enempään. Fireball vapaa on taivuttanut niin suurkuhat (+5 kg) kuin suurtoutaimet (+3,5 kg). 

Uskon, että moni kalastaja voi samaistua, jos väitän, että vapa ja kela ovat kalastusvälineiden pizzapohja.

“Huonoa pizzapohjaa ei pelasta edes hyvät täytteet”. -Lennart

Se ei kuitenkaan tarkoita, että vavasta pitäisi maksaa älyttömiä summia. Kun ostat vapaa mieti ennen kaikkea mitä haluat välineiltä. Herkkyyttä, jämäkkyyttä tai helppoutta kenties? Lue Happy Anglerin ja Kalastajan kanavan vavanvalinta vinkit tästä.

Kysy nämä kysymykset itseltäsi ennen kuin ostat kalastusvälineet?

  1. Mitä ominaisuuksia haluan välineiltä, joilla kalastan?
  2. Kuinka painavia vieheitä käytän? (Vavasta löytyy viehepaino luokka/vapa)
  3. Tarvitsenko herkkyyttä vavan kärkeen tai kenties vahvaa runkoa? (Esim. ahven/hauki)
  4. Haluanko keskittyä tiettyyn kalalajiin vai onko minulle tärkeämpää pystyä kalastamaan monipuolisesti?
  5. Paljonko olen valmis maksamaan? 

(Älä epäröi kysyä apua välineiden valinnassa ja kalastuksen aloituksessa.)

Jos lähdet ostamaan kalastusta aloittavalle välineitä, suosittelen ottamaan hyllystä jonkun muun kuin sen kaikkein halvimman. Rahaa ei tarvitse laittaa älyttömiä summia, mutta usein kaikista halvimmat välineet eivät tarjoa sitä mitä kalastus voisi olla.

Huonot välineet saavat vain harmitusta aikaan ja innostus voi lopahtaa ensimmäiseen kalareissuun, mutta kun välineet ovat kohdallaan ja olosuhteet ovat hyvät voi kalastuksesta tulla elinikäinen harrastus. Tärkeintä on kuitenkin lähteä ulos ja ottaa vapa käteen! 

Kireitä siimoja jokaiselle!

Teksti: Lennart Tuominen, Svartå fishing

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.