Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Jääkairan ja akkukairan valinta

Jääkairat ja akkukairat ovat jokaisen pilkkijän luottoystävät. Niiden avulla saat paksuunkin jäähän juuri sopivan kokoisen reiän pilkkiäsi varten. Valikoimastamme löydät sekä lihasvoimaa vaativat jääkairat että sähkökäyttöiset akkukairat. Mitä eroja kairoissa on ja mihin kiinnittää huomiota kairan valinnassa? Lue asiantuntijoidemme vinkit alta.

Mihin kairan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?

Kun valitset omaan käyttötarpeeseesi sopivaa kairaa, on kolme kysymystä, joita on hyvä pysähtyä pohtimaan ennen ostopäätöksen tekoa:

  1. Mitä ja miten isoa kalaa aiot lähteä kalastamaan?
  2. Miten aiot kuljettaa kairaa?
  3. Haluatko perinteisen jääkairan vai nopeakäyttöisen akkukairan?

Lue alta, miten vastauksesi vaikuttavat kairan valintaan.

Kairan valinta kalastettavan kalan mukaan

Kaira kannattaa valita ensisijaisesti kalastettavan kalan mukaan, sillä pilkittävän kalan koko vaikuttaa olennaisesti pilkkireiän kokoon. Ahvenen pilkkimisessä käytetään tyypillisesti halkaisijaltaan 115 mm ja 155 mm kokoista kairaa, mikä vastaa tuumakoossa 4 tai 6 tuumaa. Madetta tai haukea pilkittäessä kannattaa käyttää hieman isompaa, 6–10 tuuman kairaa, jolloin kala mahtuu helposti avannosta jään pinnalle. Suurempi reikä vähentää myös kalamenetyksiä, kun koukut eivät jää jäänreunaan.

Kairan kuljettaminen – taittomallinen kaira mahtuu pieneenkin tilaan

Kairoja löytyy sekä taittomallisina että suoravartisina. Taittomalliset kairat ovat siitä käteviä, että niitä on helppo kuljettaa ja ne mahtuvat kätevästi pieneenkin tilaan, esimerkiksi auton peräkonttiin kääntämättä takaistuimia. Suoravartista kairaa ei puolestaan saa taitettua kasaan, joten sen kuljettaminen ja säilyttäminen vaatii hieman enemmän tilaa pituussuunnassa.

Perinteinen jääkaira vai nopeakäyttöinen akkukaira?

Moni kokenut pilkkijä vannoo käsikäyttöisen jääkairan nimeen, sillä se on akkukairaa perinteikkäämpi vaihtoehto ja joillekin se ”ainoa oikea” kaira. Käsikäyttöisen jääkairan ehdoton etu akkukairaan verrattuna on sen keveys. Siinä missä akkukaira vaatii pilkkipaikalle myös akkuporakoneen kantamista, jääkaira uppoaa jäähän käsivoimin, eikä näin ollen vaadi muita osia lisäksi.

Käsikäyttöinen jääkaira on perinteinen vaihtoehto

Jääkairan käsikäyttöisyys on yhdelle hyvä asia ja toiselle ehdoton miinuspuoli. Kun kairaat jääkairalla pilkkireikää, voit olla varma, että saat samalla hyvää hyötyliikuntaa. Varsinkin paksumpaan jäähän reikää kairatessa hikipisarat ovat usein taatut. Muistathan siksi jääkairaa käyttäessäsi tarpeen mukaan vähentää vaatetusta ja varata mukaan riittävästi lämmintä vaatetta pilkkimistä varten. Lue täältä asiantuntijoidemme viisi vinkkiä talvipukeutumiseen.

Akkukairalla kairaat helposti kymmeniä reikiä

Kairoja on saatavilla myös sähkökäyttöisinä akkukairoina, joka tarkoittaa, että kairaan liitetään kiinni akkuporakone. Koneen liittäminen kairaan onnistuu helposti porakoneeseen kiinnitettävän adapterin avulla.

Akkukairan tehon ansiosta saat porattua pilkkireiän nopeasti paksumpaankin jäähän ja pystyt kairaamaan helposti kymmeniä reikiä ilman ainuttakaan hikipisaraa. Huomaathan, että mikäli jään paksuus ylittää kierteen pituuden, kannattaa kairaan lisätä jatkopala, jolla voit kasvattaa poraussyvyyttä entisestään.

Kairan huolto on tärkeää toimintakunnon säilymisen kannalta

Jotta kaira pysyy vuodesta toiseen toimintakuntoisena ja pilkkireikien kairaaminen miellyttävänä, on tärkeää, että huollat ja säilytät kairaa oikein. Kairan huolto tapahtuu teroittamalla tai vaihtamalla terä, sekä öljyämällä kairan liitoskohtia säännöllisesti. Jos käytät kairaa meren jäällä, muistathan lisäksi huuhtoa kairasta suolaveden pois pilkkireissun jälkeen.

Kairan teroitus ja öljyäminen

Kairan öljyäminen onnistuu helposti itse tavanomaista työkaluöljyä käyttäen . Kairan teroittaminen on sen sijaan työläämpi prosessi, jonka osalta suosittelemme kääntymään asiantuntijan puoleen. Näin varmistat, että terä säilyy laadukkaana ja terävänä myös teroituksen jälkeen.

Kairan teroitusta huomattavasti helpompi ja yksinkertaisempi vaihtoehto on hankkia kairaan vaihtoterä. Tutustu valikoimassamme oleviin kairan vaihtoteriin.

Muista suojata kaira teräsuojan avulla

Kairan säilyttämisessä on hyvä suojata terä mahdollisilta kolhuilta ja naarmuilta; Paras keino tähän on teräsuoja. Teräsuoja on kätevä säilytyksen lisäksi myös kairaa kuljettaessa, sillä se estää terävän terän vahingoittamasta vaatteita tai ihoa. Löydät kairan teräsuojat valikoimastamme.

Tutustu kattavaan kairavalikoimaamme ja valitse omasi ››

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.