Nopeat toimitukset!
Toimitus 0€!*

Viisi vinkkiä talvipukeutumiseen Happy Angler asiantuntijoilta

Syksyn edetessä ja ilman viiletessä on sopiva hetki kääntää katse jälleen talvipukeutumisen suuntaan. Jos olet liikkunut joskus talvella luonnossa, olet todennäköisesti kokenut miltä tuntuu, kun kylmyys iskee kehoon vaatetuksesta huolimatta. Paleltuneet sormet, kastuneet varpaat tai koko kehon kohmeus ovat omiaan pilaamaan talvisen ulkoilureissun. Siksi oikeaoppinen talvipukeutuminen on talviulkoilijan tärkein tehtävä, jolla varmistaa onnistunut reissu riippumatta siitä tuleeko taivaalta auringon lämmittäviä säteitä vai jäisiä rakeita.

Oikeaoppinen talvipukeutuminen on talviulkoilijan tärkein tehtävä, jolla varmistaa onnistunut reissu.

Jotta onnistuisit talvipukeutumisessa, paljastamme tässä artikkelissa kokeneiden Happy Angler kalastajien ja ulkoilun asiantuntijoiden viisi parasta vinkkiä talvipukeutumiseen. Vinkkejä noudattamalla v armistat, ettei talvisen kalastus- tai ulkoilureissun onnistuminen jää vaatetuksesta kiinni.

Kaksi muistisääntöä talvipukeutujalle

Ennen kuin paljastamme asiantuntijoidemme vinkit talvipukeutumiseen, haluamme muistuttaa mieleesi kaksi tärkeää huomiota, jotka talvipukeutumista pohtiessa kannattaa pitää mielessä.

  1. Mukavuus ennen kaikkea

Talvivaatetuksen tärkein tehtävä on säilyttää kehossasi sopiva lämpötila säästä riippumatta. Parhaassa tapauksessa vaatetus istuu päällesi niin hyvin, ettet edes huomaa sen olemassaoloa. Kiinnitä talvivaatetuksen valinnassa huomiota itsellesi sopiviin vaatemalleihin sekä -kokoihin. Näin säilytät mukavuuden myös kerrospukeutuessa.

  1. Vaatetusta voi aina vähentää

On helpompi ottaa vaatetta pois kuin lisätä sellaista, jota ei ole. Siksi talvikeleillä liikkuessa on parempi pukea niin sanotusti liikaa päälle kuin ottaa riski, että vaatetta on liian vähän.

Nämä ajatukset mielessä, siirrytään vinkkeihin, joilla onnistut talvipukeutumisessa.

5 vinkkiä, joiden avulla onnistut talvipukeutumisessa päästä varpaisiin

1) Kelin mukaan valittu päähine estää lämpöä karkaamasta päälaelta

Koska kylmyyden leviäminen alkaa helposti päälaelta, on talvipukeutuminen loogista aloittaa sopivan päähineen hankinnalla. Päähineen valinnassa on hyvä huomioida kelin ja aktiviteetin lisäksi omat mieltymyksesi ja tarpeesi; Siinä missä yksi pärjää pakkasen paukkuessa ohuella pipolla ja toinen lippalakilla, kolmas tarvitsee pään suojakseen lämpimän karvahatun.

Paikallaan ollessaan karvahattu lämmittää mukavasti, mutta hiihtolenkillä se voi osoittautua tukalan kuumaksi vaihtoehdoksi. Riippuu siis pitkälti käyttötarkoituksesta, mikä on juuri sinulle sopiva päähine talven ulkoiluihin.

Tutustu kattavaan päähinevalikoimaamme täältä ja valitse omasi ››

2) Pidä kehosi lämpimänä kerrastolla ja sopivalla talvitakilla

Kun päähine on saatu hankittua, siirrytään kehon seuraavaan talvivaatetusta kaipaavaan osaan: ylävartaloon. Ylävartalon talvivaatetuksessa ei ole kyse ainoastaan paksusta ja lämpimästä talvitakista, sillä kelin vaihdellessa muhkea talvitakki saattaa toisinaan osoittautua tukalan kuumaksi vaihtoehdoksi. Talvipukeutumisen salaisuus on kerrospukeutuminen. Siksi ylävartalon vaatetusta pohtiessa on hyvä aloittaa lämpökerrastosta.

Aloita lämpökerrastosta

Lämpökerrasto on kenties tärkein yksittäinen talvipukeutumisen varuste, johon kannattaa panostaa. Asiantuntijamme liputtavat erityisesti merinovillaisen kerraston puolesta, sillä laadukas merinovillainen lämpökerrasto siirtää hien pois iholta ja pitää kehon lämpimänä. Kun lämpö pysyy kehossa, hyvä reissufiilis pysyy helpommin menossa mukana.

Valikoimastamme löydät runsaasti erilaisia lämpökerrastovaihtoehtoja. Valittavanasi on kokopukuja tai erillisiä paitoja ja housuja. Pohdi mihin käyttötarkoitukseen olet kerrastoa valitsemassa, ja tee valintasi käytännöllisyys ja käyttömukavuus mielessä pitäen.

Katso parhaat valinnat lämpökerrastoista täältä ››

Valitse talvitakki kelin ja liikuntamuodon mukaan

Lämpökerraston päälle on hyvä lähteä kokoamaan keliin sopivia vaatekerroksia. Kelin ja liikuntamuodon mukaan valittu talvitakki takaa, että kehon lämpötila pysyy reissun aikana miellyttävänä.

Liikkuessa riittää yleensä kevyt takki, sillä kehon liikuttaminen lisää lämpöä. Tauon aikana puolestaan ollaan usein paikallaan, jolloin on hyvä, että takissa on enemmän vuorta. Toinen vaihtoehto tauon ajaksi on hyödyntää kerrospukeutumista. Lämpökerraston ja talvitakin väliin voi huoletta sujauttaa taukopaikalla esimerkiksi hupparin, jotta kylmyys ei pääse yllättämään paikalla ollessasi.

Kun valitset sopivaa talvitakkia, muista huomioida, että takin alle mahtuu tarvittaessa useampikin vaatekerros. Ei välttämättä ole huono asia valita kokoa isompaa takkia kerrospukeutumisen mahdollistamiseksi.

Huomioi lisäkerraston paksuus talvitakin koossa, jotta lisäkerrasto mahtuu vaivatta takkisi alle.

Löydä uusi luottotakkisi täältä ›› 

3) Monikäyttöiset talvihousut pitävät kosteuden vaatteiden ulkopuolella

Seuraavana pukemisvuorossa on alavartalo. Alavartalon pelastus talven kylmyydessä on tietysti talvihousut, jotka tunnetaan myös kalastushousuina. Talvihousut ovat omiaan merinovillakerraston kanssa (lue vinkit kerraston valitsemiseksi edellisestä osiosta). Veden- ja tuulenpitävyyden ansiosta talvihousut ovat erinomainen valinta niin syksyisille kalareissuille kuin talven kylmille pilkkireissuille.

Siinä missä merinovillakerrasto pitää huolen, että kosteus siirtyy pois iholta, talvihousut huolehtivat, että ulkoa tuleva kosteus pysyy vaatteiden ulkopuolella. Yhdessä ne muodostavat lyömättömän kokonaisuuden, jota hyödyntämällä säilyt takuulla kuivana kaikista kosteimmassakin kelissä.

Valikoimastamme löydät kevyempiä housuja, jotka sopivat erityisesti syyskeleihin sekä lämpimiä talvihousuja, joilla tarkenet kovassa pakkasessa. Kiinnitä housujen valinnassa huomiota, että niiden ominaisuudet vastaavat omia tarpeitasi: pohdi riittääkö, että housut pitävät tuulen viiman loitolla vai tarvitsetko lisäksi sataprosenttista vedenpitävyyttä, joka mahdollistaa kuivuuden kosteissa olosuhteissa.

Tutustu talvihousujen valikoimaamme täältä ››

Asiantuntijan lisävinkki:

Mikäli tiedät, että tulet käyttämään talvihousuja ja -takkia aina kylmissä pakkaskeleissä yhtäaikaisesti, myös lämpöpuvut ovat varteenotettava vaihtoehto. Ne ovat erinomainen valinta kylmille keleille, joissa liikkuminen on vähäistä; kuten esimerkiksi pilkkireissuilla. Lue täältä kolme olennaista asiaa, jotka on hyvä ottaa huomioon lämpöpukua valitessasi.

Valitse lämpöpuku itsellesi täältä ››

4) Valitse käsineet käyttötarkoituksen mukaan

Talvipukeutujan on hyvä muistaa muun pukeutumisen ohella valita reissuun sopivat käsineet. Käsineiden valintaan vaikuttaa merkittävästi kelin lisäksi käsien käyttötarve; Lämpimät ja paksut rukkaset eivät välttämättä ole paras vaihtoehto, mikäli tarvitset sorminäppäryyttä syötin laittamiseksi koukkuun tai älypuhelimen käyttöä varten.

Kuten muussakin vaatetuksessa, myös käsineissä voi hyödyntää kerrospukeutumista. Mikäli viima on kova, mutta tarvitset sorminäppäryyttä, voi olla hyvä idea laittaa ohuiden käsineiden päälle rukkaset, jotka saat otettua helposti pois tarpeen vaatiessa.

Valitse itsellesi sopivat käsineet täältä ››

5) Lämpösaappaat pitävät jalat lämpiminä kelissä kuin kelissä

Viimeiseksi muttei vähäisimmäksi käännetään katseet jalkoihin. Märät ja kylmät jalat ovat talvipukeutujan painajainen. Jos olet joskus kävellyt märissä sukissa tai palelluttanut varpaasi talvipakkasilla, tiedät, kuinka helposti kylmyys leviää jaloista koko kehoon. Kylmyyden mukanaan tuoma epämukava tunne leviää usein mieleen saakka ja vaarantaa näin koko reissun mielekkyyden. Siksi talvipukeutujan jalkojen pelastus on kovaakin pakkasta kestävät lämpösaappaat kruunattuna laadukkailla merinovillasukilla.

Merinovillasukkien ja lämpösaappaiden yhdistelmä varmistaa, että jalkasi pysyvät kuivina ja lämpiminä vaikka pakkanen paukkuisi niin, että kahvikin jäätyy kuksaan. Kun jalkasi pysyvät lämpöisenä, myös kehosi säilyttää lämmön paremmin. Lue täältä vinkkimme, mitä lämpösaappaita valitessa kannattaa ottaa huomioon.

Tutustu lämpösaapasvalikoimaamme täältä ››

Kurkista myös laaja sukkavalikoimamme täältä ››

Yhteenveto: Talvipukeutuminen pähkinänkuoressa

  • Aloita talvipukeutuminen valitsemalla keliin, aktiviteettiin ja omiin mieltymyksiisi sopiva päähine, joka ehkäisee lämmön karkaamisen päälaeltasi.
  • Valitse ylävartalosi suojaksi lämpökerrasto, jonka päälle voit koota tarpeen mukaan yhden tai useamman hupparin ja talvitakin. Muista, että talvipukeutumisen salaisuus on kerrospukeutuminen.
  • Vedä jalkoihisi veden- ja tuulenpitävät talvihousut, jotka pitävät sään vaihtelut vaatteidesi ulkopuolella.
  • Suojaa kätesi tuulen viimalta keliin ja käyttötarkoitukseen sopivilla käsineillä.
  • Viimeistele talvipukeutuminen merinovillasukkien ja lämpösaappaiden yhdistelmällä, joka varmistaa lämpöisen tunteen jaloillesi äärimmäisissäkin olosuhteissa.

Näitä talvipukeutumisen vinkkejä noudattamalla takaamme, että pärjäät kirpeässäkin pakkassäässä. Muista, että olipa keli kuinka kylmä tahansa, talvi on aina pukeutumiskysymys.

Muista, että talvi on pukeutumiskysymys.

Lämpimiä talvisia reissuhetkiä

toivottaa Happy Angler asiantuntijat

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.