Frittitoutain
Näin voit hyödyntää myös muita kookkaita särkikaloja. Fileoi Toutaimen (Leuciscus aspius) kala selän kautta leikkaamatta kylkiruotoja irti selkäruodosta. Kuljeta veistä ruotojen pintaa pitkin ja irrota kylkifileet kalan sisäosasta. Selän lihasruodot voit halutessasi poistaa. Paikallista lihasruotojen päät ja leikkaa ruotorivin mukaisesti viilto lihasruotojen y-haaraan asti: kuvassa #1. Käännä terän kulkusuunta ruotojen mukaisesti selän suuntaan ja saat irti selän mittaisen ruodottoman filepalan: #1b. Leikkaa lihasruotopala irti suuntaamalla leikkaus kylkiviivalta kohti lihasruotojen alapintaa ja viillä niiden alapintaa pitkin ruotopala pois: #2. Peräpään ruotopala leikataan irti: #3. Ruotoiset osat voit jauhaa kalapulliin tai -pihveihin. Ruodottomat palat leikataan pitkulaisiksi ”sormipaloiksi” ja suolataan.
Leivitykseen
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1 dl mannasuurimoita
1 kananmuna
Friteeraamiseen ½–1 l rypsiöljyä
1 dl paahdettua seesamiöljyä
Kermaviilikastike
2 dl kermaviiliä
½ limetin mehu ja kuori raastettuna
suolaa
tuoretta persiljaa ja ruohosipulia silputtuna
Pyöritä kalapalat vehnäjauhoissa. Sekoita niiden joukkoon vispattu muna. Kaada kalojen päälle korppujauho-mannasuurimoseosta ja nostele niitä pienissä erissä paistumaan kattilaan. Kalan voi myös paistaa pannussa runsaassa öljyssä välillä käännellen. Käytä 3/4 tehoa liedellä (öljyn lämpö: 170–180°C). Varo kuumaa öljyä! Tarjoile kermaviili- ja chilikastikkeiden kera.
- Paras ruokakalakoko 1–2 kg.
- Elää meressä, järvissä ja joissa.
Nousee jokisuihin ja virtapaikkoihin kudulle.
- Toutain on petokala, joka iskee hanakkaasti jigiin, pieneen lusikkauistimeen tai vaappuun.
Käyttö
- Maukas ja vähärasvainen. - Voi syödä graavina tai sushina! Ei matovaaraa. - Parhaimmillaan paistettuna tai savustettuna. - Fileeraa selän kautta kylkiluita katkomatta. Fileestä saa ruodotonta poistamalla lihasruodot:
Toutain (Leuciscus aspius)
- Paras ruokakalakoko 1–2 kg.
- Elää meressä, järvissä ja joissa.
Nousee jokisuihin ja virtapaikkoihin kudulle.
- Toutain on petokala, joka iskee hanakkaasti jigiin, pieneen lusikkauistimeen tai vaappuun.
Käyttö
- Maukas ja vähärasvainen. - Voi syödä graavina tai sushina! Ei matovaaraa. - Parhaimmillaan paistettuna tai savustettuna. - Fileeraa selän kautta kylkiluita katkomatta. Fileestä saa ruodotonta poistamalla lihasruodot:
Kaikki villikalat on pakastettava ennen raakakäyttöä +1 vrk -20°C.