Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Hauen spinnerbait kalastus - Unohtumattomia tärppejä ja kireitä siimoja spinnerbaitin merkeissä!

Spinnerbait kalastus on tehokas kalastusmuoto hauelle erityisesti lämpimän veden aikana. Yleisesti ottaen touko-syyskuussa spinnerbait- kalastus on parhaimmillaan. Spinnerbait on lipoilla ja koukuilla varustettu "henkari", jota heitetään ja kelataan suoraan kohti venettä ilman pysäytyksiä.

Mikä on spinnerbait?

Spinnerbait eli ”henkari” on taivutettu niin, että se on lähes ruohovapaa uistin (kts. video). Materiaalina käytetään usein tinseliä, peuranhäntä karvaa= bucktail tai värjättyjä silikonisuikaleita. Materiaalierojen lisäksi henkarissa käytetään yleisesti kahta erilaista lippaa. Toinen on pitkä ja kapea willowleaf-lippa. Toinen usein käytetty on huomattavasti pyöreämpi lippa, jota kutsutaan colorado-lipaksi. Tämä kannattaa huomioida ostovaiheessa, sillä willowleaf menee hieman syvemmällä ja tuottaa vain vähän paineärsykettä veteen. Tosin välkettä sitäkin enemmän! Colorado lippa työntää henkaria herkemmin kohti vedenpintaa ja luo huomattavasti enemmän painetta veteen. Molemmille on käyttöä, riippuen kalastussyvyydestä ja tyylistä (hidas/nopea). Tästä lisää kalastustekniikka osiossa.

Välineet

Jotta tämän tyylinen kalastus olisi hauskaa ja tehokasta, tulee välineiden olla oikein mitoitettu, suurhaukivaaran vaaniessa kulman takana. Perukkeena voi käyttää 30cm- 40cm jerkkiperuketta. Tärkeintä on kuitenkin, että peruke on jäykkä, jotta henkari ei sotkeennu perukkeeseen. 

Kuitusiiman paksuuden tulisi olla 0,30 mm - 0,40 mm, näillä paksuuksilla saadaan spinnerbait tarvittaessa revittyä kaislasta irti.  

Optimaalinen vapa on hauen kalastukseen soveltuva jäykähkö ja kärkitoiminen noin 240 cm-280 cm pituinen vapa. Vavan viehesuositus tulisi valita käytettävien spinnerbaittien painojen mukaan. Isoimmissa spinnerbaiteissa kelausvastus on lippojen koosta johtuen varsin raskas. Pieninpiä spinnerbaitteja voidaan heittää lähes millä tahansa hauenkalastukseen soveltuvalla vavalla. Myös lähes kaikilla jerkkivavoilla pääsee alkuun, mutta hieman pidempi vapa mahdollistaa pidemmät heitot ja paremmat väsytysominaisuudet.

Hyrräkela on paras vaihtoehto, mutta toki avokelallakin spinnerbaittia voidaan heittää.  Laadukas ja hyväksi havaitsemani kela on Daiwa Lexa 300.

Mikäli ostettaessa spinnerbaitissa on vain yksi koukku, kannattaa siihen ehdottomasti lisätä toinen yksihaarakoukku (kts. video). Valitse lisättävän koukun koko henkarin oman koukun mukaisesti. esim. 3/0, 4/0 jne.  Jotta spinnerbaitista saadaan kaikki tehot irti, tulisi ”peräkoukkuun” lisätä  suurehko jigihäntä. Kokeile rohkeasti eri kokoja/väri yhdistelmiä.  Alkukahinoihin riittää 3 kpl erivärisiä spinnerbaitteja mm. Savage gear da bush 42g ja Rento predator  49g  toimivat läpi kalastuskauden. HUOM! Kuljeta mukana aina koukunteroitinta, koska henkarissa on vain kaksi koukkua, niiden tulee olla erittäin teräviä. Spinnerbaitit kulkevät kätevästi mukana kukkarossa joka on suunniteltu nimanomaan tähän käyttötarkoitukseen.

Kalastustekniikka

Hauen kalastuksessa, kuten kalastuksessa yleensä, tulisi kiinnittää erityistä huomiota vallitsevaan kalakeliin. Keväällä kun vesi on kylmää, käytetään suurin osa ajasta hidastempoiseen uittoon. Spinnerbait kalastuksessa se tarkoittaa, että heitetään viehe kaislaan kiinni ja annetaan vajota kohti pohjaa. Aloitetaan kelaus kun viehe on lähellä pohjaa, kelataan hyvin rauhallista tahtia kohti venettä/rantaa. Ei pysäytyksiä eikä nykimisiä, koska spinnerbait toimii vain kelatessa! Jos tärppiä ei tule kelauksen aikana, kannattaa tehdä veneen vieressä vielä muutama edestakainen uittoliike. Joskus viehettä seuraamaan lähtenyt hauki ottaa vielä tässä vaiheessa.

Vesien lämmetessä ottava kalastustapa on huomattavasti nopeatempoisempi. Heitetään viehe kaislan tyveen tai tarkoituksella hieman pitkäksi. Pysäytetään heitto hieman ennen vieheen osumista veteen, näin henkari kerkeää suoristumaan ja on lähes ruohovapaa uistin. Kelataan viehettä todella vauhdikkaasti kohti venettä, viehe saa käydä välillä pinnassa. Lopuksi, mikäli tärppiä ei tule tehdään samanlainen edestakainen uitto veneen vieressä. Purista vavasta, sillä näin kalastettaessa hauen tärpit on brutaaleja!  

Spinnerbaitteja kannattaa aina kantaa muutama mukana. Usein käy niin, että mikään ei tunnu kelpaavan, kunnes tulee kokeiltua henkaria turbovaihteella. Tätä yliärsykettä hauki ei enää pysty vastustamaan. Unohtumattomia tärppejä ja kireitä siimoja spinnerbaitin merkeissä!  

Teksti:
Petri Tallqvist / Neon Baits  

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.