Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!*

Heittokalastuksen ABC - näillä vinkeillä alkuun

Heittokalastus on kalastuksen suosituimpia muotoja ja se on mukavaa ja hyödyllistä ajanvietettä. Heittokalastuksen aloittaminen on helppoa ja edullista: tarvitset vain muutaman perusvälineen ja voit lähteä vesistön ääreen aloittelemaan kalastajan uraasi.
 

Heittokalastusvälineet - nämä tarvitset avokelasetillä kalastamiseen


• kela
• vapa
• siimaa
• perukkeen tai lukkoleikarin
• uistin/uistimia

Sopiva vavan pituus on 7´- 8´ (210-240 cm) ja kelan kokoluokka 3000 - 4000. Setin kasaaminen on erittäin helppoa ja siihen ei tarvita puukkoa tai saksia kummempia apuvälineitä.

 

VIDEO:
Heittokalastuksen ABC

Opastusvideo heittokalastuksen aloittamiseen. Videolla Hong Kong -kalastuskaupan yhteistyökumppanin KuhanVetäsen Trolling Teamin Jussi Hutri kertoo ja näyttää yksityiskohtaisesti kaiken tarvittavan perustiedon heittokalastuksen aloittamiseen. Mitä välineitä tarvitset, miten siima puolataan avokelaan, millainen solmu siimaan
laitetaan jne.
Kun olet katsonut videon - sinä osaat!
 

 

Kelan kiinnittäminen avokelavapaan

Ensimmäinen vaihe on kelan kiinnittäminen vapaan. Tämä onnistuu siten, että vavassa olevaa kelakiinnikettä avataan hieman ja kela asetetaan kelakiinnikkeeseen. Kun kela on paikoillaan, kelakiinnike kierretään kiinni. Kiristä niin kireälle, että kela ei pääse heilumaan kiinnikkeessä. Kelakiinnikkeet ovat vavasta riippuen hieman erilaisia, kela kiristetään joko etukahvasta tai kelan takana olevasta kierrekiinnityksestä.

Lähes kaikissa avokeloissa kammen kätisyys on vaihdettavissa. Vaihto on erittäin helppoa. Kammen vastapuolelta avataan ruuvi, jolla kampi on kiinni. Vaihdetaan kammen ja ruuvin puolta ja kiristetään takaisin paikoilleen. Kummalle puolelle kammen sitten asentaa, on kalastajasta kiinni. Oikea puoli on se, kumpi tuntuu itsestä paremmalta.

Siiman puolaus: Miten siima laitetaan avokelaan?

Siiman paksuudeksi avokela settiin kannattaa valita kelan suositusten mukainen siima. Yleensä valmistajat ilmoittavat muutaman siimapaksuuden, jotka ovat sopivia kelaan. Perusheittokalastuksessa hyvä siima paksuus on esim. 0,30 mm. Siiman puolauksessa siima pujotetaan vähintään yhden vaparenkaan läpi ja sidotaan puolasolmulla puolaan. Ennen puolaan sitomista avokelan sanka on avattava. Solmimisen jälkeen sanka palautetaan kelausasentoon ja siima kulkee puolalta kelan sangan takaa vaparenkaille. Tämän jälkeen ei muuta kuin kelaamaan siimaa puolalle. Kelausvaiheessa siimarulla kannattaa pitää pystyasennossa ja kelattava siima hieman kiristettynä, jotta siima puolautuu tiukasti, ilman löysiä kierroksia tai kierteitä kelalle.

Paljonko siimaa avokelaan?

Kelalle ei kannata puolata liikaa siimaa. Sopiva siima määrä on sellainen, että puolasta jää näkyviin kahdesta viiteen milliä. Liian täyteen siimaa puolattu avokela on herkkä sotkuille. Liian tyhjäksi jätetyllä kelalla taas heittojen pituudet lyhenevät ja riski siiman loppumiseen suuren kalan kanssa kasvaa. Puolauksen jälkeen siima pujotetaan läpi kaikista vaparenkaista ja siimanpäähän solmitaan peruke. Peruke kiinnitetään siimaan perukesolmulla, umpisolmut eivät kestä! Perukkeita on erilaisia ja eripituisia. Jos kalastetaan haukea, jonka hampaat ovat veitsenterävät, kannattaa käyttää haukiperuketta. Sopiva pituus on 20-30 cm. Perukkeen solmimisen jälkeen avokelasetti on uistinta vaille valmis kalastukseen.
 

Kelan toiminta ja heittäminen

Avokelalla kalastaessa kela on aina vavan alapuolella. Kelan jarrua säädetään, joko kelan etu- tai takaosasta kelan tyypistä riippuen. Jarru kannattaa säätää kalastusta aloittaessa sopivan kireälle. Sopiva kireys on sellainen, että kelalta saa melko helposti vedettyä siimaa. Avokelalla heitetään siten, että vavan kärjestä jätetään siimaa ulos noin 30 senttiä. Kelalle tuleva siima poimitaan etusormella ja painetaan kelan jalkaa vasten. Toisella kädellä avataan kelan salpa. Salvan avanneella kädellä otetaan kiinni vavan takakahvasta. Heittäessä molemmat kädet ovat vavassa kiinni. Tämän jälkeen vapa viedään olan yli ja rennolla liikkeellä heitetään uistin matkaan. Heittoliikkeen puolivälissä siima vapautetaan etusormen takaa ja uistin lentää hallitussa kaaressa haluttuun suuntaan.

Kelaus aloitetaan heti uistimen osuttua veteen. Kelatessa kelaustempoa kannattaa vaihdella, näin saadaan uistimeen elävännäköistä epäsäännöllistä liikettä. Jos heti ensimmäisellä heitolla ei tärppää, niin ei muuta kuin uutta heittoa perään.
Kalastuksessa maltti on valttia!

Kala kiinni - mitä tehdä!

Mitä tehdä kun kala täräyttää kiinni heitettyyn uistimeen? Tärkeintä on pysyä rauhallisena, ei ylimääräistä paniikkia. Tärkeää on myös tehdä vastaisku. Vastaisku tarkoittaa vavalla tehtävää nykäisyä heti kun kalan tärpin tuntee siiman päässä. Nosta vapa nopeasti pystyy ja kelaa samalla. Vastaiskulla pyritään tartuttamaan kala koukkuihin paremmin kiinni. Monien kalojen suu on luinen ja koukut eivät usein tartu kunnolla ilman vastaiskua. Jos siiman päässä potkii hieman suurempi kala, on syytä säätää kelan jarrua tarvittaessa. Painavan kalan on saatava siimaa tehdessään syöksyjä, muuten pelkona on koukkujen irtoaminen tai siiman katkeaminen. Muista pitää siima jatkuvasti kireällä ja vapa pystyssä tai sivulla. Vavan ei tulisi väsytystilanteessa olla koskaan suoraan kohti kalaa, muuten kalan voima kohdistuu suoraan siimaan, eikä vapa jousta välissä. Kalan ylössaamisessa riittävän suuri haavi on paras apuväline. Pihdit koukkujen irrottamista varten kuuluvat myös kalastajan vakiovarustukseen.
Muista vapauttaa kalat joita et ota syötäväksi!

Uistimet heittokalastukseen

Uistimia joilla pääsee helposti alkuun ja jotka myös kalastavat loistavasti on hyvä olla pakissa muutamia. Tässä muutamia erityyppisiä varmoja valintoja, joilla kalantulo saattaa olla jopa loistavaa!
 
Bete Lotto 12 lippa on perinteistä lippauistinta hieman suurempi sen paksun rungon takia. Mutta mitä tästä sanoisi, no ainakin sen että kalaa sillä tulee! Ahvenelle, hauelle ja lohikaloille todella soiva peli! Kannattaa kaivaa pakista viimeistään silloin kun vaapuilla tai lusikoilla ei tule kalaa.

KuhanVetäsen Trolling Team on Happy Angler -kalastuskaupan yhteistyökumppani. 
Kuusamo Räsänen lusikkauistin  on varmasti Suomen legendaarisin lusikkauistin. Oli sitten hauki, iso ahven tai lohikala, kaikki ne ovat Räsäsen perään. Värejä löytyy varmasti joka lähtöön. Mukava heittää ja lentää pitkälle. Kannattaa kokeilla etenkin lämpimän veden aikana, kesäkuukausina.
Bete Krokodil lusikkauistin on etenkin hauen kalastukseen loistava valinta! Ui puolelta toiselle lonksuttaen ja hauki tykkää. Yksi parhaiten kalastavia haukilusikoita!
TEKSTI & VIDEO:

Jussi & Tuomas Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.