Hyrräkelalla heittämisen ABC – Ensikertalaisen vinkit
Moni pelkää hyrräkelalla kalastamisen aloittamista kelan heittämisen tai sen säätämisen vaikeuden takia. Olen itse taistellut myös tämän pelon kanssa ja hiljalleen alkaa pelko häipymään, kun oppii tuntemaan oman kelansa toiminnan heiton eri vaiheissa.
Heittämisessä syntyvien “harakanpesien” pelko oli turha, kun ymmärsi sen, että “nopeat vippailut” lähietäisyydelle olivat ne, jotka saavat sotkut monesti aikaiseksi. Lisäksi haspelisetillä mahdolliset nopeat “ruoskaisu” tyyliset heitot kannattaa unohtaa ainakin aluksi. Pidemmälle heitettäessä tätä ongelmaa en havainnut, koska peukalo oli luontaisesti jarruttamassa puolaa heti heiton lähdettyä.
Alla lista minua mietityttäneistä kysymyksistä avokelasta hyrräkelaan siirryttäessä ja niihin vastaus.
Miten säädetään hyrräkelan puolanakselijarrua?
Puolanakselijarru säätää kelan puolan vaakasuunnan liikettä. Jarru säädetään niin, että puolassa oleva ”klappi” loppuu juuri ja juuri. Tämän tuntee sormenpäällä helposti, kun puolan vaakaliike poistuu puolan ollessa vapautettuna. Kun akselijarru on kerran säädetty, ei siihen juuri tarvitse koskea kelaa käyttäessä.
Mihin puolanakselijarrun säätäminen vaikuttaa?
Akselijarrun säätäminen vaikuttaa puolan pyörimiseen. Ilman vaakasuuntaista ylimääräistä liikettä purkautuu siima tasaisesti puolalta heiton joka vaiheessa ilman vaakaliikettä, eikä puola pyöri tarpeettoman vauhdikkaasti. Yhdessä puolanakseli- ja magneetti tai keskipakojarrua säätämällä säädät sen, miten ”kireällä” puola on ja miten herkästi siima siltä purkautuu heitoissa. Aloita kireämmällä asetuksella ja säädä herkemmäksi taitosi karttuessa.
Hyrräkelan heittojarrun säätäminen
Heittojarrun säätäminen tapahtuu kelan kyljessä olevia jarrupaloja päälle tai pois laittamalla tai magneettijarrullisissa keloissa säädintä säätämällä. Hyvä nyrkkisääntö aluksi on, että puolet päälle tai säädin puoleen väliin. Tästä on hyvä lähteä säätämään heittojarrua sopivaksi eri painoisille vieheille ja heittotaitojen kartuttua pitää huomattavasti herkempänä.
Kumpaan suuntaan kääntämällä hyrräkelan väsytysjarru kiristyy?
Hyrräkeloissa kalan väsytykseen käytettävä jarru kiristyy aina kalaan päin käännettäessä. Jos jarrua haluaa löysätä, esimerkiksi suuremman kalan vetäessä siimaa, tapahtuu se jarrua itseesi päin kääntämällä.
Hyrräkelan välityksen vaikutus, mitä luvut tarkoittavat?
Hyrräkelassa välitys, kuten myös avokeloissa, tarkoittaa sitä määrää minkä puola kelaa siimaa sisään yhdellä kammen kieräytyksellä. Mitä suurempi välitys, sitä enemmän siimaa ja mitä pienempi vähemmän siimaa kertyy puolalle yhdellä kammen kieräytyksellä. Esimerkiksi 6:1 välitys tarkoittaa, että yhdellä kammen pyöräytyksellä puola pyörähtää kuusi kertaa. Mitä pienempi ensimmäinen numero on, sitä vähemmän siimaa tulee sisään yhdellä kammen kieräytyksellä. Esimerkiksi 5.3:1 on kohtuu hidas välityksellinen kela, esim. hauenkalastukseen suuremmilla shadeilla ja spinnerbaiteilla. 7:1 välityksellä oleva kela taas on nopeampi ja soveltuu paremmin nopeampaa uittoa vaativaan kalastukseen, kuten jigikalastus tai ahvenen kalastus.
Hyrräkelan siiman puolaus?
Hyrräkelaan siiman puolaus tapahtuu kuten muissakin keloissa, mutta poikkeuksena se, että puolan saa irti vaakasuunnassa kelan kyljestä. Tämä onnistuu kelan ”posken” irrottamalla, jolloin puolaan voi solmia siiman helposti. Puolasolmun teko onnistuu yleensä myös ilman puolan irrottamista. Hyrräkelan puolaan on hyvä laittaa siimaa tarpeeksi, tämä helpottaa heittämistä ja pitää kelan välityksen suunnitellun mukaisena.
Siimapakkaa voi korottaa halutessaan laittamalla pohjasiimaksi sopivan määrän monofiilisiimaa. Tämä myös estää siimapakan pyörimisen puolan akselin ympärillä, joka on yleisin syy siihen miksi “hyrräkelan jarru ei toimi” ongelmiin. Hyrräkelan jarru on toiminnaltaan mekaaninen ja todella varmatoiminen, joten siinä itsessään vikaa on vain todella harvoin. Saman varmistuksen voi tehdä myös pienellä palasella teippiä. Oikea siiman kokonaismäärä on, kun puolan yläreunasta jää vain pieni rantu näkymään, usein puolan yläreunassa on tässä kohdassa taitos tai merkkiviiva.
Miten pitää hyrräkelasettiä kädessä?
Hyrräkelan pitäminen kädessä on makuasia, toiset pitää koko kelaa kämmentä vasten, kun toiset pitää enemmän vavasta kuin kelasta kiinni. Itse tykästyin tähän koko kela kämmenessä tyyliin, se tuntuu paljon tukevammalta, kun sormet painava kelaa kämmentä vasten.
Hyrräkelalla heittäminen
Aloita heittäminen rauhallisesti ja pidä peukalo puolaa jarruttamassa. Tämä vähentää harakanpesien eli siimasotkujen syntymistä, kun puola ei pääse pyörimään liian nopeasti heiton aikana eikä vieheen veteen tippuessa. Lisäksi peukalo estää siimaa nousemasta puolalta, jos vauhtia sattuukin tulemaan hieman liikaa.
Premium hintaluokan keloissa on heittämisen helppouteen panostettu tekniikkapuolella ja niillä heittäminen on ”huolettomampaa” kuin edullisemman pään keloilla, mutta kyllä niilläkin saa siimasotkut aikaiseksi, jos heittää esimerkiksi liian kevyttä viehettä vastatuuleen.
Hyrräkelan kalastuskäyttöön laittaminen, heittäminen ja säätäminen on yksi osa Suomen surkein hauenkalastaja – Oppimatka hauenkalastuksen saloihin projektiani. Lue lisää projektista blogistani.
Lopulta pelkäsin hyrräkelalla kalastamista turhaan, heittämiseen pitää hieman panostaa, eikä se ole niin ”huoletonta” kuin avokelalla, mutta ajan myötä tuntuma ja taidot karttuu, jolloin siitäkin tulee vapautuneempaa. Kannattaa aloittaa hyrräkelan käyttö hieman painavammilla vieheillä, esim. jerkit, lusikat tai painavammat jigipäät. On turha unelmoida heittävänsä heti alle 10 g vieheitä täysin sujuvasti.
Teksti ja kuvat: Juha Salonen, kalastusbloggari