Kiinnitä lämpö- ja pilkkihaalarin valinnassa huomiota näihin ominaisuuksiin
Onko tiedossasi reipas talviurheilulenkki? Vai kenties pilkkireissu kirpeässä pakkassäässä? Olipa tarkoituksesi mikä tahansa, valikoimastamme löydät taatusti tarpeeseesi sopivan lämpö- tai pilkkihaalarin. Löytääksesi itsellesi sopivan vaihtoehdon, lue alta, mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota lämpöpukua valitessa.
1. Hengittävyys
Yksi lämpö- ja pilkkihaalareita erottava ominaisuus on niiden hengittävyys. Usein mieleen ponnahtaa ensimmäisenä ajatus, että tietysti kannattaa valita mahdollisimman hyvin hengittävä puku, mutta asialla on myös kääntöpuolensa; Mitä enemmän materiaali hengittää, sitä enemmän se päästää samalla lämpöä ulos. Siksi paikallaan seisoessa esimerkiksi pilkkireissulla, hengittävyydestä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
Hengittävyyttä merkitään grammoina neliömetriä kohden vuorokauden aikana. Tämä tarkoittaa, kuinka monta grammaa hikeä materiaalin läpi pääsee yhtä kangasneliömetriä kohti 24 tunnin aikana (g/m²/h).
Jos hengittävyys on esimerkiksi: 8 000 g/m²/24 tuntia, tarkoittaa se, että vuorokauden aikana puku päästää lävitseen jopa 8 000 grammaa hikeä tai kosteutta. Näin korkea hengittävyys on erinomainen reippaaseen talviulkoiluun, sillä materiaali päästää tehokkaasti kosteuden ulos. Paikallaan seisovalle pilkkijälle näin suuri materiaalin hengittävyys ei kuitenkaan ole välttämättä tarpeellinen.
2. Vedenpitävyys
Toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota pilkkihaalareita valitessa, on vedenpitävyys. Vedenpitävä materiaali estää veden pääsyn lävitseen. Se pitää sateen ja lumen kankaan ulkopuolella samalla, kun pitää käyttäjän kuivana. Jos tiedossasi on pilkkireissuja lumipyryssä, tai puvun on kestettävä lumessa kahlaamista ja istumista, kannattaa valita vedenpitävä lämpöpuku.
Vedenpitävyys ja hengittävyys kulkevat käsi kädessä; mitä suurempi vedenpitävyys materiaalilla on, sitä vähemmän se hengittää. Vedenpitävät materiaalit valmistetaan hyvin tiiviiksi, jotta ne pitävät sateen ulkopuolellaan. Kun materiaali on tiivis, siihen jää vähemmän tilaa ilma-aukoille tai muille pienille rei’ille, jotka mahdollistaisivat puvun hengittävyyden. Siksi vedenpitävää pukua valitessa on olennaista tarkistaa, että myös hengittävyys on toivotulla tasolla.
Materiaalin vedenpitävyyttä merkitään millimetreissä: kuinka monta millimetriä vettä materiaalin pinnalle voi tulla, ennen kuin se päästää veden lävitseen. Jos pilkkihaalarin vedenpitävyys on esimerkiksi 8 000 mm, se kestää testioloissa kahdeksan metriä korkean vesipatsaan paineen ennen kuin vesi tihkuu kankaan lävitse. Mitä suurempi luku on, sitä enemmän se kestää vettä.
3. Yksi- vai kaksiosainen puku
Kuten todettu, lämpö- ja pilkkihaalareita on useita eri malleja. Yksi merkittävä ero puvun käytettävyyden ja puettavuuden kannalta on puvun rakenne: onko puku yksi- vai kaksiosainen. Eli onko kyseessä niin sanottu kokopuku vai erilliset takki ja housut.
Puvun ominaisuuksien kannalta ei ole merkitystä, onko puku yksi- vai kaksiosainen. Kyse on enemmän käyttäjän mieltymyksistä. Yhden mielestä kokopuku on helppokäyttöinen, toinen haluaa erillisen takin, jotta saa sen halutessaan pois. Ei ole yhtä oikeaa vaihtoehtoa kumpi on parempi, vaan käyttäjän on hyvä pohtia omia tarpeitaan ja mieltymyksiään lämpö- ja pilkkihaalaria valitessaan.
Valitse lämpö- tai pilkkihaalarit ylläluettelemamme ominaisuudet huomioon ottaen, niin löydät takuulla omaan käyttötarkoitukseesi sopivan vaihtoehdon.
Katso tästä lämpö- ja pilkkihaalarimme, valitse itsellesi sopivat ja tee tilaus jo tänään.
Lämpimiä pilkki- ja muita reissuhetkiä,
toivottaa Happy Angler
Heräsikö sinulla kysymyksiä lämpöpuvun hankinnasta?
Ole rohkeasti yhteydessä asiantuntijoihimme asiakaspalvelun kautta niin autamme sinua hankkimaan juuri sinulle sopivan puvun.
Teksti ja kuvat: Juha Salonen, Happy Angler & kalastusbloggari