Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Koska ravustuskausi alkaa? Kanna vastuusi – estä rapuruton leviäminen!

Helan går! Helan går sjung hoppfalleri fallerallala, helan går sjung hoppfallerallala”. Lauletaan monen pöydän ääressä ennen rapukauden ensimmäisen saaliin syömistä. Ennen tätä on kuitenkin valmistauduttava tulevaan ravustuskauteen. Heinäkuun lopulla alkava ravustuskausi on monelle kulinaristille odotettu hetki.

Rapumerrat kun on kaivettu varastoista ja kalenteriin merkitty päiväksi ja kellonajaksi heinäkuun 21. päivä kello 12:00. Tuona heinäkuun päivänä mertoihin viritetään syötit ja ne lasketaan kohti pohjaa odottamaan ensimmäisiä saksiniekkoja. Rapuja saa pyytää aina lokakuun loppuun asti.


Mitä lupia ravustuksessa vaaditaan?

Ravustus kuten muukin pyydyskalastus vaatii aina vesiomistajan luvan. Osassa kalastusalueissa on määritetty mertamäärälle rajoitus sekä ravuille alamitta. Ennen ravustuksen alkamista on syytä selvittää mitä lupia juuri sinun ravustusvesistössäsi tarvitaan. Metsähallituksen vesille ravustusluvista voi lukea lisätietoa täältä


Kanna vastuusi – estä rapuruton leviäminen!

Jokirapu (vas)

- sakset ovat väritykseltään yhtenevät kuoren värin kanssa
- kyljessä olevassa uurteessa selvästi tunnettavissa olevia nystyröitä 

Täplärapu

- yleensä saksiensa hangassa selvärajaiset vaaleat tai sinertävät täplät
- kuori kauttaaltaan sileä

Rapurutto on tuhoisa kotimaiselle jokiravulle. Maahantuodun ja ympäri Suomen vesistöjä istutetun täpläravun mukana saimme myös tämän vihulaisen sienitaudin. Rapurutto aiheuttaa kotimaisissa jokiravuissa ”palovammoja” sekä rupia, jotka lopulta aiheuttavat ravun kuoleman. Ruton saastuttamasta vesistöstä kuolee lähes kaikki jokiravut, täplärapu kestää ruttoa paremmin. Ruttoisia rapuja voi huoletta syödä.

Ruton leviämistä voit estää desifioimalla merrat tai pitämällä niitä saunan lauteilla vähintään viisi tuntia 80 asteessa. Myös ravustus välineiden pitäminen talven ulkona pakkasessa tuhoaa ruton.
Muista myös että syötit, joita käytetään ovat samasta pyyntivedestä kuin missä on tarkoitus ravustaa.

Lue tästä vinkit vinkit rapuruton leviämisen estämiseen ja kuinka erotat joki -ja täpläravun toisistaan. 


Millaisesta paikasta kannattaa ravustaa?

Ravut viihtyvät järvissä ja joissa. Varsinkin järvissa kiviset ja kallioiset rannat ovat rapujen suosiossa. Hyvä tapa testata löytyykö rannalta rapuja on heittää rantamatalaan näkösyvyydelle kalanperkeitä. Mikäli rapuja majailee kivenkoloissa on ne nopeasti perkeiden kimpussa.

Matalilla rannoilla voi myös pimeällä lampunvalossa katsoa näkyykö rapuja.
 
Helan går! Sjung hoppfallerallalej ja ravut ääntä kohti!

Teksi: Juha Salonen, bloggari ja fongari.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.