Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!* 🚚

Kuhan vertikaalijigaus – Hauskaa ja tehokasta!

Vertikaalikalastus on viime vuosina kehittynyt kovasti ja laji saa koko ajan uusia harrastajia. Aloittaminen ei vaadi kalliita välineitä ja sitä voi harrastaa kaikissa vesistöissä koko vuoden. Tämä kalastusmuoto on mielenkiintoinen ja erittäin tehokas juuri kuhan kalastuksessa. Avoveden aikaan kuha tärppää rajusti ja usein tosi läheltä venettä. Vertikaalijigausta kannattaa kokeilla myös talvella.

Kylmän veden jigaus välivedestä 

Keväällä jäiden lähdön jälkeen kuha löytyy normaalisti syvänteiden päältä. Kala odottaa kutuaikaa, mutta on silti halukas tärppäämään jigiin. Paras tekniikka tällöin on hyvällä kaikuluotaimella suurien kalanäyttöjen etsiminen välivedestä.Veneellä ajetaan 4-8 km/h ja kun kalanäyttö löytyy, pysähdytään näytön päälle.

Jigi lasketaan alas noin metrin kalan yläpuolelle. Usein tärppi tulee välittömästi, mutta jos kala ei iske heti, on jigiä liikutettava pienellä liikkeellä ylös-alas. Tällaiseen vertikaalijigaukseen käytetään hieman jäykempää vertikaalivapaa ja normaalia paksumpaa kuitusiimaa. Itse käytän 0,15, kuitua koska kuhan tärpit ovat erittäin voimakkaita ja vaativat siimalta hyvää laatua ja kestävyyttä. Tämä mahdollistaa myös raskaampien (noin 30–40 g) jigipäiden käytön, jolloin etu on jigin nopea pudottaminen kalastettavaan syvyyteen. Kylmän veden aikaan isot jigit (esim. 7”) aktivoivat voimia säästävän kuhan tärppäämään. Niin keväällä, kuin syksylläkin vertikaalikalastustekniikka antaa suurimmat kuhat välivedestä.  

Kutuajan ja lämpimän veden jigaus pohjasta 

Touko-kesäkuussa kuha siirtyy kutuhommiin ja löytyy kivipohjaisilta luodoilta syvempien vesien läheisyydestä. Koiras kuha jää suojelemaan mätiä ja tärppää todella nopeasti pohjassa vedettyyn jigiin.Tätä tekniikkaa voi loistavasti harrastaa myös vertikaalivavalla. Jos hyvä kalapaikka löytyy, on tarkkailtava ettei vene valu liian nopeasti paikan ohi. Tuulen tai virtauksen ollessa voimakas, kannattaa pysähtyä ankkuriin tai käyttää apuna sähkömoottoria. Tähän tarkoitukseen uudet sähkömoottorit ovat ihan fantastisia!!! Sähkömoottorin avulla voit pysähtyä juuri kalapaikan päälle ja pysyä siinä vain nappia painamalla. Kuhan suurin vihollinen on särki, joka syö kuhan mätiä pohjasta ja koiraskuhat puolustavat omaa aluettaan tosi aggressiivisesti. Tästä syystä jigin pitää mennä ihan pohjaa pitkin ja todella hitaasti. Paras tekniikka on vain nostaa jigiä korkeintaan muutaman sentin pohjasta ja pudottaa se taas suoraan pohjaan. Käytän itse tähän kalastukseen 4-5” Relax Kopyto- jigejä, myös muut vastaavat jigit käyvät hyvin. Jigipäinä käytän kevyempiä (alle 30 g) päitä ja kuituna ohuempaa (0,10 mm) siimaa. Jigin väristä keskustellaan usein paljon. Mielestäni myös tässä kalastuksessa pätee sama sääntö, kuin lohen uistelussa. Kirkas väri, keltainen tai jopa valkoinen sopii kirkkaalla kelillä ja tummat värit pilvisellä tai sadekelillä. Myös veden värillä voi olla vaikutusta jigin valintaan. Jigejä hankittaessa on syytä valita useampia värejä ja malleja jo heti alkuun. Pohjajigausta voi harrasta myös koko veneilykauden, mutta tehokkainta se on kesäaikaan lämpimällä vedellä. 

Jigausniksit ja välineet 

Heti kun kalatärppi tuntuu kädessä, on vastaiskun oltava erittäin nopea. Vapana voi käyttää hyrräkelavapaa, mutta parhaaksi ovat osoittautuneet vertikaalijigaukseen tarkoitetut herkät alle kahden metrin vavat. Näillä vavoilla tuntee helposti myös varovaisen kuhan tärpin. Hyrräkelat soveltuvat tähän kalastusmuotoon hyvin. Nykyaikaisesti muotoillut low profile- hyrräkelat soveltuvat parhaiten. Niiden avulla saat vapaan paremman tuntuman ja havaitset kaikki tärpit paremmin. Koska kuhalla on todella kova suu, pitää koukkujen olla teräviä ja laadukkaita. Käytän Gamakatsu- jigipäitä ja lisäksi Owner Stinger- 3 haara peräkoukkua, jonka mitoitan lähelle jigin perää.

Kuhakanta ja saaliin vapautus 

Perinteisesti kuhaa on kalastettu iltaisin tai öisin. Uusi vertikaalijigaus on taas tehokkainta valoisaan aikaan. Jigattaessa löytyy joskus oikeita ”kuhanpesiä” ja kalan tulo on mahtavaa. Tällöin kannattaa pitää mielessä kalakantaa. Ei kannata ottaa kaikista suurimpia mätikaloja, sillä ne ovat tärkeitä tulevaisuuden kuhakannalle. Älä ahnehdi - vaikka harva kala lyö kuhaa ruokapöydässä, kannattaa silti vapauttaa kaikki ne kalat, joita et aio syödä. Suosittelen tähän kalastukseen kumihavaksella varustettua haavia,sillä se ei vahingoita kuhan suomuja ja limakerrosta. Kuvattaessa saalista, toimi nopeasti ja vapauta kalat varovasti.



Kireitä siimoja! Nyt kaikki vertikaalijigaamaan!

Kristian Keskitalo
Bigcatch AB –kristian@bigcatch.se– www.bigcatch.se
 

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.