Kun suurhauki iskee - toimi näin
1. Välineet.
Suurhaukea kalastettaessa oikeanlaiset ja myös riittävän järeät kalastusvälineet ovat ensimmäinen ehto saaliin saamiseksi myös vedestä ylös.
• Peruke - vähintään 25 cm
• Kuitusiima - esim. Powerpro 0,32 mm
• Kela - esim. Abu Garcia Record C6 hyrräkela
• Vapa - Savage Gear Big Lure & Jerk 7' -hyrräkelavapa
2. Keskity vain kalastukseen.
Unohda muut asiat, älä puuhastele kalastuksen ohessa mitään epäolennaista. Vaihtele kalastustyyliä vallitsevan sään mukaan. Ota huomioon myös veden lämpötila.
Oheisella videolla kalastustyylinä on jerkkaus. Hyvä video jerkkauksesta löytyy myös Kuhanvetäsen Teamilta - hauen jerkkikalastus.
3. Vastaisku.
Kun tulee tärppi, tee kunnon vastaisku (nykäisy) vavalla, sillä hauen suu on erittäin kova ja luinen.
4. Älä hätiköi!
Kun suurhauki on saatu koukkuun, pysy rauhallisena. Säädä kelan jarrua tarvittaessa, varo ylikiristämistä.
5. Kelaa kalaa hitaasti lähemmäksi venettä.
Yleensä hauen nähdessä veneen, se ottaa viimeiset ”raivarit”. Tämä tulee hyvin esille videossa kohdassa 2:25 min. Hauen karkaaminen loppumetreillä oli hyvin lähellä.
6. Kalan nostaminen vedestä.
Kun kala on saatu väsytettyä, on päätettävä miten nostaa se ylös vedestä. Hyviä vaihtoehtoja on Savage Gearin kumihavaksellinen haavi (koko XL) tai kädellä ns. liplock-otteella. Jos käytät liplock-otetta, suosittelen suojaamaan käden viiltosuojahanskalla. Purista kunnolla, jotta kala ei pääse putoamaan. Koukun irrottaminen käy helpoiten pihdeillä.
7. Punnitus ja mittaaminen.
Laita kala märkään punnituspussiin tai kumihavakselliseen haaviin. Punnitse kala. Vähennä vaa'an lukemasta punnituspussin paino, mikäli sitä ei ole valmiiksi säädetty vaakaan. Leuasta punnittaessa hauen niska saattaa vaurioitua.
Pituutta mitatessa helpoin ratkaisu on veneen kyljessä tai penkissä oleva mittatarra, jonka päällä hauki mitataan. Purista hauen pyrstöä hieman yhteen ja ota tarkka mitta (esim. 102 cm).
8. Käsittele elävää kalaa varovasti ja huolellisesti
Kala on hieno luontokappale ja sitä tulee kunnioittaa ja huomioida kalaa punnittaessa, valokuvattaessa jne. Kala elää vedessä ja ulkoilma on sille täysin vieras elementti. Mikäli aiot vapauttaa kalan, hyvä nyrkkisääntö on max. 2 minuuttia ulkoilmaa keralla. Kalan vapauttamista varten punnituspussi tai haavi kannattaa köyttää veneen kylkeen. Näin kalan voi tarvittaessa laittaa välillä takaisin veteen. Mikäli kala laitetaan välillä punnituspussissa takaisin veteen, anna elpyä 30-60 sekuntia. Sen jälkeen voi jatkaa valokuvaamista.
9. Kalan vapautus
• Kun mittaus, punnitus, valokuvaus yms. on tehty, ja olet valmis vapauttamaan kalan - älä heitä kalaa veteen!
• Laske kala ja punnituspussi veteen ja avaa punnituspussi vetoketju.
• Anna kalan rauhassa elpyä, joskus edestakainen heiluttelu nopeuttaa vapautusta.
• Mikäli kiduskannet ovat painautuneet kokonaan kiinni, voi niitä hieman kädellä raottaa.
Kun kala sukeltaa takaisin syvyyksiin, on kaikki sujunut mallikkaasti. Kalan vapautus on toki jokaisen henkilökohtainen valinta. Suosittelen ainakin tutustumaan aiheeseen esim. Suomen Haukiseuran www-sivuilla. Erittäin hyvä tiivistelmä löytyy Turun Ammattikorkeakoulun arkistosta (PDF, aukeaa uuteen ikkunaan).
10. Nauti kalastamisesta ja luonnosta.
Liplock-ote kalan nostamiseen
Liplock otteen vapaa suomennos on leukaluulukko-ote. Kalasta saa hyvän otteen liuttamalla sormet kiduskannen sisäpintaa pitkin kalan leuan alle. Niin että peukalo jää alaleuan ulkopuolelle ja muut sormet kalan sisäpuolelle. Suosittelen viiltosuojahanskaa ainakin otetta harjoiteltaessa. Varo vahingoittamasta kiduskaaria ja tue kalaa aina kun mahdollista molemmilla käsillä.
Kireitä siimoja!
TEKSTI, KUVAT & VIDEO:
Petri Tallqvist
kalastuksen ohjaaja / tuleva opas