Mikä kaikuluotain sopii minulle?
Perinteinen kaikuluotain – edullisin vaihtoehto
Yleisin anturin asennuspaikka on veneen peräpeili, johon anturi asennetaan suoraan tai anturitelineeseen, joka mahdollistaa anturin helpon korkeussäädön. Anturin asennukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska se on usein ratkaisevin tekijä mikä vaikuttaa kaikukuvan laatuun ja kaikuluotaimen toimimiseen nopeammissa vauhdeissa. Lue siis asennusohje aina tarkasti! Nyrkkisääntöinä voidaan pitää, että anturia ei koskaan saa asentaa nousulistan kohdalle ja että anturin tulisi olla suurin piirtein veneen pohjan tasolla. Tutustu tästä kaikuluotain valikoimaan.*
CHIRP
CHIRP-teknologialla varustettu kaikuluotain lähettää pulsseja samanaikaisesti useilla taajuuksilla. Näin kalat ja pohjan rakenteet saadaan eroteltua huomattavasti tavallista selvemmin, ja näytölle tulee tavallista vähemmän häiriöitä. Useimmiten CHIRP-tekniikka on osana perinteistä kaikuluotainta, mutta se voi olla myös tekniikkana viistoluotaimessa tai valokuvamaisessa kaikuluotaintekniikassa. Tutustu tästä chirp-kaikuluotaimiin.
Valokuvamainen näkymä eli DSI-laitteet
Tämä kaikuluotaintekniikka tarjoaa perinteistä kaikuluotainta huomattavasti tarkempaa ja selkeämpää kalojen, parvien ja pohjanrakenteiden erottelua. Yksittäisten kalojen erottaminen parvista tai pohjan läheltä on huomattavasti helpompaa kuin perinteisellä kaikuluotaimella. Tällainen ominaisuus toimii parhaiten tilanteissa, kun etsitään kaloja, kalaparvia tai pohjassa olevia rakenteita ja kasvillisuutta. Anturin kaikukeila on erittäin kapea mutta leveä viuhka. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei sovellu esimerkiksi vertikaalikalastukseen tai pilkintään, koska vieheen osuminen kapeaan viuhkamaiseen kaikukeilaan on hankalaa. Myös uistelussa takilakuulien näkyminen kaikuluotaimen ruudulla on tällöin epätodennäköistä. Useimmissa laitteissa on sekä perinteinen kaikuluotain että valokuvamainen kaikutekniikka. Jakamalla ruudun nämä molemmat kaikutekniikat saa kätevästi vierekkäin, jolloin voi hyödyntää molempia. Tällainen mahdollisuus antaa kokeneellekin kalastajalle uusia näkemyksiä tutuista kalapaikoista. Tällainen laite on myös erinomainen apuväline heittokalastukseen ja vetouisteluun. Katso tästä video normaalin ja DSI-kaikuluotaimen eroista.Tutustu tästä DSI-kaikuluotaimiin.
DSI-kaikuluotaintekniikan nimi tuotemerkittäin
Viistokaikuluotain – tarkin kuva pohjanmuodoista
Viistokaikuluotain edustaa samaa tekniikkaa kuin yllä kuvattu valokuvamainen kaikuluotain, mutta sillä erotuksella, että se luotaa veneen sivuille.
Viistoluotain on erinomainen apu vetouistelussa, jigikalastuksessa tai pohjan rakenteiden tutkimisessa. Tällaisen luotaimen avulla voidaan luodata useita kymmeniä metrejä suoraan veneen sivuille. Viistokaikuluotaimen kuvan tulkitseminen vaatii hieman asiaan perehtymistä, mutta opettelun myötä jokainen käyttäjä saa todella hyödyllisiä mahdollisuuksia kalastuksen apuvälineeksi.
Kaikukuvassa vene kulkee kuvassa ylhäällä keskellä. Pohja näkyy kummallakin puolella kaikukuvaa ja sen välinen alue on välivettä. Viistokaikuluotaimen anturikeila on viuhkamainen ja kapea. Laitteiden malleista riippuen viistokaikuluotain voi olla osa laitteen ominaisuuksia tai erillinen lisälaite tai -anturi. Parvien etsiminen ja vedenalaisten kivikoiden ja matalikkojen löytäminen laajalta alueelta ovat viistoluotaimen tärkeimpiä hankinta syitä.
Katso tästä video kuinka etsit viistokaikuluotaimella kalapaikan.
Tutustu tästä viistokaikuluotaimiin.
Viistokaikuluotaintekniikan nimi tuotemerkittäin
Livekuvaa veneen alta ja ympäriltä
Tekniikan nimi tuotemerkittäin
Löydä mökkijärvesi kalat – liikkuvan kalastajan valinta
Usein mökkikalastajan veneenä on periteinen soutuvene. Tällöin kaikuluotaimelle ei ole saatavilla virtaa moottoriin kytketyistä akuista. Valikoimastamme löydät kannettavat kaikuluotaimet ja yhdistelmälaitteita, joissa virtalähteenä toimivat patterit tai ladattava akku. Kannettava laite on helppo asentaa ja se kulkee kätevästi mukana.
Yhdistelmälaite liikkuvan kalastajan apuna kuulostaa oudolta valinnalta. Laitteessa oleva kartta sekä GPS-paikannus antavat kuitenkin mahdollisuuden lähteä etsimään uusia ottipaikkoja pidempienkin metsätaipaleiden takaa, joten yhdistelmälaitteen tuomia mahdollisuuksia ei kannata sivuuttaa.
Kalastettavaan kohteeseen voi tutustua etukäteen ja tallentaa sen laitteen muistiin. Kartalta voi seurata reittiä valitulle kalapaikalle ja GPS-paikannuksen avulla oma sijainti on aina helposti nähtävissä. Löydetyt ja hyviksi todetut kalapaikat voi tallentaa helposti laitteeseen, jotta ne löytyvät myös seuraavalla kerralla vaivatta.