Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Mikä kaikuluotain sopii minulle?

Moni kalastaja kokee hankalaksi juuri omiin tarpeisiinsa sopivan kaikuluotaimen löytämisen. Happy Angler -kalastuskaupan asiantuntijat ovat keränneet muutaman vinkin, joilla löytyy juuri sinun tarpeisiisi sopiva kaikuluotain tai yhdistelmälaite.

Perinteinen kaikuluotain – edullisin vaihtoehto

Perinteinen kaikuluotain on monille tuttu käsite. Se on edelleen kaikkein käytetyin kaikuluotaintyyppi ja varma valinta niin kalastukseen kuin veneilyynkin. Anturin tuottama kaikukeila on pyöreä ja sen leveys pohjassa riippuu käytetystä kaikutaajuudesta ja vedensyvyydestä. Perinteinen kaikuluotain on lähes kaikkien nykyisin myynnissä olevien laitteiden perusominaisuuksia.

Yleisin anturin asennuspaikka on veneen peräpeili, johon anturi asennetaan suoraan tai anturitelineeseen, joka mahdollistaa anturin helpon korkeussäädön. Anturin asennukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska se on usein ratkaisevin tekijä mikä vaikuttaa kaikukuvan laatuun ja kaikuluotaimen toimimiseen nopeammissa vauhdeissa. Lue siis asennusohje aina tarkasti! Nyrkkisääntöinä voidaan pitää, että anturia ei koskaan saa asentaa nousulistan kohdalle ja että anturin tulisi olla suurin piirtein veneen pohjan tasolla. Tutustu tästä kaikuluotain valikoimaan.*

CHIRP

CHIRP-teknologialla varustettu kaikuluotain lähettää pulsseja samanaikaisesti useilla taajuuksilla. Näin kalat ja pohjan rakenteet saadaan eroteltua huomattavasti tavallista selvemmin, ja näytölle tulee tavallista vähemmän häiriöitä. Useimmiten CHIRP-tekniikka on osana perinteistä kaikuluotainta, mutta se voi olla myös tekniikkana viistoluotaimessa tai valokuvamaisessa kaikuluotaintekniikassa. Tutustu tästä chirp-kaikuluotaimiin.


Valokuvamainen näkymä eli DSI-laitteet

Tämä kaikuluotaintekniikka tarjoaa perinteistä kaikuluotainta huomattavasti tarkempaa ja selkeämpää kalojen, parvien ja pohjanrakenteiden erottelua. Yksittäisten kalojen erottaminen parvista tai pohjan läheltä on huomattavasti helpompaa kuin perinteisellä kaikuluotaimella. Tällainen ominaisuus toimii parhaiten tilanteissa, kun etsitään kaloja, kalaparvia tai pohjassa olevia rakenteita ja kasvillisuutta. Anturin kaikukeila on erittäin kapea mutta leveä viuhka. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei sovellu esimerkiksi vertikaalikalastukseen tai pilkintään, koska vieheen osuminen kapeaan viuhkamaiseen kaikukeilaan on hankalaa. Myös uistelussa takilakuulien näkyminen kaikuluotaimen ruudulla on tällöin epätodennäköistä. Useimmissa laitteissa on sekä perinteinen kaikuluotain että valokuvamainen kaikutekniikka. Jakamalla ruudun nämä molemmat kaikutekniikat saa kätevästi vierekkäin, jolloin voi hyödyntää molempia. Tällainen mahdollisuus antaa kokeneellekin kalastajalle uusia näkemyksiä tutuista kalapaikoista. Tällainen laite on myös erinomainen apuväline heittokalastukseen ja vetouisteluun. Katso tästä video normaalin ja DSI-kaikuluotaimen eroista.Tutustu tästä DSI-kaikuluotaimiin.

DSI-kaikuluotaintekniikan nimi tuotemerkittäin


Viistokaikuluotain – tarkin kuva pohjanmuodoista


Viistokaikuluotain edustaa samaa tekniikkaa kuin yllä kuvattu valokuvamainen kaikuluotain, mutta sillä erotuksella, että se luotaa veneen sivuille.

Viistoluotain on erinomainen apu vetouistelussa, jigikalastuksessa tai pohjan rakenteiden tutkimisessa. Tällaisen luotaimen avulla voidaan luodata useita kymmeniä metrejä suoraan veneen sivuille. Viistokaikuluotaimen kuvan tulkitseminen vaatii hieman asiaan perehtymistä, mutta opettelun myötä jokainen käyttäjä saa todella hyödyllisiä mahdollisuuksia kalastuksen apuvälineeksi.

Kaikukuvassa vene kulkee kuvassa ylhäällä keskellä. Pohja näkyy kummallakin puolella kaikukuvaa ja sen välinen alue on välivettä. Viistokaikuluotaimen anturikeila on viuhkamainen ja kapea. Laitteiden malleista riippuen viistokaikuluotain voi olla osa laitteen ominaisuuksia tai erillinen lisälaite tai -anturi. Parvien etsiminen ja vedenalaisten kivikoiden ja matalikkojen löytäminen laajalta alueelta ovat viistoluotaimen tärkeimpiä hankinta syitä. 
Katso tästä video kuinka etsit viistokaikuluotaimella kalapaikan.

Tutustu tästä viistokaikuluotaimiin.

Viistokaikuluotaintekniikan nimi tuotemerkittäin


Livekuvaa veneen alta ja ympäriltä

Näet myös vieheesi, kun teet uittoliikkeitä ja sen, miten kalat reagoivat vieheeseen. Erittäin kätevä ominaisuus, jonka avulla tiedät heti, mitä viehettä kannattaa uittaa ja mitkä jättää pakin pohjalle.


Tekniikan nimi tuotemerkittäin


Löydä mökkijärvesi kalat – liikkuvan kalastajan valinta

Kuinka hyvin sinä tunnet oman mökkijärvesi syvänteet ja penkat, joista löytyy kesäiltana kuha tai ahvenparvet, joita voisit kalastella savustettavaksi?

Usein mökkikalastajan veneenä on periteinen soutuvene. Tällöin kaikuluotaimelle ei ole saatavilla virtaa moottoriin kytketyistä akuista. Valikoimastamme löydät kannettavat kaikuluotaimet ja yhdistelmälaitteita, joissa virtalähteenä toimivat patterit tai ladattava akku. Kannettava laite on helppo asentaa ja se kulkee kätevästi mukana.

Yhdistelmälaite liikkuvan kalastajan apuna kuulostaa oudolta valinnalta. Laitteessa oleva kartta sekä GPS-paikannus antavat kuitenkin mahdollisuuden lähteä etsimään uusia ottipaikkoja pidempienkin metsätaipaleiden takaa, joten yhdistelmälaitteen tuomia mahdollisuuksia ei kannata sivuuttaa.

Kalastettavaan kohteeseen voi tutustua etukäteen ja tallentaa sen laitteen muistiin. Kartalta voi seurata reittiä valitulle kalapaikalle ja GPS-paikannuksen avulla oma sijainti on aina helposti nähtävissä. Löydetyt ja hyviksi todetut kalapaikat voi tallentaa helposti laitteeseen, jotta ne löytyvät myös seuraavalla kerralla vaivatta.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.