Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Miksi karttaplotteri on hyödyllinen veneilijälle kuin veneilijälle? - Nykyteknologiaa ja kulkemisen helppoutta

Kautta aikain ovat merelläkulkijat suunnistaneet, eli navigoineet, tähdistä, mainingeista, merimerkeistä ja tietenkin merikartoista. Merelläkulun yleistyttyä ja teknologian salliessa on kulkijoiden avuksi kehitetty erilaisia apuvälineitä ja sovelluksia navigointiin, joita kutsutaan karttaplottereiksi. Karttaplotteri on käytännössä GPS-pohjainen laite, joka näyttää mm. käyttäjän sijainnin, satama- ja syvyystiedot, väylät, vuorovesitaulukot ja virtaustiedot. Tarvitset plotteriin lisäksi erillisiä karttasisältöjä, jotta saat kokonaisuudet käyttöösi.

Ennen karttaplotterin käyttöön ottamista ja merelle suuntaamista, on hyvä omata navigoinnin perustiedot, kuten mm. merikartan käyttö, maisemanavigointi ja kompassin käyttö. Näiden taitojen opetteluun on paljon kirjallisuutta ja useita kursseja, jotka auttavat merenkulun perusteiden ymmärtämisessä.
 

Miksi hankkia karttaplotteri?

Herää kysymys, miksi sitten hankkia suhteellisen hintava laite ja siihen kartastoja, kun on jo maksanut navigoinnin peruskurssista useita eurolappusia ja perusteet ovat ruorissa sekä kompassi hollilla? Katsotaanpa.

Mihin perinteiset, paperiset merikartat pystyvät? Viralliset, ajantasaiset merikartat ovat tunnetusti tarkkoja ja paikkansapitäviä. Ne ovat Merenkulkulaitoksen tekemiä, johon myös karttaplottereiden kartastot pohjautuvat. Karttaplottereiden kartat ovat kansainvälisten toimistojen tekemiä, joten niissä saattaa esiintyä joitakin virheitä. Tarkkuudesta pisteet taitavat vielä mennä paperisille merikartoille, mutta kuinka kauan? Perinteisten merikarttojen avulla onnistuu suunnistaminen ja ajoreitin suunnittelu, tosin valon puute aiheuttaa rajoitteita: yöllisessä pimeydessä paperista merikarttaa on erittäin haastavaa (ellei jopa mahdotonta) lukea ilman taskunlampun apua. Paperinen versio on hidas päivittymään, eikä siitä pysty seuraamaan reaaliaikaista olinpaikkaa. Toisaalta, paperinen versio ei tarvitse muuta sähköä kuin korkeintaan pimeässä lampun valon verran.

GPS-satelliitteja apunaan käyttävän karttaplotterin hyödyllisyys tulee esiin, kun halutaan nähdä kartalla reaaliajassa missä ollaan tai mihin ollaan matkalla. Se toimii kuten auton navigaattori, näyttäen tietä vesistöillä. Karttaplotterin etuihin kuuluu myös se, että sen saa kytkettyä hyvälle paikalle veneessä niin, että sitä voi katsoa ajaessa. Tämä ei onnistu niinkään helposti paperisen version kanssa. On silti tärkeää muistaa huolehtia ajoturvallisuudesta ja suunnata katse ajosuuntaan! Useimmissa karttaplottereissa on myös hyvä taustavalo, joka mahdollistaa ajon hämärässä. Sitä voi siis kätevästi käyttää ajellessa syksyn pimenevissä illoissa ja vaikkapa kaloja narratessa. Plotteriin voi päivittää uusia karttoja ja ladata niitä laitteeseen muistikortilta, jolloin käytettävissä on aina tuorein tieto vesiltä. Plotterin etuna mainittakoon vielä se, että karttoja voi zoomata ja tarkastella lähemmin. Onnettomuustilanteessa plotterista saatavat tarkat GPS-tiedot voidaan nopeasti toimittaa pelastuslaitokselle. Samoilla tiedoilla voidaan kertoa tuttaville, että onkin lähdetty pidempää maisemareittiä ja palataan myöhemmin.
 

Plotterin ylivoimaiset toiminnot

Uusimmat ja hienoimmat mallit mahdollistavat myös satelliittikuvan katsomisen plotterilta, aivan kuten olemme tottuneet internetissä katsomaan ilmakuvia eri kohteista. Tämä on kätevää varsinkin silloin, kun halutaan nähdä, millainen jokin satama tai kimurantti saarirykelmä on. Plotterilaitteeseen on saatavilla myös lukuisia eri lisäasennuksia ja -laitteita, plotterista riippuen. Näistä hyvinä esimerkkienä toimivat tutka ja kaikuluotain, jotka ovat suosittuja kalastajien keskuudessa, sillä niiden avulla on kätevä seurata missä kalaparvet liikkuvat. Jotkin plotterimerkit näyttävät luotaimen kuvan puolinäytössä ja toisessa puolessa kartan, jolloin voidaan liikkua navigoiden samalla kun etsitään kalaparvia. Osa plottereista mahdollistaa myös veneen moottorin kanssa kommunikoinnin, eli ne näyttävät näytöllään mm. veden- ja öljynpaineet ja lämpötilat. Tähän eivät taida vanhat perinteiset merikartat pystyä!

Plottereiden kehitysprosessi jatkaa yhä voimakkaasti kulkuaan, mikä tekee plottereiden omistajien elämästä hieman mielenkiintoisempaa. Plotteriostoksille mentäessä on hyvä pitää mielessä, millaisia tavoitteita haluat asettaa veneilyharrastuksellesi: aiotko alkaa kalastajaksi tai vaikkapa sukeltamaan aarteita vesistöjen pohjasta? Vai haluatko, että plotterisi mahdollistaa rennon tunnelman vesillä ystävien kanssa internetyhteyksineen ja musiikkiohjelmistoineen? Tämä kaikki on jo mahdollisia karttaplotterin avulla: on helppo todeta, että karttaplotteri on siis kaikkea muuta kuin yksi ylimääräinen elektroninen kapistus veneessä.

Hyviä veneilyhetkiä!

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.