Näin valitset itsellesi sopivat pelastusliivit ja käytät niitä oikein
Tiesitkö, että yli viiden metrin veneissä tulee olla oikean kokoiset pelastusliivit tai kelluntapukineet jokaiselle veneessä olijalle?
Vesiliikkujan tärkeimmät varustukset ovat terve järki ja varovaisuus, mutta ne eivät yksin riitä. Veneen on oltava merikelpoinen, ja lisäksi tarvitaan kunnolliset varusteet. Suomen laissa olevassa vesiliikenne asetuksen 1 luvun 2 pykälässä vesikulkuneuvon perusvarustuksista mainitaan:
”Merenkulkuhallituksen päätöksen mukaisesti hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku kullekin vesikulkuneuvossa olijalle; pelastusliivin, kelluntapukineen ja pelastuspuvun tulee kokoluokaltaan ja kantavuudeltaan vastata henkilön kokoa ja painoa”.
”Tätä pykälää ei sovelleta vesikulkuneuvoihin siltä osin kuin niistä säädetään erikseen eräiden huviveneiden turvallisuudesta annetussa asetuksessa (464/1996)”.
Muita pakollisia varusteita veneissä ovat:
- airo tai mela ja ankkuri köysineen
- tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri)
- asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin, joka sammutin vaaditaan, jos vesikulkuneuvossa on liekillä toimiva polttolaite, sisäkone tai yli 25 kW:n perämoottori
Olennainen osa turvalliseen vesillä liikkumiseen on pelastus -tai paukkuliivit. Pelastusliivit pelastavat vesillä liikkuvien henkiä joka vuosi ja ovat näin halpa henkivakuutus. Hyvät pelastusliivit tulisi olla jokaisen vesilläliikkujan hankintalistan kärjessä. Happy Angler -kalastusverkkokaupan valikoimasta löytyy perinteisiä pelastusliivejä sekä aktiivisempaan käyttöön sopivia
paukkuliivejä.
Tutustu liivivalikoimaan tästä.
Suositeltua on myös pukea pelastusliivit pienelle lapselle, joka leikkii veden läheisyydessä esim. mökkirannalla. Pelastusliiveistä huolimatta lapsen valvontaa ei saa unohtaa!
Paukkuliivit ovat mukavan tuntuiset päällä eivätkä ne haittaa kalastusta. Paukkuliivit sopivat erinomaisesti paljon veneilyä harrastaville ja pitkille kalastusreissuille, jolloin käyttömukavuus on korostuu. Valitse
tästä omaan käyttöösi sopivin malli ja varmista, ettei vesille lähdön turvallisuus jää ainakaan pelastusliiveistä kiinni. Käy tutustumassa myös
kelluntapukineiden valikoimaan.
Kaikki Happy Angler -verkkokaupassa myytävät pelastusliivit ja kelluntapukineet täyttävät henkilösuojaindirektiivien vaatimukset ja ne ovat CE-merkittyjä. CE-merkintä takaa, että myytävät tuotteet ovat testattuja ja täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset.
Miten valitset juuri sinulle sopivat pelastus -tai paukkuliivit?
Mitä suurempi XXXN -numerosarja liiveissä on, esim. 300N, sitä suurempi on liivien nostovoima. Suosituksemme on, että 300N -merkitty liivi kannattaa valita, jos painoa on yli 90 kg tai pituutta yli 185 cm. Silloin tämän nostovoiman liivit kääntävät ihmisen oikeaan asentoon vedessä.
Pelastus- ja paukkuliivit jaetaan eri luokkiin kantavuuden tai käyttötarkoituksen mukaan:
- 50 N luokitellut kelluntaliivit on tarkoitettu käytettäväksi suojaisilla vesillä rannan läheisyydessä, kun apu on lähellä. Huom. vain uimataitoisten käyttöön. Liivit eivät käännä tajutonta henkilöä selin kelluntaan eli selkäasentoon.
- 100 N luokitellut kelluntaliivit on tarkoitettu suojaisille sisävesille. Suotuisissa oloissa liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon noin 10 sekunnissa. Kovassa aallokossa niiden kantavuus ja toimivuus eivät riitä, varsinkaan jos käyttäjällä on yllään paljon vaatteita. Ilmaa sitova vaatetus ja käyttäjän ruumiinrakenne vaikuttavat pelastusliivin oikaisukykyyn.
- Pelastusliivit 150 N on tarkoitettu rannikkovesille, yhdessä huonon sään vaatetuksen kanssa. Liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon 5 sekunnissa.
- Pelastusliivit 275 N on tarkoitettu avomerelle tai erittäin huonoon säähän rannikkovesille. Liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon 5 sekunnissa
- Liivit erikoiskäyttöön 50-275 N on tarkoitettu esimerkiksi koskenlaskuun ja melontaan. 50 N liivit eivät käännä tajutonta henkilöä selkäasentoon.
- 100-275N liivit kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon liivin kantavuuden mukaan 5-10 sekunnissa.
Kuiva- ja kelluntapukujen standardit
Kuivapuvut kuuluvat EU:n henkilönsuojaindirektiivin piiriin (89/686/EEC). Se on tae tuotteen turvallisuudesta sekä soveltuvuudesta aiottuun käyttöön. Happy Angler -kalastusverkkokaupan kelluntapukineet ovat ISO-standardisoituja ja hyväksyttyjä.
Tutustu kuiva- ja kelluntapukuvalikoimaan tästä.
Muista huoltaa ja tarkistaa liivit säännöllisesti!
Kelluntavarusteita on käytettävä, huollettava ja säilytettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Varusteiden mukana tuleva käyttöohje on suositeltavaa lukea.
Liivejä käytettäessä on tärkeää huomioida, että ne ovat oikein puettu. Kaikki remmit, esim. haararemmi, ovat kiinni ja säädetty oikein. Haararemmin tarkoitus on pitää liivit oikealla korkeudella ihmisen jouduttua veteen, ettei hän väsyessään vajoa liian alas ja vedä vettä henkeen.
Pelastusliivien käytössä on tärkeää, että ne on puettu oikein. Mikäli säädöt on tehty huonosti henkilö saattaa vajota liian alas liivien sisään ja tällöin liivit eivät toimi suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi paukkuliivien vyötäröhihna tulee kiristää riittävän tiukalle.
Pelastusliivit auttavat vain, mikäli ne on valittu oikein käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä, kun henkilö putoaa veteen ja ne on puettu oikein.
Mukavia ja turvallisia hetkiä vesillä!
Teksi: Juha Salonen, Team Happy Angler, kalastusbloggari