Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Näitä kaloja nousee eniten mökkijärvistä – särjestäkin saa maistuvaa murkinaa

Suomalaisten vapaa-ajan kalastus on kasvanut viime vuosina. Erityisesti kesäkuukaudet ovat suosittuja harrastajien keskuudessa, kun lomalaiset suuntaavat kesämökille järven rantaan. Sisävesistä nousee vuosittain kymmeniätuhansia saaliita: eniten ahventa ja haukea. Happy Angler keräsi Vuoden 2016 kalamieheksi valitun Sakke Yrjölän vinkit, kuinka särjestä saa makoisaa kesäruokaa.

Suomalaisten vapaa-ajan kalastus on kääntynyt viime vuosina kasvuun, ja nykyään lähes kolmasosa suomalaisista harrastaa kalastusta.* Eikä ihme: Suomen matalat sisävedet tarjoavat mitä otollisimmat kalastusapajat, ja tuhansista järvistä nousee vuosittain valtavat määrät kalaa. Eniten syöttiin tarttuu ahventa ja haukea, seuraavaksi eniten nousee kuhaa, särkeä ja lahnaa.

– Kalastus on yhteisöllinen harrastus, joka eroaa esimerkiksi marjastuksesta siinä, että hyviä pyyntipaikkoja ja muita vinkkejä jaetaan avoimesti. Tämä näkyy hyvin Kalasaalis.comissa – harrastajille tarkoitetussa portaalissa, jossa on mahdollisuus keskustella kaikesta kalastukseen liittyvästä ja jakaa tietoja omista kalasaaliista, kertoo sivustoa ylläpitävä Tuomas Luukkonen.

Kalasaalis.com on suomalaisten kalastuksen harrastajien käyttöön. Sillä on jo yli 35 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Portaali avattiin heinäkuussa 2007, ja se on kasvanut yhdeksi Suomen tärkeimmistä kalastusaiheisista portaaleista. Portaalissa käyttäjät myös kisaavat keskenään suurimmista kalasaaliista. Sivuille lisätään päivittäin uusia kuvia vonkaleista muiden ihasteltavaksi ja kommentoitavaksi.


Särki on yksi mökkikalastajan yleisimmistä saaliista. Kalalajia pidetään roskakalan maineessa, ja se päätyykin herkästi monen koukusta suoraa takaisin veteen. Suotta – sillä särjestä saa maistuvaa ruokaa käden käänteessä. Tärkeintä on suorittaa filerointi terävällä veitsellä ja tehdä se mahdollisimman pian hyvän maun ja säilyvyyden takaamiseksi.

Happy Angler -kalastusverkkokauppa keräsi Vuoden 2016 kalamieheksi valitun Sakke Yrjölän vinkit, kuinka särjestä ja muista särkikaloista saa makoisaa mökkimurkinaa.

Särkien fileeraus

1. Kylkien filerointi

Työnnä terävä veitsi suomupeitteen alta rintaevän taakse, käännä terä kyljen suuntaisesti selkäruodon päälle ja viillä kylki selkäruotoa pitkin irti. Etupään kylkiruodot vaativat voimaa ja teräkulmaa kannattaakin hieman vaihdella filettä irroittaessa.

2. Ruotojen poisto

Leikkaa vatsaruodot viiltäen ruotojen alapintaa pitkin. Lihasruodot poistetaan viiltämällä selän lihasruotojen yläpuolinen lihapala ensin irti. Sitten lihasruotopala leikataan koko selän matkalta pois. Pienten särkikalojen lihasruodot ovat hiusmaisen hentoja, eikä niitä tarvitse välttämättä poistaa.

3. Nahan irroittaminen

Paina veitsen lapetta nahkaa vasten ja leikkaa liha irti pystöpäästä lähtien. Lue Sakke Yrjölän kuvittamat ohjeet särjen fileeraukseen täältä.

Rapsakat särkipullat

400 g särkifilettä (4-8 kalaa) suikaleina
1 dl korppujauhoa
1 muna
½ dl öljyä tai voita
puolikas sipuli paloina
suolaa

Leivitykseen:
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl korppujauhoa

Fileeraa särjet, poista kylkiruodot ja nahka. Leikkaa fileet veitsellä pitkittäin kapeiksi soiroiksi ja jauha sauvasekoittimella muiden ainesten kanssa tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta pieniä pullia kahden lusikan avulla ja pyöritä ne seesaminsiemen-korppujauho -seoksessa. Paista pienissä erissä keskikuumalla pannulla runsaassa öljyssä rapeiksi.

Lue Sakke Yrjölän Happy Anglerille loihtimat reseptit muiden särkikalojen kokkaamiseen täältä.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.