Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Paukkuliivien huolto – varmista toimivuus säännöllisesti! Turvallisia hetkiä vesillä!

Paukkuliivit ovat suosittuja varsinkin aktiivikalastajien sekä veneilijöiden keskuudessa. Normaaleihin pelastus -ja veneilyliiveihin verrattuna paukkuliivit vaativat kuitenkin säännöllistä huoltoa. Paukkuviilit kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Syytä on myös tarkistaa hiilidioksidipatruunan ja laukaisusulakkeen päiväykset.

Kaikkien liivien tärkein tehtävä on turvata henkilö hänen jouduttuaan veden varaan, tästä syystä liivit on syytä pitää kunnossa. Happy Angler keräsi yhteen tärkeimmät vinkit liivien huollosta.
 

Paukkuliivien tarkistus – päiväys mennyt?

Perinteisiin kellunta-aineiseen verrattuna paukkuliivien automaattisessa täyttymisessä on kyse teknisestä laitteesta ja tästä syystä liivit vaativat säännöllistä huoltoa. Tyhjentynyt hiilidioksidipatruuna tai toimimaton laukaisinpatruuna tulee vaihtaa säännöllisesti.
Yleisin patruunoiden vaihtoväli on kolme vuotta, joissain liiveissä vaihtoväli on jopa viisi vuotta.
Paukkuliivien tarkistuslista

  • Tarkista aina ennen käyttöä, että pelastus-, veneily -tai paukkuliivien pintamateriaali on ehjä ja että hihnat ja soljet ovat ehjät.
  • Avaa paukkuliivien suojalieve ja tarkista patruunan päiväys. Jos nämä ovat vanhentuneet, vaihda ne uusiin. Happyangler.fi myytävät varapatruunat löydät verkkokaupasta. Jos viimeinen käyttöpäivä lähestyy, voi liivien kantokyvyn ja toimivuuden testata laukaisemalla liivit. Täyttyneet liivit on helppo tarkistaa ja samalla näkee, onko niissä vuotokohtia.
  • Pelastus -ja veneilyliiveissä tarkista, että kellunta-aine on kiintoisaa ja ehjää.
  • Liivit voi pestä käyttämällä laimeaa saippuavettä.


Puhallustesti - varmista liivien ilmatiiviys!

Ennen puhallustestiä kannattaa tutkia kuinka liivit on pakattu suojaliepeen alle, jotta osaa pakata ne takaisin oikein. Liivien uudelleen pakkausohjeita löytyy myös YouTubesta. Testi varmistaa ilmasäiliön ilmatiiveyden.
Useat paukkuliivit voi täyttää itse puhallusputkella, jossa on kaksisuuntainen venttiili. Täytetyissä liiveissä ilman tulee pysyä sisällä vuorokauden ajan. Pue liivit yllesi, kiristä hihnat sopivaksi ja täytä liivit puhaltamalla.
Säädä hihnat sopiviksi liivien ollessa päälläsi.

Jos ilma on pysynyt vuorokauden sisällä ja liivit ovat vielä täynnä, voi tyhjennysventtiilillä laskea ilmat pois ja pakata liivit suojaliepeen sisään. Tyhjentyneiden liivien kohdalla tarkista patruunoiden kiinnitykset ja tee testi uudestaan.

Mikäli liivit eivät pysy täytettynä, tilaa uudet!

Lue myös pelastus-, veneily- ja paukkuliivien valintavinkit tästä.

Katso Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, SUH lyhyt video liivien huollosta. Katso video.
 
Turvallisia hetkiä vesillä!
Teksi: Juha Salonen, bloggari ja fongari.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.