Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!*

Perttu Haanpään kalastusvinkit suurten petokalojen täsmäjahtiin

Kun puhutaan isoista kaloista ja saaliskuvista ei voi olla sivuuttamatta Karkkilassa asuvaa Perttu Haanpäätä. Tästä artikkelista löydät olennaiset kalastusvinkit täsmäkalastuksen aloittamiseen. Häntä kiehtoo isojen kalojen pyynnissä jännitys ja adrenaliini, minkä niiden koukuttaminen tuottaa. Isoja kaloja on vesissämme vähemmän ja niiden etsimiseen joutuu tekemään paljon työtä. Reissukalenterissa Pertulla on satoja tunteja ja listassa kymmeniä järviä sekä vesistöjä, onnistumiset tuntemattomilla vesillä vaativat tietotaidon lisäksi myös rutkasti onnea.

Isot kalat aiheuttavat pyytäjälle sellaisen tunteen, mitä ei vaan mistään muualta saa. Ensimmäinen adrenaliiniryöppy tulee kun löytää sen ison kalan ja saa sen jigin alle. Tästä hetkestä alkaa väsytystaistelu, jossa on vain voittajia. Kala voittaa jos se hylkää vieheen, minä voitan jos kala iskee kiinni.

"Ison kalan tärpissä tuntuu, että hengitys ja sydän pysähtyy. Yleensä ne eivät edes ota tai kiinnostu jigistä, mutta sitten kun se lyönti tulee ja vapa taipuu, niin siinä tulee se seuraava adrenaliinipiikki ja taitaa välillä kokeneemmallakin kalastajalla vähän kroppa täristä, fiilistelee Haanpää."

 

Vastuullisuus mukana täsmäkalastuksessa


Suurten emokalojen pyynnissä on syytä muistaa vastuullisuus! Nämä vesiemme särkikalakantojen harventajat on syytä laskea takaisin elementtiinsä, jos kalan kunto sen mahdollistaa. Tämän takia Haanpäällä on veneessä aina heti valmiina tarvittavat työkalut: mitta, puntari, pihdit, kamera ym...

"Kalan käsittelen ja dokumentoin mahdollisimman nopeasti. Punnitseminen tapahtuu suoraan vedestä haavissa nostaen ja punnitus tapahtuu haavissa. Nostan kalan haavista ja näytän kalaa automaattikameralle, jonka jälkeen vapautan suoraan veteen, joskus käytän kalan välissä mitalla."

Haanpäälle paras fiilis koko kropalle ja mielelle tulee vasta, kun se iso kala potkaisee dokumentoinnin jälkeen käsistäni takaisin kohti syvyyksiä. Tämä on hetki, jossa kalastaja pysähtyy hetkeksi. Kalastus on Haanpäälle oikeestaan ainut asia, missä pääkoppa nollaantuu ja ajatukset voi keskittää vain siihen. Tähän voi moni kalastaja yhtyä, ei se saalis, vaan kokonaisuudessa henkinen latautuminen. Päiväduuni tehtaalla, oma firma ja toinen yritys kaverin kanssa, rakas perhe, jonka kanssa meillä on iso hevostila. Tämä kombinaatio, pitää kyllä kropan ja varsinkin pääkopan pikkusen turhan kiireisenä.

”Istun vaan tuolissa ja katselen maisemia sekä hörppään kahvit, jos sitä on vielä jäljellä. Samalla varmistan, ettei kala vaan nouse pintaan stressin tms. seurauksena. Itse en pidä itseäni vastuullisena kalastaja, koska minulla tosiaan aina tähtäimessä ne isot yksilöt. Isojen kalojen uskon olevan niitä kaikista stressiherkimpiä ja arimpia käsittelylle.”

Täsmäkalastuksessa on syytä olla todella varovainen kalojen käsittelyssä ja pyrkiä vapauttamaan isot yksilöt. Haanpää ei itse pidä tätä kalastustyyliä kovin vastuullisena. Tämä on enemmänkin hänen mielestä sellaista elämyskalastusta.

 


Täsmäkalastuksen vene-elektroniikka

Haanpään veneestä on löytynyt alkuhetkistä lähtien vain Lowrancen elektroniikkaa. Laitteiden käyttöliittymä ja toimintavarmuus on ollut iso asia hänelle tässä merkkivalinnassa. Käytettävyyden lisäksi tutustuminen alan parissa työskenteleviin ihmisiin ja heiltä saatava apu on helpottanut päätöstä pysyä Lowrancen vene-elektroniikassa.

Vuosi 2020 toi mukanaan keskustelun livelaitteista ja erityisesti näiden käyttämisestä ennätyskalojen pyyntiin. Moni kalastaja onkin onnistunut tekemään uudet ennätykset entistä helpommin elektoniikan avulla. Livetekniikka toi ison helpotuksen ja oikotien tähän täsmäkalastukseen, kun ei tarvitse enään opetella lukemaan 2D, DSI tai viistoluotaimen tarjoavaa kuvaa. Haanpään omat ennätykset on raavittu kasaan ennen livetekniikkaa ja lukemat ovat sen verran korkeat, ettei niitä helpolla livenkään avulla rikota.

• Hauki ~130 cm 16.2 kg
• Kuha ~100 cm 14.9 kg

Haanpään kalastustapaa on paljon jopa hänen kavereidensa keskuudessa parjattu, kun kalastuksessa mennään "elektroniikka edellä". Satoja ellei tuhansia tunteja pelkästään veneellä ajoa ja luotaimien eri näkymien ja asioiden opiskelua vaati edellä mainittujen ennätysten saaminen. Harjoittelun jälkeen, kun alkoi ennätyskaloja nousemaan ja niiden kasvaessa suuremmaksi alkoi yllätykseksi selkään puukotus. Kalakateus on harmillinen sairaus.

”Tää on todella harmillista, kun ihmiset käyttää aikaansa toisten tekemisen parjaamiseen ja kritisointiin. Tosin arvasihan sen, että nyt on monta kaveria, jotka parjasivat aikoinaan minun tyyliä kalastaa, hommanneet viimeisen päälle livelaitteet ja nyt mennäänkin nenä kiinni näytössä. Nyt se onkin sitten ihan jees ja se mahtavin kalastusmuoto, harmittelee Haanpää.”

Haanpään veneen elektoriiikka

 


Täsmäkalastus livetekniikalla

Lowrance toi aikaisemmin markkinoille LiveSight anturin, joka mullisti todella monen kalastajan tekemisen varsinkin vertikaalijigaamisen suhteen ja toki myös heittokalastuksen. Garmin oli julkaissut oman versionsa livestä nimeltä Panoptix LiveScope jokunen vuosi aikaisemmin. Keväällä 2021 oli julkaisuvuorossa Lowrancen täysin uusi Active Target liveanturi, josta muodostuikin Haanpäälle "game changeri".

"Tällä pystyy haravoimaan todella tehokkaasti mm lahdet, kasvustoalueet, kivikot jne... Anturin avulla pystyn paikallistamaan todella tarkkaan pohjan structuurin lisäksi kohdekalat ja kalaparvet. Mikäs sen hienompaa kuin merellä etsiä vaikka lahnaparvi ja alkaa sitä pommittamaan. Nyt Lowrancen julkaisema Active Target anturi tuottaa niin tarkkaa kuvaa, että sen tarkkuus hivelee silmää. Se tulee kyllä ensi kaudella mullistamaan oman kalastukseni täysin. Kapeampi keila ja pitkä ulottuvuus mahdollistavat todella tarkan kalastamisen heittämällä, eikä enää tarvitse ajaa venettä kalan päälle, jolloin kala helposti pelästyy ja aavistaa, että nyt ei ole kaikki normaalisti, vinkkaa Haanpää."

Eteenpäin moodi

  • Silloin kun halutaan kalastaa todella tarkasti heittämällä kala, eikä haluta säikäyttää sitä kohde kalaa ajamalla veneellä turhan lähelle.

Scout Mode

  • Scout Mode on ihan omiaan kun haravoidaan esim vähänkin matalempia järviä, sillä pystyy todella tarkasti katsomaan matalemmat alueet. Leveän keilan ansiosta näkee myös tarkasti kasvustot, kivikot ja kalaparvet, unohtamatta tietenkään niitä isompia kohdekaloja.

Alaspäin moodi

  • Alaspäin moodi on sitten taas omiaan vertikaalijigaukseen suoraan veneen alta, eli niin sanottuun "pystylankaan". Se on paljon tarkempi kapeamman keilan takia, kuin LiveSight.

LiveSight:n keila on taas huomattavasti leveämpi kuin Active Targetissa, jonka vuoksi LiveSight anturin tuottama kuva ei ole niin tarkka, mutta se kattaa veneen alta huomattavasti suuremman alueen. Juuri tästä syystä Haanpää aikoo pitää myös LiveSight anturin käytössä.

Näillä vinkeillä kaikille kireitä siimoja ja antoisia kalareissuja täsmäkalastuksen parissa.

Lue lisää kalatarinoita ja kalastusvinkkejä Pertun blogista https://kalastus.blogaaja.fi/

Teksti Juha Salonen ja Perttu Haanpää

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.