Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Peruke – suoja petokalojen hampaita vastaan

Oletko miettinyt kalastaessasi, mitä jos nyt nappaisi se ennätyskala ja siima napsahtaisi pedon hampaissa katki? Nämä mielikuvat kannattaa pitää mielessä, kun hankkii tai tekee perukkeita kalareissulle.

Ohuet kuitusiimat vs. terävät haukien ja kuhien hampaat, yhdistelmä joka pahimmillaan saa siiman katkeamaan ja kalan karkaamaan. Näitä katkeria karkuutuksia varten on hyvä varautua sitomalla siiman päähän peruke. Peruke suojaa myös siimaa kivien hiertymiltä.

Muista tarkistaa myös peruke säännöllisin ajoin ja vaihda se uuteen, jos havaitset nirhaumia tai hankautumia. Perinteiset teräsvaijeriperukkeet ovat helppo ja nopea tapa turvata siima kalojen hampailta. Teräsperuke myös uppoaa nopeammin, kuin fluorocarbon. Tämä on syytä huomioida, jos halutaan käyttää peruketta vieheen uinnin tehostamiseen. Fluorocarbon peruke myös hidastaa jigin tai vieheen vajoamista suuremman nosteen johdosta.

Nykyisin on suosittua käyttää perukkeena fluorocarbonia. Fluorocarbonista sidottu peruke mahdollistaa vieheen esim. jigin sitomisen suoraan siimaan eikä peruke vaikuta suuremmin vieheen uintiin tai häiritse kaloja. Fluorocarbonmateriaalit näet tästä. Happyangler -verkkokaupan valikoimasta löydät valmisperukkeita kaikkeen tarpeeseen. Fluorocarbon, teräsvaijeri tai monofiiliperukkeet helposti ja nopeasti. Tutustu perukevalikoimaan.

”Itse en ole käyttänyt mitään muuta, kuin GTR 45cm pitkää valmisperuketta. On noussut kiloset ja yli 10 kiloset hauet ylös ilman ongelmia. Jatkossakin käytän.” -Aleksi Kivelä

Kalastajan Kanavan Jyri Kuusisalo näyttää alla olevalla videolla kuinka helppoa ja yksinkertaista on liittää fluorocarbonperuke siimaan. Samaa ohjetta voi käyttää hieman soveltamalla myös teräs ja muista materiaaleista tehtävillä perukemateriaaleilla.Kalastajan Kanavan ohje lyhyesti:

1. Ota fluorocarbonia halutun perukkeen pituinen pätkä + solmuvara
2. Sido siimat yhteen tuplaunisolmulla. Ohuemman siiman kohdalla vähintään 5-10 kierrosta lenkin läpi, fluorocarbonissa riittää muutama lenkki. Paksun materiaalin johdosta, kannattaa käyttää pihtejä solmun kiristämiseen. Solmut voi halutessaan varmistaa tipalla pikaliimaa.
3. Sido perukkeen päähän haluamasi lukko, esimerkiksi clints-solmulla.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.