Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!* 🚚

Pilkinnän ABC - opi pilkkimään helposti ja turvallisesti

Turvallisuus ennen kaikkea. Jäällä liikkuessa on tärkeää, että naskalit ovat aina kaulassa. Muista säätää naskalit niin, että ne ovat helposti otettavissa kaulalta, eivätkä ne kairatessa heilu ympäriinsä. Myös jääpiikki on hyvä apuväline jään testaamiseen. Näiden kahden lisäksi pilkkijällä on syytä olla heittoköydet mukana. Kirkkailla kevätjäillä kenkien pohjaan kannattaa laittaa jääpiikit. Tutustu tästä talvikalastusvälinevalikoimaan.

Pilkkiminen on talvinen harrastus, joka antaa paljon muutakin kuin saalista. Pilkkiminen on rentouttavaa ja rauhoittavaa, sillä se vie ajatukset pois arjen kiireistä ja huolista. Pilkkiminen on myös sosiaalista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa ja vaihtaa kuulumisia. Pilkkiminen on lisäksi hyvää liikuntaa, sillä se vaatii kävelemistä, kantamista ja reiän tekemistä jäähän. Pilkkiminen on siis monipuolinen ja terveellinen harrastus, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

Miten löydät parhaat pilkkiapajat?



Ennen kalalle lähtöä kannattaa selvittää kalastettavan alueen ottipaikkoja. Hyvä verkossa toimiva palvelu on mm. Sailmate merikarttaverkkopalvelu. Kalojen etsimistä helpottaa, kun katsoo jäällä vanhojen reikien paikkoja. Sinun kannattaa kokeilla erityisesti paikat, joissa vanhoja reikiä löytyy tiheään. Lisäksi jäässä olevat lumettomat kirkkaat paikat houkuttelevat kaloja.

Näillä välineillä pilkkiminen onnistuu sujuvasti


Aloittelevan pilkkijän kannattaa varustautua muutamalla peruspilkkivälineellä. Pystypilkki on helpoin ja saalisvarmin tapa aloittaa pilkkiharrastus. Varusta pilkissä oleva koukku kärpäsen -tai surviaisen toukilla. Pystypilkin perään voi laittaa halutessa siiman (tapsin) päähän mormuskan tai värikoukun.

Tasapainopilkki on ison ahvenen, kuhan ja hauenpilkkijän ottiväline. Tasapainopilkin uittotekniikka on yksinkertainen. Laske pilkki pohjaan, pomputtele pari kertaa, jonka jälkeen nosta pilkkiä hieman ylöspäin. Noston jälkeen tee nopeita nykäisyjä ja seuraa siimasta, kun pilkki tekee uintilenkkinsä. Siiman palauduttua jälleen keskelle, nykäise uudestaan.

Mormuskaa kannattaa tarjota silloin, kun syönti on heikkoa. Oikeaan kohtaan osuessaan, voi mormuskan pieni pomputus antaa ärsykkeen nirsolla syönnillä oleville kaloille.

Pilkkipönttö tai reppujakkara on pilkkimisen kannalta olennainen varuste. Repussa kulkee kätevästi pilkkien lisäksi eväät sekä muut varusteet.

Kaira kannattaa valita pyydettävän kalalajin mukaan. Aloittelijalle 5" kaira on erinomainen valinta. Tämän kokoluokan kairalla onnistuu myös hieman suurempien tasapainopilkkien uittaminen, eikä tarvitse kokoajan pelätä, että kala irtoaa, kun koukku iskee avannon alareunaan.

Näin uitat eri tyyppisiä pilkkejä

Isäni opetti aikoinaan, että pilkki tiputetaan ensiksi pohjaan, jonka jälkeen sillä pöllytetään pohjaa kalojen mielenkiinnon herättämiseksi. Nyt vanhempana voin todeta tämän opin vääräksi. Kaikuluotain kun on apuna, voi pilkin laskea helposti noin puoleen väliin vesisyydestä ja aloittaa pilkin uitto jo siinä.

Nopeasti huomaa, kuinka pohja alkaa ”elämään” ja kalat nousevat katsomaan pilkkiä, jos se niitä kiinnostaa. Tämän voi tehdä myös ilman kaikuluotainta laskien pilkin, vaikka metri kerrallaan alaspäin, kunnes on pohja tavoitettu. Etukäteen tutkimalla syvyyskäyriä kalastettavalta alueelta auttaa tässä huomattavasti, kun tietää suurin piirtein kuinka syvässä kohdassa pilkitään. Hyviä verkosta löytyviä karttapalveluita on esimerkiksi ilmainen Navionicsin -karttapalvelu.

Eri tyyppisiä pilkkejä uitetaan eri tavoin riippuen niiden muodosta, painosta ja liikkeestä. Tässä on listaus uittotyyleistä viidelle yleiselle pilkkityypille:

Pystypilkki – välkettä ja houkuttelua laajemmalta alueelta

Pystypilkki on yksinkertainen ja tehokas pilkki, joka koostuu metallikappaleesta ja yhdestä värikoukusta tai siimatapsista, jonka päässä on mormyska. Pystypilkkiä uitetaan yleensä pystysuoralla nykimisliikkeellä, joka saa pilkin välkkyilemään ja houkuttelemaan kaloja. Eri tyyppiset pystypilkit uivat eri tavalla ja osa hakee nykäisyn jälkeen leijailemalla laajemmalta alueelta kaloja.

Pohjois-Suomessa rautu -ja harjusten pilkinnässä käytetään suuria pystypilkkejä, jotka näkyvät kirkkaissa vesissä pitkälle houkutellen kaloja kaukaakin.

Tapsilla ja mormyskalla varustettu pystypilkki toimii kaikille kalalajeille ja sillä on helppo sekä nopea kalastaa eri syvyyksissä vesissä. Pystypilkkejä on saatavana myös liukupilkkeinä, näissä tapsia ei tarvita koska pääsiima kulkee pilkin ”läpi” ja mormyska sidotaan siihen. Liukupilkin etuna on, että tapsin pituutta voi säätää milloin vain halutun pituiseksi.

Mormyska – pienellä isoa

Mormyska eli morri on pieni ja kevyt pilkki, joka koostuu päästä ja koukusta. Eri tyyppisiä mormyskoja on sadoittain ja mallin mukaan osa kiinnitetään lenkkiin tai mormyskan pään läpi tehdyn reiän kautta koukun juureen.  

Morreja uitetaan hienovaraisella värinällä ja samalla hitaasti nostamalla, joka saa pilkin tärähtelemään ja kiinnittämään kalan huomion. Hyvällä syönnillä morri toimii ilman syöttiä, mutta yleisesti käytetään kärpäsentoukkaa, surviaisia tai tekosyöttiä samalla.

Mormyskointiin sopii erittäin kevyt ja herkkä pilkkivapa, jossa on ohut kärki. Siimaksi kannattaa valita ohut monofiili- tai fluorocarbon-siima, joka ei häiritse pilkin liikettä. Mormyskaa voi käyttää kaikille kaloille, mutta se on erityisen hyvä syönnin ollessa heikkoa.

Morrilla pilkinnässä hyvä puoli on se, että pienellä vieheellä voi saada myös suuria saaliskaloja.

Tasapaino -ja jigipilkki

Tasapainopilkki on pilkki, joka on muotoiltu niin, että se liikkuu sivusuunnassa, kun sitä nykäisee. On olemassa myös ”karvaperseitä” joissa perässä ei ole muovista pyrstöä vaan sen virkaa toimittaa karvat.

Tasapainopilkkiä uitetaan nykäisemällä kerran, jolloin se tekee hakevan liikkeen sivulle. Siiman pysähdyttyä keskelle tehdään uusi nykäisy. Pilkkiä voi myös värisyttää kuten mormyskaa varsinkin, jos pilkin alakoukkuna on värikoukku.

Tasapainopilkille sopii keskiraskas tai raskas pilkkivapa, jossa on hieman jäykempi kärki. Tasapainopilkkiä voi käyttää kaikille petokaloille, mutta se on erityisen hyvä ahvenelle, hauelle, kuhalle ja toimii myös kirjolohelle.

Jigipilkki on pilkki, joka koostuu jigipäästä ja jigistä. Jigipilkkiä uitetaan yleensä nykimällä sitä ylös ja alas, jolloin jigi hulmuaa ja houkuttelee kaloja. Jigipilkistä saa laajemmalta alueelta kaloja houkuttelen kuten tasapainopilkistä, jos käyttää erikseen jigipilkintään suunniteltuja pilkkijigipäitä. Jigipilkkejä käytetään erityisesti ahventen ja kuhien pyynnissä.

Pilkkiminen on ihanaa, etenkin kun aurinkopaistaa ja saa nauttia. Pilkkiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin.

Kireitä siimoja!

Teksti ja videot: Juha Salonen, kalastusbloggari

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.