
Pilkinnän ABC - opi pilkkimään helposti ja turvallisesti
Turvallisuus ennen kaikkea. Jäällä liikkuessa on tärkeää, että naskalit ovat aina kaulassa. Muista säätää naskalit niin, että ne ovat helposti otettavissa kaulalta, eivätkä ne kairatessa heilu ympäriinsä. Myös jääpiikki on hyvä apuväline jään testaamiseen. Näiden kahden lisäksi pilkkijällä on syytä olla heittoköydet mukana. Kirkkailla kevätjäillä kenkien pohjaan kannattaa laittaa jääpiikit. Tutustu tästä talvikalastusvälinevalikoimaan.
Miten löydät parhaat pilkkiapajat?
Ennen kalalle lähtöä kannattaa selvittää kalastettavan alueen ottipaikkoja. Hyvä verkossa toimiva palvelu on mm. Sailmate merikarttaverkkopalvelu. Kalojen etsimistä helpottaa, kun katsoo jäällä vanhojen reikien paikkoja. Sinun kannattaa kokeilla erityisesti paikat, joissa vanhoja reikiä löytyy tiheään. Lisäksi jäässä olevat lumettomat kirkkaat paikat houkuttelevat kaloja.
Näillä välineillä pilkkiminen onnistuu sujuvasti
Aloittelevan pilkkijän kannattaa varustautua muutamalla peruspilkkivälineellä. Pystypilkki on helpoin ja saalisvarmin tapa aloittaa pilkkiharrastus. Varusta pilkissä oleva koukku kärpäsen -tai surviaisen toukilla. Pystypilkin perään voi laittaa halutessa siiman (tapsin) päähän mormuskan tai värikoukun.
Tasapainopilkki on ison ahvenen, kuhan ja hauenpilkkijän ottiväline. Tasapainopilkin uittotekniikka on yksinkertainen. Laske pilkki pohjaan, pomputtele pari kertaa, jonka jälkeen nosta pilkkiä hieman ylöspäin. Noston jälkeen tee nopeita nykäisyjä ja seuraa siimasta, kun pilkki tekee uintilenkkinsä. Siiman palauduttua jälleen keskelle, nykäise uudestaan.
Mormuskaa kannattaa tarjota silloin, kun syönti on heikkoa. Oikeaan kohtaan osuessaan, voi mormuskan pieni pomputus antaa ärsykkeen nirsolla syönnillä oleville kaloille.
Pilkkipönttö tai reppujakkara on pilkkimisen kannalta olennainen varuste. Repussa kulkee kätevästi pilkkien lisäksi eväät sekä muut varusteet.
Kaira kannattaa valita pyydettävän kalalajin mukaan. Aloittelijalle 5" kaira on erinomainen valinta. Tämän kokoluokan kairalla onnistuu myös hieman suurempien tasapainopilkkien uittaminen, eikä tarvitse kokoajan pelätä, että kala irtoaa, kun koukku iskee avannon alareunaan.
Näin uitat pilkkiä
Laske pilkki pohjaan ja kelaa siimaa hieman ylöspäin. Nyt tiedät pilkin uivan pohjan tuntumassa. Aloita pilkin nypyttely pohjassa ja nosta sen jälkeen pilkkiä ylöspäin houkutusvetoja tai nypytyksiä tehden.
Kalan tärpin näet siimasta tai pilkkivavan kärjestä. Kun tärppi tapahtuu, kelaa siima nopeasti käsillä ylös avannon viereen, irroita kala ja laske pilkki nopeasti takaisin.
Pilkkiminen on ihanaa, etenkin kun aurinkopaistaa ja saa nauttia. Pilkkiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin.
Kireitä siimoja!