
Pilkkivavan valinnan ABC – Millainen vapa millekin kalalajille
Pilkintä on loppuen lopuksi todella helppoa, mutta muutamilla vinkeillä siitäkin voi tehdä helpompaa ja ennen kaikkea mukavampaa. Artikkelista voit lukea millaisia pilkkivapoja on olemassa, millainen vapa millekin kalalle ja käyttötarkoitukseen kannattaa valita.
Vapatyyppejä on useampia ja jokainen löytää varmasti omaan käyttöönsä sopivimmat setit kokeilemalla.
Minkä tyyppisiä pilkkivapoja on?
- Perinteinen pilkkivapa
- Mormyskavapa
- Haarukkavapa eli kehivapa
- Vapa, johon saa erillisen kelan kiinni
Pilkkijän, joka on pilkkiharrastuksen alkutaipaleella kannattaa valita vapa, jota on helppo käyttää ja välttää esimerkiksi siiman puolan alle menemisen.
Hyviä vaihtoehtoja on esimerkiksi Delfin tai Patriotin vavat, joissa puolan vapauttaminen tapahtuu liipaisimen painamisella. Usealta merkiltä löytyy valmiita settejä, joissa siimat on puolattu valmiiksi ja niissä on pilkki kiinni, lisäät vaan kärpäsentoukat koukkuun ja olet valmis pilkkireissulle.
Haarukkavapa ja kehivavoissa siimaa ei kelata puolalle tai kelalle vaan se keritään vavan haarukoiden ympärille. Tämän tekniikan oppiessa, on kalojen ylös nostaminen todella nopeaa ja voit vaihtaa myös pilkkireikää nopeasti pitäen saman pilkintä syvyyden, jolla pilkit edellisellä reiällä.
Vavan kärjen merkitys tärppien näkemiseen on sitä suurempi mitä heikommalla syönnillä kalat ovat. Mormyskavavoissa on usein filmikärki, joka näyttää pienimmätkin tärpit ja mm. siian tärpeissä filmikärki nousee ylöspäin. Mitä suurempia kaloja yritetään, sitä järeämpi vapa kannattaa valita käyttöön.
Omassa ahvenpilkkivavoista löytyy muutama Eumerin JASU pilkkisetti ahvenelle -sarjoja. Näissä tykkään erityisesti vavasta, joka on jämäkkä ja välittää tärpit ilman suurempaa vavan niiausta suoraan käteen asti. Pieni kela vavassa mahdollistaa nopean pilkin ylös kelauksen ja toiseen vaihtamisen.
- Mormyskavapa herkällä filmikärjellä: siika, ahvenet ja särkikalat
- Perinteinen pilkkivapa: ahven, hauki, kuha ja jalokalat
- Kelallinen vapa: jalokalat, kuha, hauki, ahven
Edellinen lista on vain suuntaa antava, itse tykkään pilkkiä suuria ahvenia matalilta järviltä ja merestä ruovikoiden keskeltä perinteisellä pilkkivavalla, jossa on iso mormyska, joka on varustettu kärpäsentoukkanipulla.
Puolan ruuvi tai kelan jarru kannattaa säätää niin, että isomman kalan iskiessä pilkkiin saa kala siimaa eikä se katkea heti. Vapojen jarrun herkkyyden voi testata vetämällä siimasta, jos siimaa ei purkaudu puolalta pientä vastusta antaen on jarru liian kireällä ja kalan tärpätessä siima napsahtaa helposti katki.
Kelan jarrua voi halutessa hienosäätää herkemmäksi liipaisimella varustetuissa vavoissa avaamalla puola ja viilaamalla liipaisimen kynttä hieman matalammaksi.
Karismaxin antireversevavat on varustettu antireverse ylälevyllä, joka toimii samalla jarrupintana kitkajarrulle. Antireverse-jarru vapauttaa puolalta siimaa jarruttaen sitä samalla kitkajarrulla vähentäen siiman katkeamista ison kalan napatessa.
Vavan paino on jollekin olennainen ominaisuus, joka vaikuttaa varsinkin pitkien pilkkipäivien aikana käsien rasittumiseen.
Kalastussyvyyden vaikutus vavan valintaan
Pilkkivavan ja setin valinnassa pilkintä syvyys on tärkeää ottaa huomioon. Mitä syvemmältä pilkitään, sitä haastavammaksi siimasotkujen välttäminen perinteisellä vavalla tulee. Perinteisillä vavoilla siimaa ei kelata takaisin puolalle kalan tärpätessä, vaan se nostetaan käsin jäälle ja juuri tässä vaiheessa on suuri siimasotkujen vaara.
Pilkkikelalla tai kehivavalla pilkittäessä kalan tärpätessä siima kelataan tai keritään kehivavalle ja näin siima ei pääse sotkeutumaan. Varsinkin yli 10 m syvyyteen mennessä välitykselliset kelat tai haarukkavavat ja kehivavat pääsevät oikeuksiinsa. Valmiit pilkkisetit löydät tästä.
Nykyaikaiset kelavapa-pilkkicombot – hyödyt kalastuksessa
"Oman kokemukseni perusteella nykyaikaiset pilkkicombot eivät ole pelkästään tyylikkään näköisiä, vaan myös käytännöllisiä. Pidempi vapa lisää tunnokkuutta pilkkimiseen ja parantaa kalan pysymistä kiinni väsytyksen aikana.
Hyvin toimiva pitkä vapa yhdistettynä pilkkikelaan, jossa on väsytysjarru ja välityksellinen kelaus, auttaa pitämään voimakkaasti rimpuilevan kalan siiman päässä tehokkaasti. Tämän vuoksi kyseinen setti sopii erityisen hyvin ahvenen, kuhan ja hauen pilkintään sekä jalokaloille, kuten kirjolohelle, taimenelle ja raudulle.
Toinen merkittävä hyöty välityksellisestä kelasta on syvältä pilkkiminen. Vieheen laskeminen ja nostaminen on erittäin vaivatonta free spool -toiminnon avulla. Napin painalluksella viehe laskeutuu nopeasti pohjaan, ja välityksellisen kelauksen ansiosta sen voi nostaa vaivattomasti esimerkiksi väliveteen tai pintaan.
Perinteisillä vavoilla siima sotkeutuu helposti jäälle, etenkin syvemmältä nostettaessa. Tämä ongelma poistuu välityksellisellä kelalla, sillä kala kelataan suoraan ylös ja siima puolautuu siististi kelalle, eikä levittäydy pitkin jäätä.
Lisäksi kelavapa-pilkkicombolla kalastaessa kädet pysyvät lämpiminä, koska sitä voi käyttää esimerkiksi rukkaset kädessä. Tämä on itselleni yksi suurimmista plussista.
Vaikka kelavapa-pilkkicomboissa on paljon etuja, niillä on myös joitakin heikkouksia verrattuna perinteisiin pilkkivapoihin:
- Matalan veden pilkintä – Alle metrin syvyydessä perinteinen vapa, kuten Wiggler, toimii usein paremmin.
- Pienten vieheiden käyttö – Kaikkein kevyimmät vieheet, kuten morrit, eivät välttämättä toimi kunnolla kelacombolla.
- Huolto ja käyttö olosuhteissa – Nämä combot vaativat hieman tarkempaa käsittelyä jäällä. Niitä ei kannata heitellä lumihankeen tai kastella kovassa pakkasessa, koska kelat voivat jäätyä helposti.
Kaiken kaikkiaan nykyaikaiset kelavapa-pilkkicombot tarjoavat monia etuja, erityisesti syvältä pilkittäessä ja isompia kaloja väsyttäessä. Niiden käyttö vaatii kuitenkin hieman enemmän huolellisuutta ja tiettyihin tilanteisiin perinteinen vapa voi olla myös hyvä valinta."
- Joonas Väntti, Ruthless Fishing
Mitä siimaa pilkkivavan puolalle?
Siimalle hyvä nyrkkisääntö on, että mitä kevyemmät ja herkemmät välineet sitä ohuempi siima. Mormyskavavoissa voi siima olla 0,10 mm paksuudesta ylöspäin ja tasapainoja tai jigipilkkejä uittaessa siimaa voi olla jopa 0,30 mm luokkaa. Pilkkisiimat löydät tästä.
Mitä paksumpaa siimaa käyttää, sitä jäykempää ja tunnottomampaa se on, Vaakakupin toisella puolella on, ettei paksu siima mene niin helposti sotkuun. Omat vavat on varustettu 0,14 mm ja 0,22 mm siimoilla. Madevavassa on 0,30 mm kuitusiima. Osa käyttää normi vavoissakin kuitusiimoja, mutta niiden ongelma pakkasella on veden kertyminen ja jäätyminen kuitujen väliin.
- Mormyskavapa herkällä filmikärjellä: +- 0,10 mm
- Perinteinen pilkkivapa: 0,14–0,20 mm
- Kelallinen vapa: +0, 20 mm
Siiman päähän voi sitoa teräsperukkeen, fluorocarbonperukkeen tai tapsin, jonka päässä on pikalukko. Myös peruke kannattaa valita pilkkipaikan ja pilkittävän tavoitelajin mukaan. Kirjolohi ei saa siimaa hampailla katki, kun taas hauki ja kuha katkaisee sen helposti.
Ahvenpilkillä ollessa paikassa, missä on haukivaara, suosittelen fluorocarbon- tai teräsperuketta, tämä ei vaikuta pilkin uintiin hirveäsi, mutta pelastaa todennäköisesti pilkin hauen napatessa.
Kireitä siimoja ja upeita hetkiä pilkinnän parissa!
Teksti ja kuvat:
Juha Salonen, Team Happy Angler & kalastusbloggari
Joonas Väntti, Ruthless Fishing
Suosituimmat pilkkivavat ja pilkkisetit nopeasti ympäri Suomen