Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

KoHeltajien talvivinkit livekalastukseen

Kovasti veneissä yleistyneet liveanturit ovat löytäneet tiensä myös talvikalastukseen. Liveanturin etuna on, että luotaimen näytöltä näet suoraan mitä jään alla tapahtuu, millä etäisyydellä kalat ovat anturista ja minkä kokoisia kalat ovat. Friends Of Happy Angler tiimi KoHeltajat ovat harjoitelleet Lowrance Active target anturia käyttäen tätä kalastusmuotoa viimeiset kaksi talvea ja välineet ovat jatkuvasti kehityksen kohteena.

Kävimme Friends Of Happy Angler jäsenten Konstan ja Heikin kanssa alkutalven jäille testaamassa välineistön kehitysversiota 2.0 ja tässä huomioitamme ja vinkkimme täsmäkalastusreissultamme.

Ahkioita lähti jäälle mukaan kaksi. Yhdessä kulki liveluotain sekä eväät, toisessa KoHeltajien kalastusvälineet ja kaira. Kompakti täsmäkalastuspaketti oli rakennettu vesivaneriin. Rebelcell akku on kiinnitetty lautaan liinalla, anturiboxi ja luotaimen teline kiinteästi ruuveilla.

Suurimmat ongelmat jääkalastuksessa tulee virrankulutuksesta ja sen riittävyydestä pitkille keväisille kalapäiville. KoHeltajat ovat ratkaisseet ongelmat panostamalla akun keveyteen ja akkukapasiteettiin.

"Laitteiden virrankulutus kannattaa laskea suoraan käytettävien laitteiden ohjekirjoista. Siellä mainitaan yleensä aina maksimivirrankulutus, virtaa voi säästää myös pitämällä näytön kirkkautta pienemmällä. Lithiumakut ovat kevyitä ja virtaa riittää helposti koko päiväksi kun mitoittaa akun koon oikein. Lithiumakuissa on myös koko virtakapasiteetti turvallisesti käytettävissä, niin ettei akku kärsi liiallisesta purkautumisesta", kertoo Konsta Verho.

"Elektroniikka kannattaa rakentaa kompaktiin pakettiin, joka on helposti siirrettävissä ja mitä on helppo kuljettaa mukana. Kompakti paketti toimii myös kesällä veneessä käytettäväksi. Wago liittimillä tehdyt kytkennät mahdollistavat helpot kytkemiset kesällä ja talvella.

Panostamalla laadukkaisiin kaapeleihin ja liitäntöihin ei tarvitse kirota kesken kalastuksien irronneita kaapeleita tai heikkoja kytkentöjä", jatkaa ammatiltaan sähkömiehenä toimiva Heikki Vesanto.

Anturin pyörittäminen on yhtä tärkeää myös talvikalastuksessa kaloja etsiessä. Telineeseen kannattaakin miettiä ratkaisua, jolla vältetään kaapelin kiertymistä varren ympärille ja mitä on helppo käsitellä talvisissa oloissa. KoHeltajilla on käytössä Patriotin uutuus anturiteline.

Porakoneen akut ja elektroniikkaa pyörittävät akut on hyvä säilyttää vedeltä suojassa. Kevyt eristys akkukoneen akun ympärillä on hyvä lisä, joka voi pelastaa kalareissun.

"Meidän reikien kairaus tapahtuu 8" Heinolan kairalla, joka on kiinni 18v Milwaukeen Fuel -sarjan akkukoneessa. Kalareissulle kannattaa varata vara-akkuja, meillä kulkee matkassa viisi kappaletta akkuja, joilla pärjää pitkätkin päivät kalassa", kertoo Konsta.

Mitä suurempi näyttö on käytössä, sitä pidemmälle sen näkee, mutta varjopuolena myös virrankulutus kasvaa!

Täsmäkalastusvälineinä käytössä olivat laitteet

Vinkit täsmäkalastukseen - kartoita tarkasti ja muista vastuullisuus

Käytössämme on Lowrance HDS Live 12" ja Active Target anturi joka on säädetty näyttämään 30 m eteenpäin. Etenimme järvellä 60 m reikävälein, kartoittaen syvyysaluetta 7-10 m. Tällä reikäjaolla saimme aina uuden alueen kartoitettua eikä päällekkäisiä keilailuja tullut.

Syvyys tietysti riippuu järvestä ja veden kirkkaudesta. Kirkkaassa järvessä kala voi nähdä vieheen pidemmältä ja tulla hakemaan. Pyritään kuitenkin minimissään noin 5m syvyydestä hakemaan. Savisameissa matalissa, jopa kahden metrin vesissä on jotkut päässeet kairaamaan ihan päälle.

Joulukuun alkupuolella tehty kalareissu osoitti, että jäällä tapahtuva täsmäkalastus ei ole kaikista kevyin kalastusmuoto. Lyhyen valoisan ajan tehty lenkki jäällä oli vajaat seitsemän kilometrin pituinen ja kairasimme akkukoneella noin 70 reikää. Pääsimme tarjoamaan 8-10 m syvyydeltä löydetyille hauille isoa vertikaalijigiä noin 10 kertaa, välivedessä olevat kalat lähtivät lähemmäksi siirtyessä karkuun.

HUOM! Pakkaskelillä kalankäsittelyllä on tietysti tärkeä rooli. Nopeus on aina valttia, jos kala ei päädy eräksi, niin on varottava laskemasta kalaa lumeen tai varottava vapautettaessa myös sohjon pääsemistä kalan suuhun. Puhdistettuun kairanreikään on paras laskea kala vapauteen. Kostutettu vapautusmatto hyvä alusta mittaukseen. Myös ahkio, joka on valmiiksi täytetty vedellä on hyvä tapa lepuuttaa kalaa, jos kala joutuu olemaan vähänkään pidempään jään päällä.

Vastuullinen kalastaja muistaa myös kalastussyvyyden vaikutuksen kaloihin ja erityisesti kuhien kohdalla.

Vapautuspuolelle välineiksi lisäksi mukaan varataan pitkäkärkiset- ja katkaisupihdit, kidanavaaja, vapautusmatto tai punnituspussi, mitta sekä puntari.

Tärkeää on, ettei kalan limapinta ole kosketuksissa lumen tai jään kanssa eikä silmät pääse jäätymään!

Suuremman petokalan täsmäkalastuksessa paksut siimat ja hyvä, kestävä peruke. Normaali ismetevapa toimii hyvin isomman petokalan täsmäkalastukseen. Vieheenä erikokoiset vertikaalijigit ja samalla tekniikalla on mahdollista kalastaa myös muita kalalajeja mm. ahventa, siikaa tai kirjolohta, tällöin valitset välineet pyydettävän lajin mukaan.

Antoisia hetkiä täsmäkalastuksen parissa!

Teksi: KoHeltajat & Juha Salonen, kalastusbloggari
Kuvat: Skutsi_atte, KoHeltajat ja Juha Salonen

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.