Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Vaappukoulu - lohikalan vapautus

Jos lohikalan haluaa vapauttaa, kuinka se tulisi tehdä?

 
Ensimmäinen vaihe on kastella kädet, jotta kalan limakalvo ei vaurioituisi käsittelyvaiheessa. Kriittisin vaihe on nostovaihe. Itse suosin haavissa solmutonta kumista havasta, joka ei vahingoita kalan herkkää limakalvoa niin herkästi. Kalan ollessa haavissa on toimittava nopeasti, sillä havakseen takertuvat koukut tekevät pahaa jälkeä kalan temutessa pussin pohjalla. Irroita siis koukut kalan suusta mahdollisimman nopeasti. Yleensä kala on tässä vaiheessa mennyt "kalpeaksi" hapen puutteesta, joten ennen kuvauksia ja punnituksia kalalle annetaan happikylpy vedessä. Tämä lisää kalan selviytymis mahdollisuuksia olennaisesti. Aina kun kalaa nostellaan niin se on tehtävä varovasti. Lohta ei voi missään nimessä nostaa pelkästään pyrstöstä koska muutoin pyrstössä olevat uintiliikkeeseen vaikuttavat rustot menevät pois paikoiltaan. Kalaa tuetaan siis pyrstöotteen lisäksi vatsasta. Nyt kala on siis elpymässä vedessä ja sitä pyritään pitämään vaakatasossa, heiluttaen sitä edestakaisin nokka kohti ylävirtaa. Kun kalan väri alkaa palaamaan normaaliksi voidaan suorittaa kuvaukset ja punnitukset ripeästi. Tämän jälkeen jatketaan elvyttämistä. Kalan toipumisaika on usein olosuhteista riippuvainen. Nyrkkisääntönä on se, että mitä lämpimämpi vesi sitä kauemmin kalaa joutuu elvyttämään. Kala voidaan ottaa ylös myös hand tailaamalla, eli pyrstöstä nostaen. Kalaa ei missään nimessä saa kuitenkaan nostaa pelkästään pyrstöstä vaan sitä on tuettava vatsaotteella. Elvytysvaiheessa mennään kalan ehdoilla. C&R ote voidaan irroittaa vasta sitten kun kala ilmoittaa olevansa valmis pyrkien vapautumaan otteesta. Mikäli kalan päästää irti liian aikaisin, niin se saattaa menehtyä.

 

Miksi vapauttaa kaloja?

 
Moderni kalastaja on valveutunut ja tietää kalakantojemme heikon tilan. Miksi tappaa juuri kutuun valmistuva tumma naaraslohi, joka maistuu pahalle? Tai miksi tappaa 10 meritaimenta huippusyönnin sattuessa? Kalakantojen tilasta puhuttaessa syyttävä sormi osoittaa usein verkkokalastajia, tai kanssakalastajia kohden. Itse tuntee ansaitsevansa hiukan enemmän. Tosiasia on kuitenkin se, että ainoa merkittävä kalakantoja suojeleva teko mitä yksittäinen henkilö pystyy tekemään, on oma harkinta kalastustilanteessa.


Kari Lossin vaappukoulu - lohikalan vapautus TEKSTI & VIDEO:


Kari Lossi
KymiFishing-pääopasTEKSTI & VIDEO:

Kari Lossi
Kymijoen pääopas

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.