Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!*

Hennan ja Ilan vinkit ensikertalaiselle kalastuskisoihin

Parhaimmillaan kalastuskisat tuovat harrastukseen uutta potkua, sosiaalisuutta ja jännitystä! Aloittaminen voi kuitenkin tuntua haastavalta, varsinkin jos lähdet tutustumaan kisatouhuihin ilman kokeneempaa kilpakalastajaa. Me päätimme kokeilla miltä kisameiningit maistuvat ja kokosimme oivalluksemme muiden aloittelijoiden käyttöön!

 

Ennen kilpailua:

  • Kisoihin ilmoittautuminen on usein etukäteen, joten tarkista päivämäärät ja merkkaa ne ylös!
  • Mieti mitä haluat kisoissa saavuttaa, ja asennoidu sen mukaan!
  • Selvitä kisa-alue, veneenlaskupaikat, traileriparkit, tarvittavat luvat ja mahdolliset rajoitus- tai rauhoitusalueet.
  • Tutustu etukäteen vesistön pohjakarttoihin (esim. karttaselain, Navionics ), kiinnitä huomiota erityisesti karikoihin, penkkoihin, monttuihin ja rinteisiin, myös salmet, kapeikot ja erikoiset pohjanmuodot voivat olla katsomisen arvoisia paikkoja. Suunnittele etukäteen mitä alueita haluat kisassa tutkia, pitkin järveä ei kannata säntäillä vaan keskittyä mieluummin tehokkaasti yhteen tai kahteen potentiaaliseen alueeseen.
  • Mieti myös mahdolliset tauko- tai rantautumispaikat, etenkin jos kisa on pitkä! Nuotiopaikkoja voi etsiä alueen nettisivujen tai sovellusten kuten retkioppaiden avulla. Varmista kuitenkin että kisan säännöt sallivat rantautumisen muualle kuin kisakeskukseen.
  • Tutki mitä keskustelupalstoilla tai somessa kerrotaan paikoista – millainen vesistö on olosuhteiltaan, onko vesi kirkasta ja karua vai rehevää ja humuspitoista, millainen kalakanta on, mitkä ovat tavoitekalojen luonnolliset saaliskalat jne. Kaikki tämä vaikuttaa välineistöön ja strategiaan, joten huolellinen taustatyö on eduksi!
  • Tärkeintä on kuitenkin asennoitua pitämään hauskaa ja nauttimaan kisasta tiimin kanssa, keskittymättä liikaa miettimään sijoitusta, muita tiimejä tai onnistumisia. Fiilis ja kokemus ovat tärkeintä!
  • Älä luo itsellesi liikaa paineita – suunnittele panostamaan niihin asioihin, joista kalastuksessa eniten nautit ja missä koet olevasi parhaimmillasi! Luota siis samoihin tekniikoihin ja tapoihin, joilla muutenkin kalastat.
  • Ensimmäiset kisat voivat jännittää, mutta kun lähdet liikkeelle omana itsenäsi, luottaen omaan tekemiseesi – saat takuulla mahtavia muistoja ja kokemuksia!

Kisapäivänä:

  • Pakkaa vene mieluusti etukäteen valmiiksi, jotta kisapäivänä ei tarvitse muistaa kaikkea. Älä ota liikaa tavaraa mukaan!
  • Aikatauluta lähtö ja siirtymät niin, ettei tule turha kiire. Varaudu odottamaan esimerkiksi veneen laskua, sillä etenkin isoissa kisoissa jonoa voi muodostua. Älä silti hätäile – rauhallisuus on valttia!
  • Jos et ole ihan varma, kuinka tilanteessa (esim veneenlaskujonossa) toimitaan, seuraa muiden esimerkkiä tai kysy rohkeasti järjestäjiltä tai kilpakumppaneilta – kaikki ovat olleet joskus ensikertalaisia ja kisoissa uudet tiimit otetaan hyvin vastaan.
  • Noudata annettuja ohjeita ja turvamääräyksiä.
  • Viilaa suunnitelmasi olosuhteisiin sopivaksi: huomioi sää, tuuli ja esimerkiksi eri alueiden kuormitus ja lähde systemaattisesti toteuttamaan strategiaasi! Jos kisassa on tarkoitus kalastaa eri kalalajeja, valitse missä järjestyksessä lähdet täyttämään korttia. Muista myös sekaparvien etsiminen – parhaassa tapauksessa voit saada samalta paikalta useampaa eri kalalajia.
  • Älä hätäile ja mieti kisaa, vaan nauti kalastamisesta!
  • Some ja tulosseuranta on kiva sosiaalinen lisä kilpailuun, mutta jos huomaat stressaantuvasi kilpailutilanteesta, on parempi keskittyä tekemiseen ja katsoa tulokset vasta kisan päätyttyä!
  • Huomioi ohjeistukset kalojen ilmoittamisesta kisajärjestäjälle ja oikea mittaus- ja raportointitekniikka. Usein valokuva-perusteisessa kilpailussa ohjeet ovat tarkat, ja ne kannattaa tarkistaa vielä ennen kisakalan vapauttamista.
  • Muista vastuullisuus, huomioi ympäristö ja muut kalastajat sekä vesillä liikkujat!
  • Kisan päätyttyä on hyvä tilaisuus tutustua muihin tiimeihin ja kisan järjestäjiin. Venerampeille muodostuu helposti jonoa, joten älä kiirehdi.

Kisan jälkeen:

  • Muista palauttaa mahdolliset kisassa jaetut tarvikkeet ja antaa palautetta järjestäjille! Positiivista palautetta ei voi saada liikaa ja kehitysideatkin ovat varmasti tervetulleita.
  • Muista jälkipuinnit! Kisan kohokohtia jaetaan somessa useamman päivän ajan ja kisasta saa eniten irti, kun kokemukset jakaa muiden kalastajien kanssa. Kisaraporteista ja kuvista voi myös oppia paljon itse!

Kokemukset Happy Angler Challenge 2021

Päivästä tuli rento ja leppoisa pienestä kisatäpinästä huolimatta. Keskityttiin kalastamaan ensin sekaparvia, mutta ahven oli todella laiskalla syönnillä. Tästä sisuuntuneena siirryimme etsimään syvänteen rinteestä kuhaa, ja tärppejä rupesi satelemaan. Yhden alamittaisen kuhan jälkeen sastiin ensimmäinen, komea kuha veneeseen ja kortti oli auki!

Yritettiin uudelleen ahventa sivuosumahauen toivossa, mutta saaliit jäivät harvoiksi ja pieniksi. Kalat kävivät tasaisen harvaan tahtiin eri värisiin ja mallisiin jigeihin eikä selkeää ottipeliä löytynyt. Pienet siirtymät uisteltiin, mutta tuloksetta. Lopulta kortille jäi vain tämä yksi kuha, mutta haastavien olosuhteiden ja uuden järven vuoksi oltiin tulokseen tyytyväisiä.

Kaiken kaikkiaan mahtava päivä ja hieno kokemus!

Lohjalla me kalastimme
Kisan jälkeen toisiamme halasimme
Saimme kisassa ison kuhan
Ja henna kylmästä viimasta nuhan
Päätimme rakentaa Lohjalle punaisen tuvan

Rohkeasti mukaan!

@neitinuuskamuikkunen & @ila.fishing / Friends of Happy Angler

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.