Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!* 🚚

Vinkkejä liveluotaukseen ja täsmäkalastukseen

Kasvavaa suosiota niittävä liveluotaus on oikein käytettynä erittäin tehokas kalastuksen apuväline ennätyskalojen etsinnässä. Kerron nyt omat huomioni elämäni ensimmäisestä liveluotaimella tehdystä täsmäiskusta kuhajahtiin merelle. Mukana oppaana enemmän asiaan vihkiytynyt Ruotsin asiakaspalveluamme hoitava Klasu.

Klasu näytti aluksi mallia ja kertoen kalojen etsinnästä kalastuskohdassa.

”Moottorilla tai keulakoneella ajetaan oletettua kalastusaluetta ristiin, katsoen näytöstä näkyykö kaloja. Liveluotaimen lisäksi käytössä oli DSI ja 2D luotaimet. Anturia voi kääntää kaloja etsittäessä. Myös viistokaikuluotainta voi käyttää hyödyksi kalojen etsinnässä.” -Klasu

”Jäin koukkuun. Kalojen uinnin seuraaminen ja etsiminen pieneltä alueelta liveluotaimen avulla oli kuin videopeliä. Hehkuvia tulipalloja, ja mitä isompi pallo oli, sitä enemmän sen löytäminen oikeaan kulmaan koukutti, lopputuloksena upea kalanhahmo näytölle. Metri kalat saivat uida rauhassa, ennätyskuha kirjataan nyt mittoihin 89 cm, 6,68 kg.
Tästä voi blogistani koko kalareissusta.
- Juha

Muutama vinkki ja huomioitava asia liveluotaukseen

  • Kalasta vastuullisesti, liian lämpimän veden aikaan jätä havaitut suuret yksilöt rauhaan ja keskity ruokakalojen kalastukseen. Älä kalasta liian syvältä, jos aiot vapauttaa saaliskalat.
  • Sopiva näytön koko 9” tuumaisesta isompaan ja livenäkymä tulisi olla koko ruudun kokoinen, että on helppo tulkita
  • Ruudukko näytössä auttaa kalan koon arvioinnissa
  • Käännettävä anturiteline helpottaa kalan paikallistamista ja seuraamista
  • Asettele vene kalaan nähden joko päälle vertikaali kalastuksessa tai etäämmälle jos täsmä heittää
  • Pidä lyhyt stingeri, tämä helpottaa kalojen vapauttamista eikä se vaikuta jigin uintiin. yksi kolmihaara koukku riittää.
  • Valitse jigipään paino vallitsevan kelin ja paikan mukaan. Virtaavaan salmeen suurempaa nuppia ja tyynempään pienempää. Tämä helpottaa jigin tiputtamista ja uittoa.
  • Aralla syönnillä kannattaa välillä myös kokeilla pienemmällä jigillä. Isolle kalalle Klasun suosikki koko on 8”, ja 5.5–10 tuuman välin jigit
  • Lähesty kalaa pään puolelta pitäen jigi hieman kalan oletetun uintilinjan yläpuolella
  • Kalan kääntyessä pystysuuntaan valmistaudu iskuun, jos kala ei heti nappaa nosta jigiä hiljalleen ylöspäin
  • Jarru täysille ja kova vastaisku
  • Nauti tärpistä, se välittyy lyhyellä siimalla ja vetsuvavalla varpaan kärkiin asti.

Täsmäkalastus livelaitteiden kanssa on tullut jäädäkseen ja muuttaa varmasti vene-elektroniikkaa kalastuksessa käyttävien tottumuksia.
Muista siis, vaikka kuinka houkuttaisi pidä maltti ja vastuullisuus mukana tässäkin kalastusmuodossa.

Tutustu tästä liveanturivalikoimaamme.

Kireitä siimoja ja tarkkoja heittoja ja pudotuksia!

Teksti ja kuvat: Juha Salonen, kalastusbloggari


"ITÄ-TOUR" sarjassa Urpoerämies Production kiertää Itä-Suomea kalastaen ennalta tuntemattomia järviä. Joka päivä uusi tuntematon kohdejärvi kartasta katsottuna, ilman ennakkotietoja! Jännittävää ja opettavaista puuhaa! Katso kuinka tiimi onnistui ja millaisia klaoja nousi.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.