Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Heinä- ja elokuu ovat kuhakuukausia!

Heinä- ja elokuu ovat vuoden parasta aikaa kuhan uisteluun. Vesien ollessa lämpimiä kuha on aktiivinen ja saalistaa yleensä pinnan tuntumassa, josta kalamiehen on helppo tavoittaa kuhat. Kuhan kalastukselle otollisin vuorokaudenaika on ilta ja yö. Yleensä parhaat saaliit saadaan auringonlaskun aikaan ja hieman sen jälkeen. Valoisan aikaan saadaan myös kuhia, mutta illalla kuhan tavoittaminen on helpointa. Kuhan kalastuksessa on hienoa myös se, että parhaita kuhailmoja ovat tyynet aurinkoiset kesäillat, jolloin vesillä olosta nauttii vaikka saalista ei tulisikaan. Vetouisteluun tarkoitetut välineet löydät vetouistelutuoteryhmästä..

Paikat

Päivällä kuhaa kannattaa tavoitella syvänteiden reunoilta tai selkäkareilta ja -matalikoilta. Potentiaalisia paikkoja ovat syvänteiden reunat, jossa pohja syvenee esimerkiksi kolmesta metristä nopeasti kymmeneen metriin. Tämän tyyliset paikat keräävät puoleensa pikku kalaa, jota kuha tulee saalistamaan. Mikäli uistelet kuhaa päiväsaikaan, kannattaa kokeilla painottaa uistimia hieman pintaa syvemmälle väliveteen, esimerkiksi etäpainojen tai tuplauistimien avulla.

Illalla ja yöllä kuhaa kannattaa tavoitella selkävesiltä pinnan tuntumasta. Veneen alla voi olla vettä jopa 30 metriä, mutta kuhaa saadaan silti pinnasta! Illan pimentyessä yöksi pikku kalat nousevat pinnan tuntumaan ja kuha seuraa perässä ruokailemaan. Parhaita kelejä ovat tyynet ja lämpimät kesäillat. Tuulisella säällä kannattaa kokeilla myös hieman syvemmästä, esim. tuplauistimen tai painojen avulla.

Kun saat ensimmäisen kuhan, kannattaa paikka merkitä muistiin, joko karttaplotteriin tai jos sellaista ei vielä veneessä ole niin yrittää painaa paikka mieleen maamerkkejä hyväksi käyttäen. Tämä siksi, että kuhat on usein parvissa ja samasta paikasta on suuri todennäköisyys saada useampia kuhia. 

Tekniikat

Kuhan uistelussa pääsee alkuun helposti muutamalla uistelusetillä. Välineiksi kelpaavat samat välineet kuin hauenuistelussa, aloittelevan uistelijalle sopivia settejä jotka sisältävät kaiken tarpeellisen.
Vavat voi sijoittaa veneen molemmille sivuille, vavan kärjet lähelle veden pintaa ns. ”suoraan vetoon” tai lisäksi voi käyttää pikkuplaanareita, jotka ovat kuhan kalastuksessa erittäin tehokkaita. Toimiva aloitussetti voisi olla seuraavanlainen: molemmille veneen sivuille yhdet vavat pikkuplaanareilla ja yhdet molemmille puolille suoraan vetoon, eli yhteensä neljä vapaa.
Kuhan kalastuksessa uistimelle lasketaan siimaa uistimesta ja syvyydestä riippuen noin 20-40 metriä.
Tehokkaita apuvälineitä kuhan kalastuksessa ovat myös painot ja painosyvääjät sekä tuplauistin. Näitä tarvitaan tuulisemmilla ilmoilla kun kuha ei ole aivan pinnassa.
Sopiva vetonopeus kuhalle riippuu hieman käytettävistä uistimista, mutta 3,5-4 km/h varsin hyvä nopeus jolla hommaa kannattaa aloitella.

Uistimet

Perinteisiä kuhauistimia ovat yleensä solakkarunkoiset vaaput. Tunnettuja ja hyväksi havaittuja vaappuja ovat esimerkiksi Bomber 15A tai HK-Varma. Syvänneuistimista hyviä ovat Rapala Shad Rap tai painouistinta unohtamatta. Syvänneuistimia tai painouistinta kannattaa kokeilla tuplauistimessa kun uistimet halutaan pintaa syvemmälle. Toimivia värejä kuhalle ovat luonnolliset värit esimerkiksi musta-hopea, musta-kulta, mutta usein tarvitaan myös jotain hieman räväkämpää, esimerkiksi fluorikeltainen on monesti erittäin toimiva.
/

TEKSTI:
Tuomas ja Jussi Hutri
KuhanVetäsen Trolling Team

KuhanVetäsen Trolling Team on Happy Angler -kalastuskaupan yhteistyökumppani.

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.