Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksiin!*

Jigiopas - tekniikat, välineet, irtojigit ja päät

HEITTOJIGAUS
Ylivoimaisesti suosituin tekniikka. Heittojigauksessa kalastus tapahtuu joko pohjasta tai välivedestä. Kalat houkutellaan iskuun erilaisilla kelaus- ja vapauittotekniikoilla. Kalastus tapahtuu pääsääntöisesti ankkuroidusta veneestä. Heittojigaus on tehokasta läpi koko avovesikauden ja sen kohdekaloina ovat kuha, hauki ja ahven.

DROP SHOT JIGAUS
Idea on pitkälti sama kuin heittojigauksessa. Toisinaan tämä tekniikka on kuitenkin heittojigausta huomattavasti tehokkaampi. Tässä tekniikassa jigi kulkee painon yläpuolella ja pystymme kalastamaan tehokkaasti myös ongelmallisilla pohjilla. Drop shot jigaus onnistuu koko avovesikauden ja sen kohdekaloina ovat kuha, hauki ja ahven. Lue lisää drop shot -jigauksesta.

MICROJIGAUS
On parhaimmillaan kun ahvenet ja kuhat ovat matalassa tai jahtaavat kuoreparvia välivedessä. Kalastusvälineet ovat selkeästi kevyempiä ja herkempiä kuin tavallisessa heittojigauksessa. Jigit ovat kooltaan 1-2" ja jigipäät painavat ainoastaan 1-6g. Tällöin välineiltä vaaditaan erityistä herkkyyttä. Tässä kalastusmuodossa pienempikin vastustaja tarjoaa mukavan elämyksen!

VERTIKAALIJIGAUS
Erittäin hieno ja tehokas kalastusmuoto, jonka suosio kasvaa koko ajan. Jigiä ei heitetä vaan se lasketaan luodatun kalan näkökenttään ja yritetään saada kalat iskuun erilaisilla uittotekniikoilla ja ahkeralla ottivärien etsimisellä. Lisämielenkiintoa tuo kaikuluotaimen lukeminen, joka mahdollistaa jigin ja kalan reaaliaikaisen seuraamisen. Lue lisää vertikaalijauksesta.

TÄSMÄVERTIKAALIJIGAUS
Haastava kalastusmuoto, mutta mahdollisuus saada "elämänsä kala" on suurempi kuin pohjasta tapahtuvassa kalastuksessa (täsmäjigaus tapahtuu välivedestä). 3-10m vesialuetta haravoidaan, josta etsitään isoja kalakaaria. Suuren kalan löydyttyä pyritään pysymään kohdekalan päällä ja laskemaan jigi kalan näkökenttään yrittäen saada kala iskemään. Tässä muodossa käytetään monesti isoja 7-10” jigejä.

JIGIKALASTUSVÄLINEET
Jigikalastus tapahtuu pääsääntöisesti läheltä pohjaa. Kalastuksen ideana on uittaa jigiä erilaisilla kelaus- ja vapatekniikoilla ja saada kala ärsytettyä iskuun. Tärkeää on valita välineet oikein, jotta kalastus olisi mahdollisimman hauskaa ja tehokasta.

  • Kuhavapa: 165-210cm pitkä, 1/3 toiminen, jotta vavassa on riittävästi jäykkyyttä isonkin kuhan tartutukseen.
  • Ahvenvapa: 150-190cm pitkä, 2/3 toiminen. Ahvenen kalastuksessa vapa saa olla selkeästi pehmeämpi, ettei ahven täristä itseään irti.
  • Haukivapa: 200-240cm pitkä, 2/3 toiminen. Vavassa on oltava riittävästi voimaa ja jäykkyyttä isonkin hauen kanssa voittoisaan taisteluun.
  • Kela: Ahvenelle kokoluokka 500-1000, kuhalle 1000-1500, hauelle 2500. Kelassa on oltava täysin takaliikkeetön kampi, jotta kalastustuntuma olisi mahdollisimman hyvä eikä kala saa vastaiskussa yhtään löysää.
  • Siima: Ehdottomasti kuitusiima, vahvuudeltaan ahvenelle 0.08-0.10mm, kuhalle 0.10-0.16mm ja hauelle 0.16-0.24mm. Mahdollisimman näkyvä, esim. fl. keltainen on erittäin hyvä väri, jolloin siimasta on helpompi lukea kalan tärpit. Kuitusiiman etuna on venymättömyys, joka parantaa kalastustuntumaa ja kalojen tartutusta. Ohuen siiman etuna on pitkät heitot ja pienempi tuulipussi kalastustilanteessa.
  • Tapsi: Kuitusiiman jatkeena käytetään usein fluorocarbonsiimaa 0.35-0.70mm. Tapsi parantaa kulutuksen kestoa kivikoissa ja kuhan/hauen hampaissa, toimii iskun vaimentimena ja rauhoittaa myös hieman jigin uintia. Sopiva mitta on 50-150cm.
    Hauenkalastukseen suosittelemme G.T.R peruketta, joka kestää hauen hampaat.
  • Lukot: Tapsiin liitetään lukko, johon kiinnitetään jigipää. Hyvä vaihtoehto on vahva-lankainen perholukko (sitä isokaan kala ei saa purtua auki ja jigi toimii siinä parhaiten).


JIGIN VÄRIN VALINTA

Kalle Paavola: ”Jigin värin ja mallin valinta on aina haasteellista, jos ei ole mitään ennakkotietoa vesistöstä. Tässä on kuitenkin joitain vinkkejä jotka olen itse todennut toimiviksi. Muista kuitenkin olla aina ennakkoluuloton, ja testata kaikkia mahdollisia ja ”mahdottomiakin” väriyhdistelmiä.”

Aloita kalastus n. 3 - 4” kalajigillä, esim K.P Lazy Shad 3” ja valitse jigipää niin että saat varmasti hyvän tuntuman pohjaan. Valitse alkuun mahdollisimman luonnonmukainen saaliskalaa matkiva sävy. Mikäli kalastajia on enemmän, tehkää toisistaan poikkevia aloitusvärejä, jotta saataisiin mahdollisimman nopeasti tietoa toimivasta väriyhdistelmästä.

Jigin värin valinnan testaus kannattaa aloittaa vasta kun olet saanut tapahtumia ns. indikaattorijigiin. Tyhjältä paikalta ei saa kalaa vaikka vaihtaisit päivän parhaimman ottivärin siiman päähän. Seuraa myös sään muutoksia ja taivaan eri värejä, joista monesti saa ideoita ottivärin valintaan.
Itse luotan entistä enemmän värimaailmaan ja oikean värin valintaan hetkessä, eli jigin oikean värin valinta voi muuttua useita kertoja päivän aikana eri valoisuuksien ja kalan aktiivisuuden mukaan. Ottivärin löytymisen jälkeen etsitään päivän paras malli, kun voimme luottaa että jigissä on oikeat sävyt.

Ehdoton apuväline on jigitussit. Niillä saat tehtyä rajattomasti efektejä jigeihin. Lisää toimiviin sävyihin raitoja, sävytyksiä ja mitä ikinä vain mielikuvitukseltasi keksitkään, tai duunaa vaikka kokonaan omat ottijigisi! Jigin värin valinta koostuu siis useista eri asioista mukaan lukien vallitsevat sääolot.


Oikenlaisen jigipään valinta on yksi tärkeimmistä asioista jigikalastuksessa!

Tässä on suuntaa-antava ohje oikean jigipään valitsemiseksi.

Muistakaa ottaa huomioon syvyys, tuuli, virtaukset ja veden lämpötila.

Mitä kylmemmässä vedessä kalastatte, sitä todennäköisemmin rauhallinen uitto toimii paremmin eli jigipäätä pienennetään ohjesäännöstä. Vastaavasti lämpöisen veden aikana voitte kokeilla hieman raskaampaa ja nopeampaa uittoa, joten jigipäätä voi vaihtaa hieman painavammaksi. Mikäli kalastatte virtaavassa vedessä, voi jigipään paino olla paljonkin suurempi.

Tärkeää on että teillä on koko heiton ajan hyvä tuntuma pohjaan.

Muistakaa myös siiman vaikutus jigikalastuksessa!

Ohessa oleva kaava on tehty 0.12mm kuitusiimalla, jossa on 1,5m 0.40mm fluorocarbontapsi.

Jos käytätte vahvempaa siimaa kantopinta-ala ja tuulipussi suurenee, jolloin jigipää kantaa vedessä enemmän ja jigi vajoaa hitaammin.

K.P Jigipääpussien takapuolelta löytyy suuntaa-antava syvyys/paino -taulukko

Syvyys/Jigipään paino

  • 1m /3g
  • 2m /5g
  • 3m /5-7g
  • 4m /7-10g
  • 5m /10-12g
  • 6m /10-12-15g
  • 7m /10-12-15g
  • 8m /12-15-17g
  • 9m /12-15-17g
  • 10m /15-17-20g

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.