Laaja valikoima!
Ilmainen toimitus yli 150€ tilauksiin klubilaisille!

Mökkikalastajan ABC - perusvinkkejä kalastukseen

On jälleen aika miettiä uusia jippoja mökkijärven kalojen päänmenoksi! Keräsimme muutamia vinkkejä yhdelle listalle meidän Hong Kong –kalastuskauppamme asiakkaille, joiden avulla valmistautuminen mökkikauteen sujuisi vaivattomasti!

1. Varmista, että mökilläsi käytettävät kalastusvälineet ovat talven jäljiltä kunnossa. Tarkista siimat. Vaihda vuosia käytössä olleet siimat uusiin: Hyväkin siima rispaantuu ja heikkenee vuosien saatossa.

2. Varmista, että kalapakissasi on kaikki tarvittava: mm. perukkeet, lukkoleikarit sekä muut tarpeelliset, kalastusta helpottavat välineet.

3. Varmista, että luottovieheesi on mukana pakissasi. Tarkista, ovatko koukut kunnossa. Vaihda ne uusiin, mikäli vanhat koukut ovat hapettuneet taikka tylsistyneet. Jos luottoviehesi jäi edellisellä kalastusreissulla pohjaan taikka hävisi siiman katketessa kalan mukana, on aika hankkia uusi. Mikäli uusi hankkimasi viehe ei ui kuten pitäisi, tarkista ohjeet uinnin säätämiseen ja kuinka voit mahdollisesti korjata tilanteen.

4. Oletko kokenut tilannetta, jossa iso kala pääsi karkuun? Jokaiselle kalastajalle tulee joskus eteen hetki, jolloin ennätyskala tempoo vettä pärskien veneen vieressä. Näihin tilanteisiin kannattaa varautua kunnon haavilla!

5. Tutki ja tutustu kalaveteesi. Katso löytyisikö www.kalasaalis.com-verkkopalvelusta tai Fish Brain -matkapuhelinsovelluksesta oma kalapaikkasi tai lähellä olevia muita mahdollisia kalastuspaikkoja. Mieti tarkkaan, mitä kalalajia haluat pyytää, ja onko sinulla tarvittavat välineet tavoitteesi saavuttamiseen.

6. Eikö kaloja löydy? Oletko miettinyt kaikuluotaimen hankintaa? Luotaimen avulla varmistaisit, että olet oikeilla kalapaikoilla. Tämän jälkeen sinun täytyy vain keksiä tapa, jolla onnistuisit pyydystämään havaitut kalat. Oletko katsonut ao. videota, jossa näytetään, kuinka tehokasta jiggaus on HDI-kaikuluotaimen avulla? Katso video tästä.

7. Kokeile jotain uutta! Oletko koskaan kokeillut esimerkiksi täkyongintaa tai kohouistelua? Miltä kuulostaisi pilkintä tyynellä järvellä? Onko spinnerbait- tai popperikalastus tuttuja sinulle? Uusia kalastusvinkkejä löydät tästä.

8. Lue, kysy ja opi. Verkossa toimivat kalastusaiheiset yhteisöt, kuten Facebook-sivumme, ovat täynnä kalastuksen harrastajia, joilta saa vastauksia kysymällä.

9. Uistelu muutamalla vavalla ilman sivuplaanareita tai muita apuvälineitä toimii parhaiten silloin, kun vapa pidetään vaakatasossa pystyasennon sijaan. Mikäli vapa on pystyasennossa, viehe ui lähes pintakalvossa, eikä sille tarkoitetussa pyyntisyvyydessä. Yleisin uisteluvauhti on noin 3–4 km/t. Hyödynnä rohkeasti älypuhelimesi GPS-toimintoa vauhdin mittaamiseen.

10. Nauti kalastuksesta ilman saalispaineita! Saaliit kasvavat kokemuksen kartuttamisen myötä: Käy usein kalassa ja kokeile aina jotain uutta!

 

Mökkikalastajan nk. jokapaikan-vieheet

 

Rapala Minnow Spoon
Ruohikkouistin, jota voi heittää tiheäänkin kaislikkoon tai lumpeikkoon. Kasvillisuuden suojassa lymyilevät hauet eivät voi vastustaa tätä uistinta! Ehdoton pakkohankinta! Voimakas ja potkuinen uinti. Kelausta kannattaa katkottaa, jolloin uistin leijailee kauniisti. Tehokas ja hauska kalastustapa on heittää viehe lumpeikkoon ja ”pomputtaa” sitä lumpeiden päällä välillä pysäytellen. Tutustu Minnow Spoon -valikoimaamme.

 

Abu Reflex
Tehokas lippa, jonka liike ei jää kaloilta huomaamatta! Herkästi pyörimään lähtevä lipan lehti välkehtii upeasti. Lipan liike houkuttelee lajeja ahvenesta taimeneen ja kaikkea siltä väliltä. Reflex-mallit voit katsoa tästä.

 

Kuusamo Uistimen Helmi Räsänen
Lusikkauistinten aatelistoa: toimii heittämisen lisäksi myös uistellessa. Tehokas uistin, jonka uintiliike toimii pyytävästi jopa koskessa kalastaessa. Aateliston näet tästä.

 

Heittoperhot
Heittoperhot ovat eläväisiä vedessä, eivätkä jalokalat voi vastustaa niitä. Uittaminen tapahtuu juuri sinun omien mielihalujesi mukaan. Vavan liike yhdistettynä katkokelaukseen saavat heikommallakin syönnillä olevat kalat nappaamaan herkkupalan suuhunsa! Eläväiset perhot näet tästä.

 

Spinnerbait-lipat
Spinnerbaitteja kannattaa aina olla muutama mukana. Usein käy niin, ettei kaloille tunnu kelpaavan mikään, kunnes tulee kokeiltua ”henkaria” nopeasti kelaten. Tätä yliärsykettä hauki ei enää pysty vastustamaan. Unohtumattomia tärppejä ja kireitä siimoja spinnerbaitin merkeissä! Spinnerbait-lipat ja -tuotteet löydät tästä.

 

Mökkiuistelijan ottivieheet

Jesse 11 cm -vaappu Special-värit 2014
Jesse on Suomen myydyin kuhavaappu. Eikä suotta, sillä sen meriittilistalla on useita suurkuhia. Lisäksi nämä mehukkaat erikoisvärit on ostettavissa vain meiltä! Ne on suunniteltu meidän oman vetouistelueksperttimme toimesta, ja ne soveltuvat erityisesti suomalaisiin, hieman sameisiin kuhavesiin. Kaikki Jesse-vaappujen mallit näet tästä.

Nils Master Invincible 12 cm -vaappu
Nils Master on haukivaappujen eliittiä! Varma valinta aina kun ollaan haukivesillä. Toimii mainiosti uistellessa, mutta tätä vaappua voi helposti soveltaa myös heittokalastuksessa. Klikkaa tästä, niin löydät Nils Masterin valikoiman.

Rapala Shad Rap Deep Runner 7 cm -vaappu
Shad Rap on yksi Rapalan legendaarisimmista vaappumalleista: Tämä vaappu on ehtinyt jo yli 30 vuoden ikään! Malli on pysynyt samana ja sen teho on edelleen lyömätön. Toimii parhaiten kuhan tai ahvenen kalastuksessa. Klikkaa tästä ja tutustu tähän syvänteiden koluajaan.

Merimetso K90i 9 cm -vaappu
Pirkanmaalta tulevat Merimetso-vaaput ovat suomalaista käsityötä parhaimmillaan. ”Merkkari” on yksi tunnetuimpia vaappuja, kun puhutaan kuhan vetouistelusta. Tätä vaappua käyttävät myös lukuisat kilpavetouistelijat! Kaikki Merimetso-mallit löydät valikoimastamme.

Pakin pakolliset tarvikkeet

 

Hyvät pihdit
Hyvät pihdit helpottaa huomattavasti koukkujen irrottamista kaloista. Pitkäkärkiset pihdit suojaavat sormiasi hauen hampailta. Pihtivalikoimistamme löytyy myös uistinlenkkien pujottamiseen soveltuvat pihdit sekä monitoimityökalut. Tutustu pihtivalikoimaamme tästä.

Lukkoleikarit + perukkeet
Laadukkaat ja kestävät lukkoleikarit sekä perukkeet estävät siimaa pyörimästä esimerkiksi lippaa- tai lusikkauistinta heitettäessä. Kierteelle mennyt siima menee helpommin sotkuun heittäessä, ja täten myös viehemenekit kasvavat. Perukkeilla voi estää rakkaiden ottivieheiden jäämisen hauen kitoihin. Hanki tarpeeksi pitkiä perukkeita, ettei ennätyshauki katkaise siimojasi lyhyen perukkeen takia! Leikarit ja perukevalikoimamme löydät tästä.

Onkilaitteet
Valmiit onkilaitteet ovat hyvä ja nopea apu vaikkapa puuhun jääneen ongen korjaamiseen. Osta kerralla useampia, erikokosilla kohoilla varustettuja onkilaitteita. Näin löydät käyttämillesi syöteille soveliaimmat ja herkimmät laitteet. Tärkein vinkki onginnan tehostamisessa on tämä; Mitä vähemmän kala tuntee vastusta syöttiin napatessaan, sitä varmemmin se jää kiinni koukkuun. Tutustu ja osta tästä onkilaitteet kesän onkiretkille. Tutustu onkilaitevalikoimaan tästä.

Happy Angler -kalastuskaupan väki toivottaa kaikille kireitä siimoja sekä onnistunutta ja aurinkoista kesäaikaa!

  
Teksti: Juha Salonen

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.