Nopeat toimitukset!
Ilmainen toimitus yli 70€ tilauksiin!*

Mökkikalastajan ABC – perusvinkkejä satunnaiselle kalastajalle

Kevätaurinko lämmittää kasvoja ja saa ajatukset siirtymään kesään. Tyyni järvenranta, laskeva aurinko ja laiturinreunaan nojaava onki – siinäpä täydellisen kesäillan resepti. Viime kalareissusta on kuitenkin taas vierähtänyt tovi, ja mieleesi tulvii epäilyksiä siitä, mitenkä homma oikein taas menikään. Jos haluat valmistautua kesäkauteen mahdollisimman vaivattomasti tai olet päättänyt aloittaa kalastuksen tulevana kesänä, kannattaa lukea eteenpäin.

Kokosimme tähän artikkeliin parhaat vinkit satunnaiselle sunnuntaikalastajalle sekä suositukset ensimmäisten kalastushankintojen tekemiseen, oli listallasi sitten onki + koho tai virveli.

Aloita varustehuolto ajoissa

Pitkän talven jälkeen tärkein vaihe on, että käyt nykyiset kalastusvälineesi läpi. Tarkista siimat - ovatko ne yhä kunnossa tulevaan kalastuskesään? Hyväkin siima rispaantuu ja heikkenee vuosien saatossa, joten siimat kannattaa vaihtaa uusiin aika ajoin.

Entäpä koukut, millaisessa kunnossa ne ovat? Vaihda koukut uusiin, mikäli vanhat ovat hapettuneet taikka tylsistyneet. Varmista myös, että luottovieheesi on mukana pakissasi. Jos luottovieheesi jäi edellisellä kalastusreissulla pohjaan taikka hävisi siiman katketessa kalan mukana, on aika hankkia uusi.

Tarkistuslista - jokaisen kalastuspakin perustarvikkeet:

 • onki tai virveli, esimerkiksi Patriot fireball -avokelasetti
 • kohot, muutamia erilaisia
 • koukut
 • vieheet
 • perukkeet
 • lukkoleikarit
 • hyvät pihdit
 • haavi  

Laadukkaat ja kestävät lukkoleikarit sekä perukkeet estävät siimaa pyörimästä esimerkiksi lippa- tai lusikkauistinta heitettäessä. Kierteelle mennyt siima menee helpommin sotkuun heittäessä, jolloin myös viehemenekit kasvavat. Perukkeilla voit estää rakkaiden ottivieheiden jäämisen hauen kitoihin. Leikarit ja perukevalikoimamme löydät tästä.

Vinkki: Mikäli uusi hankkimasi viehe ei ui kuten pitäisi, tarkista ohjeet uinnin säätämiseen ja kuinka voit mahdollisesti korjata tilanteen. Hanki myös tarpeeksi pitkiä perukkeita, ettei ennätyshauki katkaise siimojasi lyhyen perukkeen takia.

Oletko kokenut tilannetta, jossa iso kala pääsi karkuun? Jokaiselle kalastajalle tulee joskus eteen hetki, jolloin ennätyskala tempoo vettä pärskien veneen vieressä. Näihin tilanteisiin kannattaa varautua kunnon haavilla.

Hyvät pihdit helpottavat huomattavasti koukkujen irrottamista kaloista. Pitkäkärkiset pihdit suojaavat sormiasi hauen hampailta. Pihtivalikoimistamme löydät myös uistinlenkkien pujottamiseen soveltuvat pihdit sekä monitoimityökalut. Tutustu pihtivalikoimaamme tästä. 

Etkö ole koskaan aiemmin kalastanut? Onki auttaa alkuun  

Tyyni kesäilta, heinäsirkkojen sirinää ja rennosti rantapengermään nojaava onki – ongella kalastamisessa on oma tunnelmansa. Onkiminen on sikäli helppo tapa aloittaa kalastus, että siihen et tarvitse erillistä kalastuslupaa. Jos onki jäi edellisenä kesänä puuhun, tai kaipaat kestävämpää kalustoa, kannattaa tutustua onkilaitevalikoimaamme.

Kesäkalastajan onki – näin valitset sopivimman:

 1. Mieti kuinka kestävän ongen tarvitset.

Tehdasvalmisteinen onki on itse tehtyä kestävämpi ja yletät sillä helposti myös paikkoihin, joihin et muuten pääsisi. Kestävä onki on varmempi valinta, jos tutussa kalapaikassasi on esimerkiksi kovaa virtausta.

Valikoimamme onkivavat ovat pituudeltaan neljästä metristä aina seitsemään metriin asti. Lapsille sopiva onki on pituudeltaan noin 3–4 metriä.

Lue myös vinkkimme onkimiseen lasten kanssa.

 1. Pohdi kuljetusta – kuinka helppoa onki on siirtää paikasta toiseen?

Kun valitset onkea, kannattaa huomioida myös kuljetuspituus. Happy Anglerin valikoiman pisinkin onki ovat kuljetuspituudeltaan vain hieman yli metrin.

Löydät valikoimastamme myös edullisempia matkaonkia, jotka on kehitetty erityisesti satunnaisen reissukalastajan tarpeisiin. Esimerkiksi perinteinen lasikuidusta valmistettu teleskooppinen onki on helppokäyttöinen ja kevyt käsitellä. Matkamallinen onki menee myös pieneen tilaan ja on näppärä pakata mukaan esimerkiksi reppuun.

 1. Kevyt onki sopii pidemmille kalareissuille.

Jos tavoitteenasi on löytää mahdollisimman kevyt vaihtoehto, kannattaa hankkia hiilikuidusta valmistettu onki. Kevyellä onkivavalla jaksat kalastella vaikka pidempiäkin aikoja putkeen.

Hanki onki Happy Anglerilta – katso kaikki vaihtoehtomme

Suosituimmat kohot ja onkilaitteet satunnaisen kesäkalastajan tarpeisiin

Kohot ja onkilaitteet kuuluvat jokaisen kalastajan kalastuspakkiin. Kohot kertovat, missä pyydys sijaitsee ja tekevät onkimisesta huomattavasti helpompaa. Kohot auttavat myös säätämään pyydyksen halutulle syvyydelle.

Suosittelemme, että hankit muutamia erikokoisia kohoja. Näin löydät käyttämillesi syöteille soveliaimmat vaihtoehdot.

Painotetut heittokohot soveltuvat muun muassa pohjaongintaan. Kelluvat heittokohot taas parantavat kevyiden vieheiden ja perhojen heittopituuksia.

Kohot – tutustu valikoimaamme

Ongella kalastus on mielekkäintä, kun muistat seuraavan: Mitä vähemmän kala tuntee vastusta syöttiin napatessaan, sitä varmemmin se jää kiinni koukkuun. Mieti siis kohon paino ja koko tavoittelemasi saaliin mukaan, sillä liian painava koho voi ajaa saaliin tiehensä.

 

Eikö onki ole sinun juttusi? Avokelasetti voi olla erinomainen ratkaisu myös sunnuntaikalastajalle  

Jos haluat kalastukseen enemmän vauhtia, voi virvelin hankkiminen olla sinulle parempi valinta kuin onki. Virveleitä on joko avo- tai umpikelalla varustettuna.

Happy Angerin valikoimasta löydät kaikki suosituimmat vaihtoehdot, joilla takaa parhaat kalastuselämykset erinomaisella hinta-laatusuhteella. Hyvillä tuotteilla kelaus on sulavaa ja saat samalla nupista tukevan otteen.

Aloittavalle ja satunnaiselle kalastajalle suosittelemme esimerkiksi kohtuuhintaisia, mutta laadukkaita Patriot fireball -tuotteita.

 

Tutki ja tutustu kalaveteesi

Kun kalastusvälineet on tarkistettu ja tarpeelliset uudet hankinnat tehty, kannattaa ottaa hetki kalavesiin tutustumiselle. Katso löytyisikö www.kalasaalis.com-verkkopalvelusta tai Fish Brain -matkapuhelinsovelluksesta oma mökkirantasi tai lähellä olevia muita mahdollisia kalastuspaikkoja.

Voit myös etukäteen miettiä, mitä kalalajia haluat ensisijaisesti pyytää, sillä eri lajit lymyävät hieman erilaisissa vesissä. Jos viime vuodet eivät ole olleet kalaonnen kannalta suotuisia, kannattaa miettiä myös kaikuluotaimen hankintaa. Luotaimen avulla varmistaisit, että olet oikeilla kalapaikoilla.

Ole aktiivinen ja liity verkostoihin

Kalastukseen liittyvät tekniikat, termit ja yksityiskohdat saavat kenet tahansa aloittelevan kalastajan pään pyörälle. Siksi on tärkeää, että kysyt rohkeasti apua ja oppia muilta. Verkossa toimivat kalastusaiheiset yhteisöt, kuten Facebook-sivumme, ovat täynnä innokkaita kalastuksen harrastajia, jotka auttavat mielellään uudet harrastajat lajin pariin. Tule rohkeasti juttusille verkossa!

Lopuksi tärkein vinkki: Nauti kalastuksesta ilman saalispaineita

Kun kokemuksesi karttuu, myös saaliit kasvavat. Siksi tärkeintä on lähteä kalareissuun rennolla mielellä, ilman paineita saaliin saamisesta. Mitä useammin käyt kalassa, sitä todennäköisemmin myös saalista alkaa tulla. Kokeilemalla onnistut!  

Happy Angler -kalastuskaupan väki toivottaa kaikille kireitä siimoja sekä onnistunutta ja aurinkoista kesäaikaa!

Pikalinkit suosituimpiin brändeihin ja tuotteisiin

Mökkikalastajan niin sanotuista jokapaikan-vieheistä löytyy paljon valinnanvaraa. Voit valita esimeriksi ruohikkouistimen, jos kalastat tiheässä kaislikossa tai lumpeikossa. Tällöin varmistat, etteivät kasvillisuuden suojassa lymyilevät hauet voi vastustaa niille tarjoamaasi uistinta. Esimerkiksi Minnow Spoon tarjoaa hyviä vaihtoehtoja tähän.

Uistinten osalta kannattaa kurkata myös Kuusamon vaihtoehtoja – uisteletpa sitten veneellä tai vaikka tyrskyävässä koskessa.

Heittoperhot ovat vedessä elävän oloisia, jolloin kalat tarraavat niihin herkästi. Voi uistella omien mieltymystesi mukaan ja kokeilla eri tekniikoita: esimerkiksi vavan liike yhdistettynä katkokelaukseen voi saada heikommallakin syönnillä olevat kalat nappaamaan kiinni! Eläväiset perhot näet tästä.

Spinnerbait-lipat kannattaa pitää aina mukana, ainakin muutama. Joskus käy niin, ettei kaloille tunnu kelpaavan ensin mikään, kunnes tulee kokeiltua ”henkaria” nopeasti kelaten. Tätä yliärsykettä hauen onkin vaikea vastustaa. Spinnerbait-lipat ja -tuotteet löydät tästä.

 

Mökkiuistelijan ottivieheet

Jesse on Suomen myydyimpiä vaappumerkkejä. Osa mehukkaista erikoisväreistä on ostettavissa vain meiltä Happy Anglerilta. Jesse-vaaput on suunniteltu meidän oman vetouistelueksperttimme toimesta, ja ne soveltuvat erityisesti suomalaisiin, hieman sameisiin kuhavesiin. Kaikki Jesse-vaappujen mallit näet tästä.
Haukivaappujen osalta suosittelemme katsomaan Nils Masterin vaihtoehdot, jotka toimivat mainiosti uistellessa. Osa kyseisistä vaapuista soveltuu myös heittokalastukseen.

Pirkanmaalta tulevat Merimetso-vaaput taas ovat suomalaista käsityötä parhaimmillaan. ”Merkkari” on yksi tunnetuimpia vaappuja, kun puhutaan kuhan vetouistelusta. Tätä vaappua käyttävät myös lukuisat kilpavetouistelijat! Kaikki Merimetso-mallit löydät valikoimastamme.

Rapalan omat uistimet, vaaput ja muut kalastusvälineemme tarjoavat myös itsessään jo kaikenkattavan valikoiman. Merkkimme pitää sisällään jo legendoiksi yltäneitä vaappumalleja, joiden teho on vakuuttanut kalastajia yli 30 vuotta. Katso suositut vaihtoehdot tästä. Samoin jo aiemmin mainittu Patriot fireball lukuisine tuotteineen on varma valinta, vaikka olisit aivan aloittelija.

  
Teksti: Juha Salonen

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.