Toimitus 1-3 arkipäivää!
Toimitus 0 €!* 🚚

Mitä on specimen-kalastus – Juha Ojaharjun onkivinkit?

Kesäyö, seurana hyvät ystävät ja hyttyset. Auringon viimeiset säteet ovat juuri laskeutuneet horisontin taakse ja settien siimat halkovat vettä. Ennen tätä hetkeä on paikkaa mäskätty ja esisyötetty, rigit / tapsit sidottu ja syötitetty. On aika odotuksen.

Specimen-kalastus, eli kotoisammin lajikalastus on kasvava trendi kalastajien keskuudessa. Kesän hellekelit, lämpimät yöt ja monipuoliset vesistöt sekä niiden upeat kalalajit houkuttelevat ja koukuttavat uusia kalastuksen harrastajia kokeilemaan taitojaan. Miten voimakkaan suutarin ja oikukkaan ruutanan saa koukutettua tai vesistöjemme jättiläisen karpin? 

Lajijahti antaa perinteiseen kalastukseen lisää ulottuvuuksia, kun kesähelteillä et lähdekään petokalajahtiin vaan suuntaat kalastamaan monipuolisesti haastavia ja upeita kalalajeja.

Juha Ojaharju on tunnettu suomalainen kalastaja ja kalatalousasiantuntija, joka työskentelee Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestössä (SVK). Hänellä on laaja kokemus erityisesti lajikalastuksesta ja hänen kalastusartikkeleitaan voi lukea mm. Vapaa-ajan Kalastaja -lehdestä. Olemme keränneet tähän Ojaharjun vinkkejä välineistä, tekniikoista ja syöteistä kalojen pyytämiseen. 

Onki 24 – Kilpailualueena koko Suomi

Kilpailussa ongitaan kahden hengen joukkueissa vuorokauden ajan. Tavoitteena on saada kolme mahdollisimman pitkää eri lajin särkikalaa. Lajeina ovat lahna, ruutana, salakka, sorva, suutari, särki ja säyne. Kilpailijat voivat onkia omilla, parhailla kalapaikoilla.

Happy Angler on vuoden 2025 kilpailun pääsponsori. Vuoden 2025 kilpailu järjestetään pe 27.6. klo 21.00 – la 28.6. klo 21.00.
Lue lisää kilpailusta ja osallistu https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/onki24/


Miksi kannattaa hankkia erinlaisia vapoja ja keloja?

Happy Anglerin valikoimasta löydät myös specimen-kalastukseen suunnitellut kelat, vavat ja setit. Valitsemalla esimerkiksi herkkäkärkisen feeder-vavan näet pienimmätkin tärpit vavan kärjestä ja parannat kalojen saamista.

Hyvä yleisvapa pohjaongintaan on 10–12–jalkaa (+3 metriä) pitkä ja jäykkyydeltään (test curve) n. 1,25–1,75 lb. Tällainen vapa sopii siian ja useimpien särkikalojen pohjaongintaan. Hauen ja karpin pohjaongintaan tarvitaan astetta jäykempiä vapoja, niiden test curve saa olla luokkaa 2,5–3,5 lb.

Pohjaonginnassa käytetään usein puolan vapaaksi kytkennän mahdollistavaa avokelaa (Baitrunner tai freespool). Etenkin silloin, kun ongitaan hälyttimien kanssa esimerkiksi karppia, suutaria, lahnaa tai haukea, ovat ns. baitrunner kelat erinomainen valinta.

Tavallinen avokela on oikea valinta, kun tärppi katsotaan vavan värinäkärjestä tai kuullaan vavan kärkeen kiinnitetystä kulkusesta. Tällöin kelan tärkein ominaisuus on tasainen ja hyvä jarru.

Tutustu baitrunner -ja kelaonkikeloihin tästä.

Juha Ojaharjun onkivinkit - Näillä onnistut

Pohjaonginta

Monet kalalajit etsivät ravintoa pohjalta ja siksi ne viettävät paljon aikaa pohjan tuntumassa. Pohjaonginnassa tavoitellaan juuri näitä kaloja.
Tunnetuin pohjaonginnan muoto on siian onginta. Samoilla siianongintavälineillä ja syöteillä voit onkia myös monia muita kaloja, kuten lahnoja, ahvenia tai vaikkapa vimpoja.

Hieman voimakkaammalla vavalla ja kestävämmällä siimalla voit kalastaa myös petokaloja, kuten ahventa, kuhaa ja haukea. Muista petokaloja kalastaessa käyttää peruketta; ahvenelle riittää fluorocarbon, kuhalle ja hauelle purunkestävä metalliperuke.


Rigi eli tapsi pohjaongintaan

Erilaisia pohjaongintarigejä ja niiden sovellutuksia on lukematon määrä. Rigejä ei kuitenkaan tarvitse tuntea kovin montaa. Riittää kun osaa sitoa muutaman perusrigin ja tietää millaisissa oloissa mitäkin kannattaa käyttää. Siialle, särkikaloille ja ahvenkaloille hyvä valinta on liukupainoitus tai paternoster ja karpille bolt-rig.

Särkikaloja ongittaessa painona käytetään usein feederiä. Feederin avulla voidaan koukun läheisyyteen toimittaa kaloja houkuttelevaa mäskiä tai syöttejä. Feederi toimii siis sekä painona, että mäskäyslaitteena. Feedereitä on tarjolla useita erilaisia. 

Muista aina käyttää liukupainoitetussa rigissä helmeä painon ja solmun välissä. Helmi suojaa solmua painon iskuilta.

Lukkoleikari nopeuttaa ja helpottaa painon vaihtoa.

Painon määrä valitaan aina olosuhteiden ja tarkoituksen mukaan. Painotus on silloin hyvä, kun syötti juuri ja juuri pysyy paikoillaan. Jos paino on liian suuri, voivat kalat helposti hylätä syötin ja tuloksena on vain huti. Poissulkien Bolt-rigi, jossa raskas paino tartuttaa kalan.

Tärpin havaitseminen ja tartutus pohjaonginnassa

Eri pohjaongintamuodoille on olemassa erilaisia tärpinilmaisimia, joista notkea värinäkärki on yleisin. Pohjaonkivavan mukana tulee yleensä kolme eri kärkeä, joista valitaan kuhunkin tilanteeseen jäykkyydeltään sopivin. Kun värinäkärki taipuu, tehdään tartutus.

Jos tärppiväli on pitkä kuten esim. karpin onginnassa, ei vapaa jaksa koko ajan vahtia. Tällöin käytetään elektronisia tärpinilmaisimia, jotka kovaäänisesti ilmoittavat, kun siimaa juoksee kelalta.

Siian onginnassa tavoitteena on useimmiten ruokakalan saaminen. Siksi siinä voi käyttää pitkää, jopa metrin mittaista koukkutapsia, eikä tartutuksella ole kiire. 

Varsinkin suuria kaloja ongittaessa halutaan usein vapauttaa mahdollinen suurkala. Silloin lyhyempi koukkutapsi ja nopea tärpin havaitseminen ja siihen reagoiminen on ensiarvoisen tärkeää, muuten voi tuloksena olla liian syvälle joutunut koukku, jota on vaikea saada pois kalaa vahingoittamatta. Välitön tärppiin reagoiminen ja kalan tartutus on senkin puolesta välttämätöntä, että muuten kalat voivat jäädä kokonaan saamatta.


Kelaonginta - Kalasta pidemmältä

Kelaonginta mahdollistaa onkimisen eri etäisyyksiltä, voit onkia yhdellä vavalla läheltä tai kaukaa, syvältä tai matalalta. Kelaonki myös parantaa mahdollisuuksia ison kalan ylös saamiseen, kunhan vaan pitää pään kylmänä ja kelan jarrun sopivalla kireydellä.
Virtaavassa vedessä ongittaessa käytetään siihen soveltuvaa puikkokohoa tai Avon-kohoa. Näiden kohojen etuna on, että ne eivät uppoa, kun niiden etenemistä virrassa hieman jarrutetaan.

Seisovassa vedessä ongitaan waggler-tyyppisillä kohoilla, jotka virtaavan veden kohoista poiketen kiinnitetään vain alapäästään. Waggler-kohot ovat helppoja heittää ja niillä voi onkia myös hyvin kaukaa, suurilla malleilla jopa useiden kymmenien metrien päästä.

Vapa valitaan tavoiteltavan saaliskalan koon mukaan. Ison ahvenen, lahnan, turvan tai vaikkapa säyneen ongintaan kannattaa valita specialist-tyyppinen vapa tai hieman järeämpi, heittopainoluokitukseltaan vähintään 20 g oleva match-vapa. Pienempien kalojen kelaongintaan soveltuu kevyemmät, heittopainoluokitukseltaan alle 20 g match-tyyppiset vavat.

Huom! Muista, että kela -ja pohjaonginta vaatii kalastonhoitomaksun jos olet velvollinen sen maksamaan.


Teleskooppionki – Perinteinen tapa aloittaa kalastusharrastus

Teleskooppivavalla onkiminen lienee yleisin ongintatapa maassamme. Se on suhteellisen helppoa ja halpaa kalastusta. Pitkällä teleskooppivavalla ylettyy onkimaan melko kaukaa ja sillä pystyy kalastamaan yksiltä jalansijoilta suuren alueen. Jos kalat ovat lähellä rantaa, voi vaihtaa lyhyempään vapaan.

Vavan kärkeen kiinnitetään onkilaite, joka koostuu siimasta, kohosta, painoista ja koukusta. Siiman tulee olla saman mittainen kuin vapa, tai hieman lyhyempi. Valmiin onkilaitteen siimaa joutuu usein hieman lyhentämään. Siiman kiinnitystä helpottamaan, voi vavan kärkeen kiinnittää Stonfo-pikalukon.

Koho kannattaa painottaa niin, että vain kohon yläantenni näkyy. Tällöin kalan tuntema vastus on pieni, eikä se hylkää syöttiä. Kun koho uppoaa, tai tekee jotain poikkeuksellista, nostetaan vapa pystyy ja tartutetaan kala.

Kun vapa on pystyssä, tulee kala automaattisesti onkijan käden ulottuville. Jos siiman päässä on iso kala, kannattaa vetää varovasti, eikä kannata nostaa vedestä, jotta siima ei poikkea. Apuna kalan ylös saamisessa kannattaa käyttää haavia.

Teleskooppivavan materiaali ratkaisee ongintamukavuuden; mitä kevyempi vapa, sitä helpompi sitä on pidellä. Hiilikuidusta valmistettu kymmenmetrinen teleskooppivapa on yhtä kevyt tai jopa kevyempi, kuin nelimetrinen lasikuidusta valmistettu onkivapa.

Lue lisää kalastusharrastuksen aloittamisesta ja vinkeistä lapsen kanssa kalareissulle.


Hyviä vinkkejä kalastusharrastuksen aloittamiseen


Specimen-kalastuksessa käytettävät syötit ja koukkujen koot

Kärpäsen toukka

Kärpäsen toukka on yleissyötti, joka maistuu loistavasti ahvenelle ja kaikille särkikaloille. Pujota koukku toukan tylpästä päästä, aivan nahan alta läpi. Toukkia on usein saatavilla kalastusvälineitä myyvistä kaupoista.

Vinkki: valitse punainen toukka ahvenelle ja valkoinen särkikaloille.

Madot eli lierot

Madot kelpaavat lähes kaikille kaloille. Matoja voi kerätä luonnosta tai ostaa kaupasta. Luonnossa madot viihtyvät kosteissa ja varjoisissa paikoissa, kuten ojanvierustojen mehevässä maassa tai puutarhajätekasoissa. Niiden etsiminen on lähes yhtä jännittävää kuin kalastaminen. Sateiden jälkeen lieroja voi kerätä helposti teiden pinnoilta.

Varovaisille kalalajeille, kuten suutarille ja ruutanalle riittää yksi pieni mato tai madon puolikas. Ahmateille kuten lahnalle ja säyneelle kannattaa valita iso kastemato tai pujottaa koukkuun neljä tai viisi pienempää matoa.

Maissi

Maissinjyvät maistuvat useimmille särkikaloille, kunhan ne ovat ensin oppineet syömään niitä. Kun mäskäät onkipaikalle ensin maissinjyviä, voit myöhemmin nostella maissisyötillä hyviä saaliita. Maissinjyvät maittavat erityisesti särjelle, säyneelle, lahnalla, sorvalle ja suutarille.

Täältä löydät lisää tietoa syöteistä: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastus/perustietoa-kalastuksesta/syotit/

Valikoimastamme löydät myös mäskit, eli houkutusaineet, joilla voit houkutella kaloja onkipaikalle. Mäskäämistä voit tehdä myös kotikonstein pelkällä maissilla tai vaikka kaurapuurolla.

Valitse koukun koko tavoiteltavan lajin mukaan. Alla on viitteelliset ohjeet koukun koon valitsemiseksi. Lue lisää koukkujen koista.

  • Ahven, lahna ja säyne: 4–1
  • Siika ja sorva: 6–2
  • Särki ja seipi: 10–6
  • Ruutana ja suutari: 16–10
  • Hauki 2–4
  • Kuha 4–6

 


Vastuullisuusvinkit

Valitse sopivat välineet kunkin kalastustavan ja tavoiteltavan lajin mukaan. Liian keveillä välineillä väsytysaika pitenee ja siiman katkeamisen riski on suuri. Ylimitoitetulla välineillä puolestaan tuntuma ja kalastusmukavuus kärsii. Kun välineet on oikein mitoitettu, on kalastus kivaa ja tehokasta.


Vapauta suurkalat, rauhoitetut ja alamittaiset kalat.

  • Pyri irrottamaan vapautettava kala vedessä ja pidä ilma-alistus mahdollisimman lyhyenä. Pari kuvaa ehtii ottaa muistoksi, mutta vapauta kala kuitenkin mahdollisimman nopeasti.
  • Älä nosta kalaa korkealla, vaan pidä se kuvattaessakin lähellä veden pinnan tai maan tasoa.
  • Suojele vapautettavan kalan limapintaa. Kumipintainen solmuton haavi on vastuullisen kalastajan valinta.
  • Älä laske kalaa kovalle alustalle. Käytä tarvittaessa vapautusmattoa.
  • Pidä koukunirrotusvälineet aina käden ulottuvilla. Koukunirrotuspuikko sopii useimmille onkijan lajeilla.
  • Petokalojen onginnassa tulee käyttää kalan hampaat kestävää peruketta. Hauenonkijalla on aina mukana pitkät irrotuspihdit.
  • Älä laita vapautettavaa kalaa puntariin roikkumaan. Käytä sen sijaan punnituspussia. Tavallinen kaupan muovikassi sopii punnitsemiseen loistavasti. Vähennä punnitustuloksesta pussin paino, joka on n. 20 g. Lue lisää kalan vapauttamisesta: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalan-vapauttaminen/

 

Odotus päättyy elektronisen hälyttimen piippaukseen. Piippausta seuraa hiljaisuus, kaikki pysähtyy. Hiljaisuuden rikkoo jatkuva piippausten sarja ja baitrunner-kelan puolalta purkautuvan siiman suhina. On aika katsoa mikä laji on siiman päässä.

Teksti ja kuvat:

Vapaa-ajankalastajat Juha Ojaharju & Team Happy Angler Juha Salonen

 

 

Tilaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen et jää paitsi kovimmista kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit koska tahansa lopettaa uutiskirjeen tilaamisen.